Cataracta

Boli

Euroclinic

Ce este cataracta?

Cataracta este opacifierea unei parti a ochiului numita cristalin si apare in mod natural odata cu inaintarea in varsta, ducand la scaderea progresiva a vederii. Cataracta afecteaza o mare parte din populatia cu varsta peste 60 de ani.

Semne si simptome

Diagnosticul de cataracta nu trebuie sa sperie pacientul. Simptomele cataractei sunt usor de identificat: cataracta se instaleaza progresiv si la inceput afecteaza vederea in mica masura. Puteti sesiza o incetosare a vederii sau lumina poate sa vi sa para foarte accentuata. De asemenea, mai pot sa apara si alte simptome ca: vedere dubla, necesitatea schimbarii frecvente a lentilelor, sau chiar imbunatatirea vederii la aproape – in stadiile incipiente. 

Consultatia si decizia de operatie

Cel mai eficient tratament este cel chirurgical si consta in indepartarea cristalinului opacifiat printr-o incizie mica (2,2 – 3,2mm) si inlocuirea acestuia cu un cristalin artificial pliabil, procedeu numit facoemulsificare.

La consultatia initiala medicul oftalmog va face  o evaluare a ochiului si biometrie pentru stabilirea tipului de cristalin. Decizia pentru operatie si tipul de cristalin folosit va fi luata de medicul oftalmolog impreuna cu pacientul.

Despre  operatia de cataracta.
Operatia pentru cataracta consta in inlocuirea lentilei naturale-cristalinul cu una artificiala.
In zilele noastre operatia de cataracta prin facoemulsificare a devenit  una din cele mai sigure si mai eficiente proceduri chirurgicale.

Se efectueaza in ambulator-spitalizare de zi – cu anestezie topica (anestezie locala) si dureaza in medie 15 minute. Pacientul paraseste spitalul in aceeasi zi.

Incizia este mica (2,2 – 3,2mm), intreaga procedura derulandu-se sub microscop. Prin acesta incizie, medicul scoate cristalinul afectat printr-o metoda cu ultrasunetele: (phacoemulsificare).
Dupa aceea introduce in capsula cristalinului implantul artificial. Deoarece incizia este foarte mica, nu este necesara sutura, ci doar purtarea unui pansament ocular pentru cateva zile.

Tipuri de implanturi (cristalin artificial)

Cristalinul artificial ramane in ochi pe toata durata vietii si permite o vedere periferica normala si o buna profunzime a campului vizual. Prin urmare, alegerea cristalinului este o etapa importanta pentru reusita operatiei de cataracta.

Noul standard in alegerea cristalinului este prezenta filtrului pentru radiatiile invizibile ultraviolete (UV) si pentru radiatiile albastre din spectrul vizibil. Cercetatorii considera ca expunerea prelungita la radiatiile albastre poate afecta retina contribuind, se pare, la dezvoltarea unei afectiuni grave: degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV).

Cristalinul artificial AcrySof® IQ (asferic natural) este conceput pentru a oferi imbunatatirea vizibila a calitatii imaginii, prin reducerea aberatiei sferice. AcrySof® IQ ofera imagini mai clare cu un contrast mai bun!

Pentru cei mai multi pacienti viata fara ochelari pentru citit sau distanta este un vis. Implantele intraoculare monofocale ofera o vedere foarte buna la distanta. Majoritatea pacientilor operati de cataracta au nevoie de ochelari pentru citit.
Cristalinul artificial AcrySof® ReSTOR® transforma acest vis in realitate permitand pacientilor operati de cataracta sa vada clar la orice distanta fara ochelari. AcrySof® ReSTOR®  este revolutionar prin utilizarea tehnologiei apodizat difractive (similara cu cea folosita la fabricarea telescoapelor si a microscoapelor) si permite desfasurarea activitatilor zilnice fara ochelari.

Pacientii pot citi ziarul, etichetele pe rafturi in magazin, conduce masina ziua sau noaptea sau pot practica un sport fara ochelari.
Astazi cristalinele artificiale din familia AcrySof®  sunt cele mai utilizate in lume, mai mult de 26  de milioane fiind implantate de la aparitia lor in 1994.
Medicul oftalmolog iti poate oferi informatii detaliate despre aceste cristaline artificiale, ajutandu-te sa decizi daca operatia de cataracta si lentilele intraoculara din gama AcrySof® sunt potrivite pentru ochii tai.

Intrebari frecvente

Preoperator:

  • Am voie sa mananc?

Cu 6 ore inaintea operatiei este necesar sa intrerupeti orice alimentatie ca o masura suplimentara in caz ca ar putea aparea o senzatie de voma. Aveti voie sa beti apa daca va este sete.

  • Ce fac cu celelalte medicamente pe care le iau?

La consultatia premergatoare operatiei este necesar sa comunicati medicului operator toate tratamentele pe care le urmati si acesta va decide daca trebuie sa le intrerupeti, de asemenea trebuie sa spuneti substantele/medicamentele la care stiti ca sunteti alergic. In general tratamentele vor fi continuate si in ziua operatiei, dar acest lucru este obligatoriu sa fie confirmat de medici. O mentiune speciala o au antidiabeticele, anticoagulantele.

  • Cand trebuie sa vin?

Pacientul trebuie sa soseasca cu o ora si jumatate inaintea operatiei. Acest timp este necesar pentru schimbarea in echipamentul de spital, diferitele formalitati, dilatarea pupilei si anestezie.

  • Cand voi parasi spitalul?

Pacientul poate parasi spitalul imediat dupa incheierea operatiei. Este recomandat ca sa petreaca 10-15 minute in spitalul de zi, pentru relaxare si sa nu conduca autoturismul la plecare.

  • Cum se va face anestezia?

In Spitalul Euroclinc folosim anestezia topica, adica anestezia obtinuta prin picurarea unui anestezic in sacul conjunctival. In cazuri exceptionale, chirurgul poate recomanda anestezia peri/retrobulbara (injectie in spatele ochiului) sau generala.

  • Cum voi fi operat?

Veti fi operat prin phacoemulsificare – se va extrage cristalinul prin emulsificarea acestuia cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete dupa care se va introduce un cristalin artificial in sacul cristalinului.

  • Pot fi operat cu laser?

Nu. Standardul in operatiile de cataracta il reprezinta phacoemulsificarea adica operatia cu o sonda cu ultrasunete.

Postoperator:

  • Cat timp tebuie sa port pansamentul?

Pansamentul se inlatura dupa o zi de la operatie.Dupa ce a fost inlaturat pansamentul nu aveti restrictii si doar trebuie sa va administrati picaturile conform planului de tratament.

  • Am voie sa privesc la televizor?

Nu aveti nici un fel de restrictii in ceea ce priveste urmarirea programelor TV, monitorului de calculator etc. Nu este necesar nici un fel de repaus vizual.

  • Ce pot manca?

Nu exista restrictii alimentare.

  • Activitatea fizica?

Inciziile folosite in acest tip de operatii sunt foarte mici si plaga se inchide etans. Nu aveti restrictii ale activitatilor fizice curente, dar e preferabil ca macar 2 saptamani sa nu faceti eforturi exagerate si sa evitati lovituri directe in zona ochiului.

  • Voi avea nevoie de ochelari?

Daca nu ati fost operat cu un cristalin multifocal (AcrySof Restor) este foarte probabil ca veti avea nevoie de o pereche de ochelari macar pentru citit. Cel mai devreme o eventuala pereche de ochelari poate fi prescrisa la o luna de la operatie.

  • Vad cu o usoara nuanta de albastru cu ochiul operat?

Este posibil ca la ochiul operat sa sesizati o usoara tenta albastruie. Este consecinta schimbarii cristalinului natural, usor galbui cu unul artficial,  absolut transparent. Cristalinul natural datorita tentei usor galbui blocheaza mai mult radiatiile albastre din spectrul vizibil astfel incat odata inlocuit cu unul transparent veti primi ceva mai multa lumina albastra decat erati obisnuit. In cateva zile va veti obisnui cu aceasta senzatie. De asemenea este posibil sa optati pentru un cristalin cu protectie pentru lumina albastra si atunci nu veti avea aceasta senzatie (vezi tipurile de cristalin AcrySof Natural).

  • Cand trebuie sa ma alarmez ?

Ca la orice operatie exista complicatii (desi intr-un procent foarte mic), chiar si la operatia de cataracta. Lucrurile trebuie sa mearga postoperator din bine in mai bine. Daca sesizati durere suparatoare si/sau scaderea vederii fata de zilele precedente contactati de urgenta medicul operator.
De asemenea daca v-ati lovit puternic la ochi in perioada postoperatorie imediata trebuie sa luati legatura cu medicul si eventual sa stabiliti o consultatie.

Ghidati-va dupa principiul ca:
Este mai bine sa dati un telefon inutil decat sa neglijati un simptom serios!