COVID-19, chiar te poți reinfecta?

Stiri

COVID-19, reinfectare. Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu face o serie de precizări privind eventuala reinfectare cu COVID-19.

Acestea notează pe Facebook:

”Panică cetățeni, indusă mass-media, cu posibilitatea reinfectării cu noul coronavirus. De fapt:

1. Pot fi erori de recoltare a probelor din faringe și din nas pentru analiză. Apar astfel rezultate fals pozitive sau fals negative.
2. Kitul folosit pentru testare nu este OK. Poate da erori (fals pozitiv/fals negativ).
3. Există și alte teste care pot evidenția dacă pacientul respectiv a dezvoltat anticorpi împotriva virusului. Și la noi sunt teste rapide care, bine utilizate, au o sensibilitate și o specificitate foarte mare (peste 95%) în a spune dacă pacientul s-a imunizat sau nu împotriva virusului.
4. Chiar dacă se mai regăsește virusul, pacientul are de obicei o stare foarte bună + îi găsești anticorpi. Deci nu înseamnă că dezvoltă din nou COVID-19.
5. Există (f rar) persoane care pot repeta o boală infecțioasă (nu este specific pentru COVID-19). Aceste persoane au însă niște deficiențe imunitare majore sau fac o altă boală care le scade brusc imunitatea.

Concluzie: imunzarea la COVID-19 există și este foarte bună. Nu trebuie să ne sperie niște erori de recoltare/testare a prezenței virusului sau niște excepții”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.