Care este cel mai eficient test Covid pe care il poti face in Romania?

Articole

Dupa 1 an in care Coronavirusul a reusit sa ne schimbe intreaga perspectiva asupra vietii, tot ceea ce avem de facut este sa invatam sa traim cu el si sa il tinem sub control. Una dintre solutiile prin care il putem tine sub control este prin testarea ocazionala, inainte de a merge intr-o calatorie, inainte de a merge in vizita la rude in varsta sau pur si simplu, atunci cand crezi ca ai intrat in contact cu persoane infectate.

Daca la inceputul pandemiei testarea era un proces destul de dificil, astazi se face foarte usor, mai ales in conditiile in care exista o multime de tipuri de teste pe care le poti face. 

Care sunt testele pe care le poti face si cat sunt de eficiente?

Testele Real Time PCR. Daca vrei sa mergi la sigur in ceea ce priveste testarea, poti opta pentru teste PCR Covid. Sunt teste foarte eficiente, care amplifica acidul ribonucleic al covid – 19 printr-o reactie polimerica in lant. Efectuarea testelor se face prin recoltarea secretiilor din zona faringiana nazala, acolo unde se regaseste cea mai mare cantitate de virus. Este o tehnica ce poate produce disconfort, insa dureaza putin ( aproximativ 10 secunde ) si este cea mai sigura varianta de testare. Prin testele PCR virusul poate fi detectat chiar si atunci cand pacientul nu are simptome. Testele Real Time PCR sunt si cele mai folosite atunci cand se doreste calatoria in alte tari, majoritatea statelor acceptandu-le ca fiind foarte eficiente.

Testele rapide care detecteaza antigen. Sunt teste mult mai rapide decat cele PCR, care detecteaza proteinele coronavirusului in secretia nasofaringiana. Prelevarea probelor pentru aceste teste este mai putin inconfortabila, deoarece se face din zona nazala, iar rezultatele nu sunt intodeauna exacte. Totusi, marele avantaj al acestor teste este faptul ca ofera un rezultat rapid (intre 15 si 30 de minute), De asemenea, pe lista avantajelor este si faptul ca aceste teste sunt foarte usor de utilizat. Din pacate, rata fals negativa este destul de mare.

Testele care detecteaza anticorpii. Sunt teste serologice care pot descoperi daca sistemul imunitar are anticorpi pentru a se proteja de virus. Daca exista anticorpi, atunci exista garantia ca virusul exista sau a existat in corp. Aceste teste se fac prin recoltarea unor probe de sange, iar rezultatul este destul de rapid, putand fi citit in maxim 24 de ore. Nu sunt cele mai eficiente teste pentru cei care doresc sa descopere daca au sau nu virusul in corp, insa sunt foarte bune pentru cei care doresc sa vada daca au avut sau pentru cei care doresc sa verifice daca exista complicatii postinfectie. Din pacate, nu sunt intotdeauna foarte exacte, mai ales in cazul unor cazuri usoare de infectare.

Cele mai bune teste sunt, asadar, cele Real Time PCR. Totusi, daca iti doresti un raspuns rapid poti face si testul rapid antigen, care poate fi efectuat inclusiv in regim propriu.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.