Efectele consumului de alcool asupra vieții sexuale

Articole

Consumul de alcool îi ajută pe unii oameni să se relaxeze, să socializeze și să sărbătorească. Unele persoane, însă, consumă peste medie alcool, ceea ce poate determina efecte negative asupra sănătății și chiar un impact semnificativ asupra vieții sexuale.

Multe persoane se folosesc de alcool pentru a scăpa de anxietate și speră să aibă parte de relații intime mult satisfăcătoare. Din contră: consumul excesiv de alcool poate duce la relații intime mai puțin satisfăcătoare din partea bărbaților. Unul dintre efecte ar fi ejacularea precoce.

Ejacularea precoce, întâlnită la unul dintre trei bărbați, are loc în timpul relațiilor intime și poate întrerupe actul sexual mai devreme decât și-ar dori cei doi parteneri. 

Atât factorii psihologici, cât și cei biologici pot juca un rol în ejacularea prematură. Deși mulți bărbați se simt stânjeniți să vorbească despre ejacularea precoce, aceasta este o afecțiune comună și tratabilă. Medicamentele, consilierea și tehnicile sexuale care întârzie ejacularea – sau o combinație a acestora – pot ajuta la îmbunătățirea sexului.

Principalul simptom al ejaculării precoce este incapacitatea de a întârzia ejacularea pentru mai mult de un minut după penetrare. Cu toate acestea, problema ar putea apărea în toate situațiile sexuale, chiar și în timpul masturbării.

Ejacularea precoce poate fi clasificată ca:

– Primară – apare pe tot parcursul vieții și se manifestă încă de la primele întâlniri sexuale.

– Secundară (sau dobândită) – se dezvoltă după ce ați avut experiențe sexuale anterioare fără probleme de ejaculare.

Alte efecte ale alcoolului asupra vieții sexuale sunt:

Probleme cu erecțiile – Consumul unor cantități mari de alcool poate face dificilă obținerea sau menținerea unei erecții, fiind cunoscută ca disfuncție erectilă (ED). 

De asemenea, se poate întâmpla ca alcoolul să reducă producția de testosteron, hormonul care controlează funcțiile sexuale masculine.

Probleme cu orgasmele – Alcoolul interferează cu capacitatea de a simți stimularea sexuală. Acest lucru se produce prin interferența cu semnalele dintre creier și organele genitale.

După un consum ridicat de alcool, bărbații pot întâmpina dificultăți la ejaculare sau pot ejacula prea repede (ejaculare precoce). 

Dorința sexuală – Consumul de alcool în exces pentru o perioadă lungă de timp poate duce la scăderea apetitului sexual. Acest lucru este cauzat de reducerea nivelului de testosteron.

Micșorarea organelor sexuale – Consumul de alcool poate determina micșorarea testiculelor și penisului. 

Fertilitatea – Scăderea testosteronului poate afecta producția de spermatozoizi și poate reduce fertilitatea.

Infecții cu transmitere sexuală (ITS) – Alcoolul poate scădea inhibițiile și afecta gândirea. Acest lucru va crește șansele de a întreține relații sexuale neprotejate, ceea ce va expune persoana la infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok .