Laborator Synevo
Informatii generale
Determinarea cortizolului in urina din 24 ore reprezinta metoda de electie pentru diagnosticul sindromului Cushing, deoarece rata excretiei urinare a cortizolului nu este influentata de variatiile diurne ale secretiei acestui hormon corticosuprarenalian. Testul permite o diferentiere mai exacta a indivizilor sanatosi de cei cu sindrom Cushing3.
Cortizolul urinar reflecta cantitatea de cortizol liber seric filtrata la nivel renal si se coreleaza cu rata de secretie a cortizolului2.
De obicei exista o relatie direct proportionala intre cortizolul liber urinar si portiunea nelegata, activa biologic a cortizolului seric3.
Recomandari pentru determinarea cortizolului urinar – evaluarea functiei corticosuprarenalei (in special a hipercorticismului); investigarea pacientilor obezi sau hipertensivi ce prezinta intoleranta la glucoza, hirsutism, vergeturi, dureri lombare sau tulburari ale ciclului menstrual2.
Pregatire pacient – se va evita stres-ul pe toata durata recoltarii probei1.
Specimen recoltat – urina din 24 ore; la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate emisiile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox.10 mL intr-un pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se pastreaza la 2-8°C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv1.
Cauze de respingere a probei – specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C; utilizarea de substante conservante (produc interferente)1.
Recipient de recoltare – vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore1.
Cantitate recoltata – aprox. 10 mL1.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se lucreaza in aceeasi zi; daca acest lucru nu este posibil, urina se poate stoca la 2-8°C sau la -20°C1.
Stabilitate proba – urina este stabila 7 zile la 2-8°C si 3 luni la -20°C1.
Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)1.
Valori de referinta – 100-379 nmol/24h (36-137 μg/24h)1.
Factori de conversie: nmol/L x 0.3625 = μg/L; μg/L x 2.7586 = nmol/L.
Limita de detectie – 0.5 nmol/L (0.018 μg/dL)1.
Interpretarea rezultatelor
Obtinerea unei valori crescute a cortizolului liber urinar la un pacient care a recoltat adecvat proba de urina este suficienta pentru diagnosticul sindromului Cushing; un rezultat normal exclude cu mare probabilitate acest diagnostic2.
Limite si interferente
Obtinerea unor valori scazute nu indica neaparat insuficienta corticosuprarenaliana.
Sarcina si administrarea contraceptivelor orale se asociaza cu valori crescute ale excretiei de cortizol2.
Bibliografie
- Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
- Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Cortisol, Urinary Free. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
- Myiachi Y. Pathophysiology and Diagnosis of Cushing Syndrome. In Biomed Pharmacoter, 2000, 54:113-117. Ref Type: Journal (Full).