Citrat urinar

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale 

Citratul urinar reprezinta un inhibitor major al formarii calculilor renali, in principal datorita legarii calciului in urina. Astfel, nivelurile scazute ale citratului urinar sunt considerate un factor de risc pentru  formarea calculilor renali.

Anomaliile metabolice severe sunt asociate cu un nivel scazut de citrat urinar. Orice conditie insotita de  scaderea pH-ului la nivel tubular renal sau intracelular poate determina diminuarea citratului (ex. acidoza metabolica, ingestia crescuta de produse acide, hipopotasemia sau hipomagneziemia).

Nivelurile scazute de citrat urinar favorizeaza dezvoltarea calculilor renali si necesita terapie de corectare a acidozei, hipopotasemiei sau hipomagneziemiei asociate, modificarea dietei sau administrarea unor medicamente (citrat de potasiu)1;4.

Recomandari pentru determinarea citratului urinar – evaluarea factorilor de risc la pacientii care prezinta litiaza renala calcica; monitorizarea eficientei terapiei la pacientii cu litiaza renala sau acidoza tubulara renala2. 

Specimen recoltat  urina din 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2- 3 litri toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aproximativ 20 ml, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina; proba se tine la 2- 8°C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv2. 

Recipient de recoltare  vas de 2 – 3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore2. 

Volum optim proba – 20 mL2.

Prelucrare necesara dupa recoltare  esantionul de urina trebuie acidifiat pana  la un pH < 3 (cu HCl concentrat)2. 

Cauze de respingere a probei  pH urinar > 3; recipient de urina mentinut la temperatura camerei2.

Stabilitate proba  urina refrigerata la 2-8 °C este stabila timp de 7 zile2. 

Metoda  cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)2. 

Valori de referinta  90-834 mg/24h2. 

Interpretarea rezultatelor

Pacientii cu nefrolitiaza renala calcica idiopatica prezinta o excretie medie a citratului urinar semnificativ scazuta fata de subiectii de control1;3. Astfel, orice valoare sub limita normala a excretiei urinare de citrat reprezinta un potential risc de formare a calculilor renali.

Pacientii cu un nivel scazut al citratului urinar care prezinta litiaza renala de novo sau accelerarea formarii calculilor pot beneficia de ajustarea terapiei in vederea cresterii excretiei urinare a citratului4.

Hipocitraturia este frecventa la pacientii cu urolitiaza generata de acidoza tubulara renala precum si la cei cu hiperoxalurie enterica. Excretia citratului este scazuta in insuficienta renala cronica3.

Limite si interferente

Medicamentele care scad pH-ul sistemic, potasiul si/sau magneziul seric determina scaderea excretiei urinare a citratului si trebuie evitate la pacientiii cu tendinta de a dezvolta calculi renali.

Dimpotriva, medicamentele care cresc pH-ul sistemic, potasiul si/sau magneziul seric determina cresterea citratului urinar si trebuie luate in considerare in stabilirea tratamentului sau in interpretarea rezultatelor4. 

Bibliografie

  1. Hosking DH, Wilson JW, Liedtke RR, et al: The urinary excretion of citrate in normal persons and patients with idiopathic calcium urolithiasis (abstract). Urol Res 1984;12:26.
  2. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Citric Acide (Citrate), Quantitative, 24H-Urine. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  4. www.mayomedicallaboratories.com Test Catalog: Citrate Excretion, Urine. Ref Type: Internet Communication.