Ce este fertilizarea in vitro și cui îi este recomandată?

Articole

Astăzi, grație noilor cuceriri științifice, infertilitatea nu mai reprezintă un capăt de drum, iar procedurile de fertilizare in vitro sunt variate și pot fi folosite în funcție de nevoile fiecărui cuplu în parte. Atunci când sarcina nu se poate obține în mod natural după un an de contacte sexuale neprotejate sau după șase luni, în cazul pacientelor peste 35 de ani, medicul specialist RUAM (reproducere umană asistată medical) poate recomanda fertilizarea in vitro (FIV). 

Prin analize și investigații de specialitate FIV, medicul poate stabili că nu sunt alte soluții pentru obținerea unei sarcini sau când alte condiții de sănătate reproductivă ale cuplului o împiedică. De asemenea, există cazuri în care specialistul RUAM poate indica de la bun început o procedură FIV, ca fiind singura opțiune posibilă pentru un cuplu infertil. 

FIV este o metodă avansată de reproducere asistată în care ovulele sunt colectate și fertilizate artificial în laborator, iar embrionii rezultați sunt implantați în uterul pacientei. Această procedură se utilizează atunci când alte tratamente pentru infertilitate, cum ar fi stimularea ovariană medicamentoasă sau inseminarea artificială, nu au avu succes. 

În timpul FIV, ovulele mature sunt colectate din ovare și fertilizate de spermatozoizi într-un laborator. Apoi, embrionii rezultați sunt transferați în uter. Durata unui ciclu complet de FIV este în jur de trei săptămâni, dar procedura poate fi divizată în etape separate și poate dura mai mult. 
După obținerea rezultatelor, medicul va discuta cu pacienta pentru a-i explica cauzele și necesitatea protocolului de FIV, precum și următorii pași necesari. Un ciclu de fertilizare in vitro presupune respectarea mai multor etape FIV clar definite și se poate efectua prin multe proceduri. 

Există mai multe tipuri de proceduri FIV, iar alegerea îi aparține pacientei, la recomandarea medicului specialist RUAM care va coordona ciclul de fertilizare in vitro. Decizia trebuie să fie luată de medicul specialist, ținându-se cont în special de cauza infertilității, de starea de sănătate a pacientei și de dorința acesteia.  

Astfel, în funcție de particularitățile cuplului, procedura FIV se poate realiza cu ovocitele pacientei, cum ovocite donate, cu spermatozoizii partenerului, cu spermatozoizi de la donator, cu embrioni proaspăt obținuți în laborator sau cu embrioni congelați (crioconservați).

După transferul embrionar, pacienta va trebui să se odihnească o perioadă scurtă și va primi un tratament specific pentru a susține implantarea embrionară acasă. În timpul acesta, pacienta poate relua activitățile zilnice obișnuite, dar va trebui să evite efortul fizic intens. Pentru a verifica dacă s-a produs implantarea, se recomandă efectuarea unui test de sarcină la aproximativ 14 zile după embriotransfer. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta va fi programată pentru o vizită la clinică în vederea confirmării sarcinii cu ajutorul unei ecografii transvaginale sau a unui test de sânge specific.

Rata de succes a procedurii depinde de mai mulți factori. Vârsta pacientei este unul dintre cei mai importanți factori care influențează succesul unui ciclu de fertilizare in vitro (FIV). Șansele de obținere a unei sarcini prin FIV sunt mai mari pentru femeile mai tinere, iar fiecare an care trece reduce semnificativ posibilitatea de reușită. Pe lângă vârstă, rezerva ovariană și factorii genetici reprezintă alte motive importante care influențează succesul FIV, dar nu trebuie neglijați nici factorii de fertilitate masculină. 

Dacă un ciclu de FIV nu a rezultat într-o sarcină, se poate începe un alt ciclul de FIV, dar nu mai devreme de 8-12 săptămâni. Acest interval de timp este necesar pentru ca organismul pacientei să-și recapete ritmul natural. 

La Centrul FIV al Spitalului Clinic SANADOR, pacientele care doresc obținerea unei sarcini pot beneficia de consultații de specialitate asigurate de medici RUAM empatici și foarte bine pregătiți profesional, cu multiple stagii de formare profesională în țară și în străinătate, care vor indica toate analizele și investigațiile necesare și care vor recomanda cea mai potrivită procedură FIV pentru fiecare viitoare mamă în parte. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .