Sindromul oboselii cronice

Boli

Prof. univ. dr. Florin Tudose / SanatateaTV

Sindromul oboselii cronice este o tulburare care se caracterizeaza in primul rand printr-o constanta senzatie de oboseala profunda, la care se asociaza o serie de simptome fizice, sistemice si psihologice si care afecteaza activitatea obisnuita a individului, prin slabiri frecvente ale organismului.

De cele mai multe ori pacientii merg de la medic la medic pentru a gasi o cauza pentru aceasta stare generala de oboseala. Acestia simt ca este ceva in neregula cu ei, cheltuiesc timp, energie si bani pentru a gasi cauza, iar de cele mai multe ori se simt neintelesi de medicii la care apeleaza pana sa ajunga la un medic psihiatru.

Simptomele sindromului de oboseala cronica se confunda cu un numar enorm de mare de boli si sindroame, cu debutul unor suferinte organice, sau cu perioada de convalescenta. La majoritatea pacientilor se constata o depresie usoara, asociata cu manifestari precum: senzatie perpetua de oboseala, mai ales oboseala matinala, tulburari ale ritmului alimentar manifestate prin lipsa poftei de mancare, stare generala proasta, concentrare dificila, scaderea libidoului sexual, tendinta de a ne imbolnavi usor de infectii, viroze.

Exista numeroase teorii cu privire la cauzele aparitiei sindromului oboselii cronice. De la cauze imunologice (unii pacienti au demonstrat un sistem imunitar scazut), virotice (aparitia sindromului in urma unor infectii), la cele endocrine (tulburari ale glandelor, insuficiente si hiperfunctii), dar cele mai multe studii considera S.O.C. o tulburare psihiatrica, celelalte fiind cauze secundare.

Optiunile de tratament sunt legate de cativa factori. 

Primul este necesitatea de a indeparta orice cauza organica, de excludere a altor afectiuni posibile. Spre exemplu, daca sindromul oboselii cronice apare in cazul unei boli sistemice precum diabet, boala imunologica, cancer, insuficienta hepatica cronica, trebuie mai intai sa se echilibreze boala care genereaza sindromul. In al doilea rand, trebuie sa se realizeze o analiza profunda a programului, stilului de viata si a comportamentului pacientului. A treia etapa este terapia propriu-zisa care cuprinde medicatie care are ca scop imbunatatirea functionalitatii sistemului nervos si tratarea tuturor simptomelor asociate precum depresia si anxietatea, afectiuni care necesita un tratament corect cu antidepresive si anxiolitice pe o perioada suficient de lunga. Cea de-a patra etapa este psihoterapia, prin metode cognitiv-comportamentale care urmaresc sa corecteze intr-o perioada medie de timp greselile de comportament ale pacientului, habitudini care il duc pe acesta intr-o stare de impas.

Sindromul oboselii cronice se confunda cu tulburari metabolice destul de grave, provocate de faptul ca pacientii se alimenteaza doar seara, cu cantitati mari de alimente, consuma alcool, toate acestea ducand la un somn de noapte agitat, neodihnitor, cu tulburari tensionale si apnee. Se recomanda un mic dejun consistent si servirea mesei la ore regulate in timpul zilei pentru mentinerea energiei optime. De asemenea, este recomandat consumul de alimente in cantitati rationale, potrivite cu activitatea pe care o desfasoara individul. Prof. univ. Dr Florin Tudose considera ca 1400-1500 calorii pe zi ne permit o alimentatie bogata si variata. Masa de dimineata este deosebit de importanta, lipsa acesteia poate duce la aparitia hipoglicemiei, la stimularea adrenalinei, la scaderea performantiala si la modificari ale dispozitiei. Se mai recomanda exercitiu fizic, renuntarea la fumat si cafea si consumul redus si chiar renuntarea la bauturi carbogazoase, deoarece acestea modifica ph-ul general al organismului, cresc pofta de mancare si aciditatea digestiva.

Dr. Florin Tudose le recomanda pacientilor care considera ca sufera de acest sindrom sa nu se sperie si sa fie constienti de faptul ca este imperios necesar ca sindromul oboselii cronice sa fie diagnosticat corect, doarece acesta poate releva existenta unei alte boli care sa strice calitatea vietii individului .