SanatateaTV / Prof. Dr. Ionel C. Sinescu
Prostata este un organ specific sexului masculin care se găseşte la răscurcea dintre calea genitală şi calea urinară, practic se găseşte sub vezica urinara. Prostata este şi un organ care intervine în fertilitate, prin prostată trecând canalele ejaculatoare care se deschid în uretră, canale care aduc de la testicule spermatozoizii care sunt ulterior amestecaţi cu lichidul seminal produs de veziculele seminale.
Ce se întamplă când se măreste prostata?
În primul rând, apar tulburările urinare. Foarte adesea, urinarea este grea, evacuarea vezicală este incompletă, bărbaţii care suferă de adenom de prostată depun efort pentru a declanşa urinarea, alteori au senzaţia de vezică urinară plină şi de imposibilitatea de a o evacua, culminând cu blocarea completă a eliminării de urină, ceea ce în termeni medicali se numeşte retenţie de urină.
În ce condiţii apare adenomul de prostată?
Adenomul de prostată poate apărea la orice bărbat după vârsta de 35 ani, această afecţiune fiind o tumoră benignă. Prin creşterea în volum a prostatei, uretra care trece prin mijlocul prostatei va fi comprimată mecanic în sens lateral de lobii prostatici, ceea ce înseamnă că urinarea devine mai dificilă. Mărirea în volum a prostatei este dependentă de hormonii secretaţi de testicule, de testosteron.
Ce legătură are testosteronul cu apariţia adenomului de prostată?
Legătura dintre testosteron şi apariţia adenomului de prostată este directă, creşterea glandelor prostatice fiind influenţată de testosteron. Argumentul este că nu s-a descoperit adenom de prostată la eunuci. Cu alte cuvinte, cu cât profilul hormonal, virilitatea unui bărbat este mai scăzută, cu atât posibilitatea de a se dezvolta adenom de prostată este mai mică.
Cum evoluează adenomul de prostată?
Evoluţia adenomului de prostată este de regulă lentă, cronică. Adenomul de prostată este practic o afecţiune a bărbatului adult peste 35 ani, dar simptomele încep să apară spre senectute, după vârsta de 55-60 de ani. La 80-85 de ani, mai mult de 80% dintre bărbaţi au adenom de prostată şi mai mult de 50% dintre aceştia au nevoie de intervenţie chirurgicală.
Netratarea adenomului de prostată poate duce la infertilitate ?
Infertilitatea apare consecutiv disfuncţiei prostatice, pentru că spermatozoizii secretaţi de testicule şi evacuaţi în uretră prin actul fiziologic al ejaculării, ar fi inactivi din punct de vedere al posibilităţii de a fecunda ovulele dacă nu ar fi amestecaţi cu fluidul secretat de veziculele seminale şi cu fluidul prostatic. În special bogăţia în zinc a fluidului seminal dă motilitatea şi puterea de fertilitate a fluidului spermatic. Deci, prostata este pentru bărbatul tânăr organul care decide fertilitatea.
Care sunt simptomele care pot apărea când un bărbat suferă de adenomul de prostată?
Primul simptom este dificultatea la urinat, greutatea de a evacua vezica urinară, jetul urinar este slab, evacuarea urinei este incompletă şi bărbatul se scoală noaptea de mai multe ori să urineze. Putem spune că un număr de 6-7 urinări pe zi şi niciodată sau cel mult o dată noaptea se încadrează în normalitate pentru un bărbat adult. Cei care suferă de adenom de prostată urinează de mai multe ori noaptea, atât de des încât nu se mai pot odihni şi apare oboseala.
Ce complicaţii pot apărea ?
Complicaţiile sunt multiple. Acestea pot ţine de vezica urinară prin evacuarea incompletă a vezicii, formarea de calculi, infectarea urinei care stagnează în vezica urinară atunci când aceasta nu se goleşte complet sau urinări cu sânge din cauza traumatismelor mucoasei care acoperă vezica şi uretra. De asemenea, un adenom de prostată neglijat poate duce la insuficienţă renală.
Cel mai alarmant semnal pentru un bărbat care suferă de adenom de prostată este blocarea completă a evacuării vezicale, retenţia completă de urină. Bărbatul nu mai poate urina, simte că are vezica urinară plină, are senzaţie imperioasă de a urina, dar îi este imposibil să declanşeze urinarea, ceea ce constituie o urgenţă medicală şi bărbatul trebuie să se adreseze unei camere de gardă care are un serviciu specializat de urologie.
Când anume se stabileşte diagnosticul?
Diagnosticul se stabileşte fie prin investigaţii care sunt făcute unui bărbat în principiu care nu are simptomatologie specifică, şi pentru aasta există ecografia de aparat urinar care în mod normal este recomandată oricărui bărbat după vârsta de 35 de ani, o dată pe an până la 50 de ani, iar dupa această vârstă de două ori pe an. Pentru prostată diagnosticul se stabileşte ecografic sau prin tuşeul rectal. Tuşeul rectal poate evidenţa atât diagnosticul de adenom de prostată, cât şi cel de cancer de prostată, prostatită acută sau calculi în interiorul prostatei.
În ce constă tratamentul chirurgical?
Tratamentul chirurgical pentru adenomul de prostată ar putea fi împărţit în două grupe. Prima grupa este cea a tratamentelor care includ operaţii nesângerânde, fără plagă chirurgicală, intervenţii endoscopice, pe care transuretrală, cu ajutorul unor aparate numite endoscoape care, prin anestezie, se ajunge în vezica urinară şi se rezecă prostata de la mijlocul ei, din jurul uretrei către exterior. Se rezecă astfel numai porţiunea adenomatoasă a prostatei, prostata periferică normală rămânând pe loc. Grupa a doua este reprezentată de operaţia clasică, cu incizie pe abdomen, prin abord transvezical sau extravezical.
Tratamentul chirurgical trebuie să fie urmat de un tratament medicamentos?
În mod normal nu, după un tratament chirurgical corect efectuat se controlează urina să fie sterilă, adică să nu conţină microbi. Se efectuează urocultura şi dacă există o infecţie se urmează un tratament medicamentos specific.
Există alternative la intervenţia chirurgicală?
Există alternative până la un anumit punct la intervenţia chirurgicală pentru că în evoluţia unui adenom de prostată până la intervenţia chirurgicală se scurg de regulă ani. Alternativele constau în medicamente care au rolul de a uşura urinarea, care cresc forţa de contracţie a muşchiului vezical, medicamente care pot să scadă în volum prostata cu 25-30%. Aceasta este etapa iniţială a tratamentului adenomului de prostată.
În ce măsură putem preveni apariţia adenomului de prostată?
Practic, nu putem preveni. Pe măsură ce un bărbat depăşeşte vârsta de 35 de ani, prostata se măreşte în volum sub influenţa hormonilor secretaţi de testicule şi putem merge până la a spune că adenomul de prostată nu este chiar o boală, ci o formă de evoluţie a prostatei pe măsură ce un bărbat înaintează în vârstă, similar cu apariţia fibromului uterin la femei care apare tot sub influenţă hormonală şi, pe măsură ce unele femei trec de o anumită vârstă, incidenţa este mai mare.