Anticorpi anti-glicoproteina asociata mielinei MAG

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Glicoproteina asociata mielinei (MAG) este o molecula transmembranara, exprimata selectiv de celulele formatoare de mielina. Contine cinci domenii imunglobulinice situate extracelular, un domeniu transmembranar si un domeniu intracelular. MAG poate interactiona cu receptorii care mediaza diferite efecte asupra citoscheletului neuronal (inclusiv fosforilarea neurofilamentara). Se pare ca aceasta glicoproteina are un rol activ atat in formarea mielinei cat si in mentinerea structurii acesteia2,4.

S-a demonstrat ca anticorpii anti-MAG  pot produce fenomenele de demielinizare care apar in diferite neuropatii  si polineuropatii cronice, de obicei senzitivo-motorii. Polineuropatia este o afectiune care implica fibrele nervoase periferice, de obicei bilateral. Manifestarile senzitive domina stadiile precoce ale polineuropatiilor, iar simptomele motorii apar mai tarziu in cursul evolutiei afectiunii2.

Anticorpii anti-MAG sunt de obicei asociati cu prezenta gamapatiilor monoclonale IgM (in proportie de 50%)2,4.

Recomandari pentru determinarea Anticorpilor anti-MAG  neuropatii periferice, mai ales cele cu progresie lenta2,4. 

Pregatire pacient  nu necesita o pregatire speciala1.

Specimen recoltat – sange venos1,2,3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1,2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare in maxim 45 minute de la recoltare folosindu-se pentru separare o eprubeta de plastic2; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C1.

Volum proba – minim 1 mL ser3.

Cauze de respingere a probei – alt specimen decat ser1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 2 luni la -20°C 1,2. Nu decongelati/recongelati1,3.

Metoda – imunofluorescenta indirecta1.

Valori de referinta

Anticorpi anti-MAG – negativ1.

Interpretarea rezultatelor

Detectia anticorpilor anti-MAG se asociaza cu neuropatii senzitivo-motorii. Nivele crescute de anticorpi se observa in neuropatii senzitivo-motorii demielinizante, iar nivele moderate se intalnesc in scleroza multipla si neuropatii inflamatorii 2,3;4.

Limite si interferente

Acesti anticorpi au fost detectati foarte rar si la pacienti cu boli reumatismale si boli de colagen (in absenta neuropatiei)4

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2014. Ref Type: Catalog.
  2. Nobile-Orazino E, Latov N.,Hays A., Takatsu M, Abrams G., Sherman W.. “Neuropathy and anti-MAG antibodies without detectable serum M-protein”. 1983. American Medical Association.
  3. www.mayomedicallaboratories.com Test Catalog: MAG Antibody (80631). Ref Type: Internet Communication 2014.
  4. Richard Ravel- Clinical Laboratory Medicine-Clinical Aplication of Laboratory Data – sixth edition – 1994- Chapter 19: Cerebrospinal Fluid, Examination and Neurologic Disorders, p.306