Cromogranina A

Analize medicale

Laboratorul Synevo

 

Informatii generale

Cromogranina A este o proteina cu greutatea moleculara de 49 kD alcatuita din 439 aminoacizi. Face parte din familia graninelor care se gasesc in veziculele secretorii ale celulelor neuroendocrine. Rolul acestora este de a regla activitatea secretorie a acestor celule.

Datorita raspandirii ubicuitare in tesuturile neuroendocrine, cromogranina A constituie un marker util pentru tumorile dezvoltate din aceste tesuturi: carcinoid, feocromocitom, neuroblastom, carcinom tiroidian medular, unele tumori hipofizare, tumori insulare pancreatice si alte apudoame. A fost demonstrat faptul ca nivelurile serice de cromogranina A se coreleaza cu volumul tumoral. De asemenea reprezinta un instrument sensibil pentru depistarea tumorilor reziduale si a recurentelor la pacientii tratati.

In special tumorile carcinoide secreta cromogranina A alaturi de serotonina si peptide. Acestea sunt clasificate in functie de locul de origine a tumorii in:

-tumori derivate din partea craniala a tubului digestiv primitiv: pancreatice, duodenale, gastrice, bronsice;

-tumori derivate din partea mediala a tubului digestiv primitiv: jejunale, ileale si la nivelul apendicelui;

-tumori derivate din partea caudala a tubului digestiv primitiv: in colonul ascendent si rect;

-tumori cu alte origini: timice, ovariene, renale, mamare.

Mai exista o categorie de tumori care nu isi au originea in tesuturile neuroendocrine clasice dar contin celule cu diferentiere neuroendocrina partiala, cum ar fi carcinomul pulmonar cu celule mici sau carcinomul de prostata, in care se inregistreaza valori crescute de cromogranina A in ser2;3.

  

Recomandari pentru determinarea cromograninei A

-diagnosticul tumorilor carcinoide (cromogranina A constituie un marker de prima linie pentru diagnostic, ca alternativa sau in asociere cu determinarile de 5-HIIA urinar, serotonina serica si urinara);

-marker de prima linie (impreuna cu 5-HIIA) pentru monitorizarea pacientilor cu tumori carcinoide;

-marker adjuvant pentru diagnosticul altor tumori neuroendocrine: feocromocitom, neuroblastom, carcinom tiroidian medular, unele tumori hipofizare, tumori insulare pancreatice si alte apudoame;

-posibil marker adjuvant pentru monitorizarea pacientilor cu carcinom prostatic avansat2.

Pregatire pacient  Pacientul va intrerupe medicamentele din categoria inhibitorilor de pompa de protoni (ex. omeprazol) cu 1 saptamana inaintea recoltarii1;3.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat in maxim 2 ore; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C1.

Volum proba – minim 2 mL ser1.

Cauze de respingere a probei

  • specimen hemolizat;
  • specimen expus la temperatura ridicata;
  • specimen contaminat bacterian1.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; 3 luni la -20°C sau la -70°C. Nu decongelati/recongelati1.

Metoda – ELISA1.

Valori de referinta1 – 19-98 μg/L1.

  

Interpretarea rezultatelor

Valorile cromograninei A sunt crescute la majoritatea pacientilor cu tumori carcinoide simptomatice, de obicei de cateva ori fata de limita superioara a normalului. Determinarile serice sunt in special utile in cazul tumorilor derivate din partea caudala a tubului digestiv primitiv, la care nivelurile de serotonina si 5-HIIA sunt adesea normale. La pacientii cu tumori derivate din partea craniala si partea mediala a tubului digestiv primitiv cromogranina A este crescuta in 80-90% din cazuri.

Pentru a atinge sensibilitatea maxima in diagnosticul initial al tumorilor carcinoide se recomanda determinarea concomitenta a cromograninei A, 5-HIIIA urinar si a serotoninei serice. Daca nici unul din cei 3 parametri nu prezinta valori crescute, se poate exclude in majoritatea cazurilor un carcinoid. Exceptie fac unele tumori derivate din partea craniala a tubului digestiv primitiv care produc numai 5-hidroxitriptofan si la care doar serotonina urinara prezinta valori crescute.

Evolutia bolii la pacientii cu tumori carcinoide secretante de serotonina poate fi monitorizata prin determinarea acesteia in ser. Cu toate acestea, in cazul unor valori mai mari de 5000 μg/L capacitatea de stocare a trombocitelor este depasita, iar concentratiile serice ale serotoninei nu mai sunt direct proportionale cu volumul tumoral. Din acest motiv, determinarile de cromogranina A si 5-HIIA sunt mai utile decat cele ale serotoninei serice. Datorita unei relatii lineare intre cromogranina A si volumul tumoral determinarea acesteia are si valoare prognostica.

La pacientii cu tumori neuroendocrine altele decat cele carcinoide valorile cromograninei A sunt adesea crescute alaturi de hormonii specifici tesuturilor de origine. Deoarece cresterile cromograninei A nu sunt la fel de mari ca in tumorile carcinoide, determinarea produsilor tumorali specifici are sensibilitate mai mare. Cu toate acestea, masurarea cromograninei A serice devine utila in situatiile in care determinarile hormonale sunt neconcludente, mai ales in cazul feocromocitoamelor si neuroblastoamelor.

Carcinoamele de prostata contin adesea celule cu diferentiere neuroendocrina partiala, care secreta cromogranina A. Nivelul acesteia este in majoritatea cazurilor insuficient pentru a fi folosit ca marker in diagnosticul cancerului de prostata. Totusi, daca pacientii avand carcinom de prostata intr-un stadiu avansat prezinta valori serice crescute de cromogranina A, acest fapt indica rezistenta la terapia antiandrogenica  si un prognostic nefavorabil. Aceasta categorie de pacienti necesita o monitorizare speciala3.

Limite si interferente

Deoarece cromogranina A este metabolizata hepatic si excretata renal, pacientii cu insuficienta hepatica sau renala avansata prezinta adesea valori semnificativ crescute ale cromograninei A, ceea ce-i limiteaza utilitatea.

  • Medicamentele care stimuleaza secretia celulelor neuroendocine, in special inhibitorii de pompa de protoni, cresc semnificativ valorile cromograninei A serice3.

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Chromogranin A, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  3. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Chromogranin A. www.mayomedicallaboratories.com.Ref Type: Internet Communication.