Synevo
Informatii generale
CA 19-9 este un gangliozid a carui sinteza este conditionata de prezenta antigenelor de grup sanguin Lewis. Astfel indivizii cu un grup sanguin relativ rar, negativ pentru antigenele Lewis (3-5% din populatie), nu dispun de enzima sialil-transferaza necesara sintezei CA 19-9; la aceste persoane CA 19-9 ramane la valori foarte scazute chiar daca este prezenta o neoplazie. In astfel de cazuri markerul tumoral indicat este CA 50. CA 19-9 este prezent in celulele epiteliale si mucoase din stomac, intestin, pancreas, ficat si ovar1;2.
Valori crescute de CA 19-9 sunt intalnite in 70-80% din cazurile de carcinom pancreatic, 50-60% din cele de cancer gastric, 60% din tumorile hepatobiliare, 30% din tumorile colorectale, precum si la unii pacienti cu neoplasm mamar, ovarian, prostatic, pulmonar4.
Recomandari pentru determinarea CA 19-9
Indicatii absolute: diagnosticul si monitorizarea adenocarcinomului pancreatic, gastric si a tumorilor hepatobiliare;
Indicatii relative: diagnosticul si monitorizarea cancerului colorectal (al doilea marker dupa CEA) si ovarian (al doilea marker dupa CA 125)2;3.
Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial3.
Specimen recoltat – sange venos3.
Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator3.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C3.
Volum proba – minim 0.5 mL ser3.
Cauze de respingere a probei
• specimen hemolizat;
• specimen expus la temperatura ridicata;
• specimen contaminat bacterian3.
Stabilitate proba – serul separat este stabil 30 zile la 2-8°C; trei luni la -20°C sau la -70°C; nu decongelati/recongelati3.
Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA)3.
Valori de referinta – <27 U/mL3.
Limita de detectie – 0.60 U/mL3.
Limite si interferente
Marker-ul nu poate fi utilizat pentru screening-ul carcinomului pancreatic4;5.
CA 19-9 se poate pozitiva si in afectiuni benigne, in special boli inflamatorii ale intestinului, ciroza, dar si in boli autoimune: poliartrita reumatoida (33%), lupus eritematos sistemic (32%) si sclerodermie (33%)3.
• Interferente analitice
Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;
– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;
– anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic3.
Bibliografie
1. Dobreanu M. Aspecte metabolice in proliferari maligne-markeri tumorali. In Biochimie clinica-Implicatii practice. 2006, 257-276.
2. Henry JB. Immunoassay and Related Techniques;Tumor markers. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 1998, 283-297.
3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
4. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Carbohydrat Antigen (CA) 19-9. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.