Factor reumatoid-Waaler Rose

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Testul Waaler-Rose are la baza o reactie de hemaglutinare, fiind utilizat pentru detectia  semicantitativa a factorului reumatoid (FR). Antigenul este reprezentat de o suspensie de eritrocite de oaie stabilizate si sensibilizate cu gamaglobuline de iepure anti-eritrocite de oaie, care aglutineaza pe card in prezenta factorului reumatoid din serul pacientilor.

Sensibilitatea testului este astfel ajustata astfel incat sa detecteze aproximativ 6 UI/mL dintr-un material international de referinta (OMS), provenit din serul unui pacient cu poliartrita reumatoida.

Recomandari – vezi testul “Factor reumatoid”.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate).

Specimen recoltat – sange venos.

Cauze de respingere a probei – specimen intens lipemic sau intens hemolizat.

Recipient de recoltare  vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare si se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, serul va fi pastrat la 2-8ºCsau la –20ºC.

Volum proba – minim 1 mL ser.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 24 ore la 2-8ºC; 1 luna la –20ºC. 

Metoda – hemaglutinare pe card

Valori de referinta – <6 UI/mL.

Interpretarea rezultatelor

Obtinerea unei aglutinari vizibile macroscopic indica prezenta factorului reumatoid in titru ≥ 6 UI/mL. In cazul obtinerii unui rezultat pozitiv se recurge la dilutii succesive ale serului, fiind raportata cea mai mare dilutie la care se observa aglutinare. 

Limite si interferente

Diagnosticul nu trebuie sa se bazeze pe un singur rezultat pozitiv obtinut la acest test, ci trebuie corelat cu date clinice si cu determinarea latex-imunoturbidimetrica a factorului reumatoid. Reactivitatea cunoscuta a factorului reumatoid atat cu IgG provenite de la iepure, cat si cu IgG umane, adica rezultate pozitive atat la testul Waaler-Rose, cat si prin latex-imunoturbidimetrie, este considerata a fi tipica in special pentru factorul reumatoid din poliartrita reumatoida2.

In crioglobulinemia mixta tipul II, caracterizata in general prin prezenta de factor reumatoid monoclonal tip IgM kappa, specificitatea acestuia nu este intotdeauna identica cu cea a factorului reumatoid asociat cu artrita reumatoida si astfel acesta nu reactioneaza uneori cu IgG de iepure, iar testul Waaler-Rose este negativ2.

Cele 2 metode de detectie a factorului reumatoid, avand principii diferite, nu sunt comparabile.

Complexele imune circulante prezente in serul pacientului pot produce rezultate eronate.

De asemenea, incidenta rezultatelor pozitive la subiecti aparenti sanatosi este de 3-5%.

Reactii pozitive pot fi obtinute nu numai in poliartrita reumatoida, dar si in cazuri de mononucleoza infectioasa, hepatita, sifilis.

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  2. Lothar Thomas. Autoantibodies in Systemic Rheumatic Diseases. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main,Germany, 1 Ed., 1998; 810-811.