Anticorpi anti-acini pancreatici

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale si recomandari pentru efectuarea testului

Autoanticorpii fata de celulele acinare pancreatice constituie un marker specific pentru boala Crohn. Impreuna cu anticorpii anti-Saccharomyces cerevisiae (ASCA) si p-ANCA sunt utili in diferenterea serologica a bolii Crohn de colita ulceroasa1.

Prevalenta anticorpilor impotriva pancreasului exocrin in boala Crohn este in medie 39%;  aceasta creste la 50% in cazul unei evolutii a bolii de peste 2 ani. In colita ulceroasa prezenta acestor anticorpi este redusa iar in alte boli inflamatorii nu a fost demonstrata1;2;3.

In ceea ce priveste tinta antigenica, s-a dovedit ca anticorpii anti-acini pancreatici recunosc o proteina macromoleculara > 800 kD tripsin-sensibila din secretia pancreatica. Implicarea directa a acestora in patogenia bolii Crohn nu a fost sustinuta de studiile efectuate. Se pare ca nu exista o corelatie a acestor anticorpi cu activitatea sau localizarea bolii insa se asociaza cu un debut precoce2.

Desi sensibilitatea testului este redusa, specificitatea acestuia este inalta, astfel ca poate fi utilizat pentru documentarea diagnosticului la pacientii cu suspiciune clinica de boala Crohn fara anticorpi circulanti ASCA. In plus, studiile efectuate de Lawrence si colaboratorii sai au aratat ca testarea combinata a anticorpilor anti-acini pancreatici, ASCA si pANCA permite o diferentiere mai buna a colitei ulceroase de boala Crohn, in special in forma colonica izolata, in comparatie cu testarea individuala ASCA si pANCA2.

 Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare  vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare  se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei  ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai indelungat la -20 °C1.

Metoda – imunofluorescenta indirecta1.

Valori de referinta  anticorpi anti-acini pancreatici –  titru < 1/101. 

Interpretarea rezultatelor

Anticorpii anti-acini pancreatici constituie un marker specific pentru boala Crohn si posibil, pentru insuficienta pancreatica asociata3

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010.Ref.Type:catalog.
  2. S Desplat-Jégo, C Johanet, A Escande, J Goetz, N Fabien, N Olsson, E Ballot, J Sarles, JJ Baudon , JC Grimaud, M Veyrac, P Chamouard, RL Humbel. Update on Anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies, anti-nuclear associated anti-neutrophil antibodies and antibodies to exocrine pancreas detected by indirect immunofluorescence as biomarkers in chronic inflammatory bowel diseases: Results of a multicenter study. In World J Gastroenterol 2007 April 28;13(16): 2312-2318.
  3. Stephan R. Targan, Fergus Shanahan, Loren C. Karp. Other novel disease markers of ulcerative colitis and Crohn disease. In Inflammatory Bowel Diseases from Bench to Bedside, 2nd edition, 2003, 415.