Anti-TPO Anti-tiroidperoxidaza

Analize medicale

Laborator Synevo

Sinonim – Anticorpi antimicrozomali

Informatii generale

Peroxidaza tiroidiana (TPO) este prezenta in microsomii celulelor tiroidiene si se exprima la suprafata apicala a acestora. Impreuna cu tiroglobulina, aceasta enzima detine un rol cheie in iodarea L-tirosinei, proces esential pentru formarea hormonilor tiroidieni1;3;5.

Concentratii crescute de Anti-TPO apar in diferite tipuri de tiroidite autoimune. Nivele crescute de anti-TPO se intalnesc la peste 90% dintre pacientii cu tiroidita cronica Hashimoto si la 70% dintre pacientii cu boala Graves. Sensibilitatea acestui test pentru diagnostic poate fi crescuta prin  determinarea simultana si a altor anticorpi tiroidieni (anti-tiroglobulina, anticorpi anti-receptor TSH: TRAb). Nivelul acestor anticorpi nu poate fi corelat cu gravitatea afectiunii.Titrul initial crescut de anticorpi se poate negativa dupa o lunga perioada de boala sau in cursul remisiunii. Daca dupa remisiune reapar anticorpii aceasta indica o probabila recadere1;3;5.

Recomandari pentru determinarea Anti-TPO 

Diagnosticul diferential intre hipotiroidism si tiroidite autoimune1.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate)4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare  se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C4.

Volum proba – minim 0.5 mL ser4.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat4.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 3 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C; nu decongelati/recongelati4.

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)4

Valori de referinta – < 34 UI/ml4

Limite si interferente

Testul se poate pozitiva si in alte afectiuni cum ar fi: sindrom Sjögren, lupus eritematos, artrita reumatoida, anemie pernicioasa, mixedem, tiroidita granulomatoasa, carcinom tiroidian. Anti-TPO poate fi pozitiv si la 3% din indivizii care nu prezinta o afectiune evidenta (in special femei si mai frecventcu inaintarea in varsta)5.

  • Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se  faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu4

Bibliografie

  1. Henry John Bernard. Evaluation of endocrine function. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. ASM Press, USA, 20 ed. 199, 879-880.
  2. Ion Teodorescu Exarcu. Glanda tiroida. In Fiziologia si fiziopatologia sisitemului endocrin. Editura Medicala, Romania ed. 1989, 345-358.
  3. Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, 7 ed. 2001, 764.
  4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog
  5. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Thyroid Peroxidase (TPO) Antibodies. www.labcorp.com . 2010. Ref Type: Internet Communication