Anticorpi anti-glutamat decarboxilaza GAD-II

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Glutamatdecarboxilaza  este o enzima ce catalizeaza decarboxilarea glutamatului in acid gama-amino butiric (GABA) si dioxid de carbon (CO2)GAD exista in doua izoforme codificate de gene diferite: GAD 1 si GAD 2.

Initial s-a constatat ca serul unor pacienti tineri, recent diagnosticati cu diabet zaharat, a precipitat o proteina cu greutatea moleculara de 64 kDa din celulele insulelor Langerhans umane. Apoi proteina  a fost identificata ca fiind glutamatdecarboxilaza, cu cele doua forme6. Aceste izoforme sunt GAD 67 si GAD 65, cu greutatea moleculara de 67, respectiv 65 kilodaltoni. GAD 1 si GAD 2 sunt exprimate in creier unde GABA are rol de neurotransmitator;GAD 2 este exprimata si in pancreas.

GAD 65 si GAD 67 constituie tinte antigenice pentru autoanticorpii persoanelor care vor dezvolta diabet zaharat de tip 1 sau LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Procesele autoimune in diabetul de tip 1 sunt indreptate in mod specific  asupra celulelor beta producatoare de insulina pe care le distrug progresiv. Rezultatul este deficitul absolut de insulina. Anticorpii pot fi detectati inaintea aparitiei intolerantei la glucoza, cand testele metabolice prezinta inca valori normale. Studiile au aratat ca indivizii GAD 65 pozitivi au un raspuns insulinic scazut la testul oral de toleranta la glucoza  si prezinta alele HLA asociate cu dezvoltarea diabetului, comparativ cu indivizii GAD negativi7.

 Recomandari pentru determinarea anticorpilor GAD

-evaluarea susceptibilitatii de a dezvolta un diabet zaharat tip1 (marker predictiv);

-diferentierea diabetului de tip 1 si de tip 2.1;4;5.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) – minim 7 ore4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare  se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C4.

Volum proba – minim 0.5 mL ser4.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat4.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; 3 luni la -20°C; nu decongelati/recongelati4.

Metoda – imunoenzimatica (EIA)4.

Valori de referinta – <10 IE/mL4.

Interpretarea rezultatelor

Prevalenta anticorpilor GAD in diabetul de tip 1 este 80%, atat la copii cat si la adulti. La mai putin de 5% dintre pacientii cu diabet zaharat tip 2 pot fi gasiti anticorpi in titruri mici.

Valoarea predictiva a anticorpilor creste cu titrul si cu prezenta simultana a altor autoanticorpi; determinarea lor este utilizata pentru predictia, diagnosticul si managementul pacientilor diabetici5. Astfel, rudele de gradul I ale unui diabetic tip 1 care prezinta cel putin trei din cei patru anticorpi, au o probabilitate de 80-100% de a dezvolta la randul lor un diabet zaharat de tip 1.

Limite si interferente

Titruri ridicate de anticorpi GAD pot fi gasite si in alte boli autoimune (tiroidiene, neurologice)2;5

Bibliografie

  1. Richard A. McPherson, Matthew R. Pincus. Henry’s clinical diagnosis and management by laboratory methods, Ed., 2007, 185-189.
  2. Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Glutamic Acid Decarboxylase (GAD65) Antibody Assay Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
  3. Lothar Thomas. Insulin, C-peptide, proinsulin. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 153-154.
  4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Glutamic Acid Decarboxylase (GAD) Autoantibody. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  6. Savola Kaisa. Role of IA2 antibodies in clinical and preclinical type 1 diabetes. Acta Univ.Oul. D 597,2000.