Laborator Synevo
Informatii generale si recomandari pentru determinarea serotoninei urinare
Serotonina (5-hidroxi-triptamina) este sintetizata din aminoacidul esential triptofan via compusul intermediar 5-hidroxitriptofan (5-HTP). Productia are loc atat in sistemul nervos central unde serotonina actioneaza ca neurotransmitator cat si in celulele neuroectodermale, in special celulele enterocromafine gastrointestinale.
Serotonina eliberata din celulele enterocromafine sub actiunea unor stimuli variati determina cresterea fluxului sanguin gastrointestinal, motilitatea si secretia de fluide. La primul pasaj hepatic, un procent variabil (30-80%) de serotonina este metabolizat predominant in acid 5-hidroxi-indolacetic (5-HIIA), care este excretat de rinichi. 90% din cantitatea ramasa este metabolizata in plamani, de asemenea in 5-HIIA. Restul de 10% este preluat si stocat de trombocite, de unde este eliberat in cursul procesului de coagulare.
Principalele afectiuni asociate cu cresteri semnificative de serotonina sunt tumorile carcinoide, dezvoltate din celulele enterocromafine. Acestea sunt clasificate in functie de locul de origine a tumorii in:
-tumori derivate din partea craniala a tubului digestiv primitiv: pancreatice, duodenale, gastrice, bronsice;
-tumori derivate din partea mediala a tubului digestiv primitiv: jejunale, ileale si la nivelul apendicelui;
-tumori derivate din partea caudala a tubului digestiv primitiv: in colonul ascendent si rect;
-tumori cu alte origini: timice, ovariene, renale, mamare.
Enzima 5-HTP decarboxilaza care converteste 5-HTP in serotonina este prezenta in tumorile carcinoide ale intestinului subtire, dar este absenta sau se gaseste in cantitati reduse in celelalte tipuri de tumori carcinoide.
Serotonina urinara este markerul care inregistreaza cel mai putin frecvent cresteri in toate tipurile de tumori carcinoide. Exceptie fac tumorile care secreta predominant 5-HTP si mai putin serotonina sau cromogranina A (in special tumori localizate in partea craniala a tubului digestiv primitiv). In aceste cazuri nivelurile de cromogranina A, serotonina serica si 5-HIIA urinar nu sunt crescute, insa rinichiul poate converti 5-HTP in serotonina determinand cresterea serotoninei urinare. Astfel, dozarea serotoninei urinare este importanta atat in diagnosticul cat si in monitorizarea pacientilor cu tumori carcinoide care secreta in principal 5-HTP2.
Pregatire pacient – se va evita consumul de banane, ananas, prune, kiwi, pepene galben, nuci, cacao, rosii, avocado, vinete, cu 72 ore inaintea recoltarii (deoarece aceste alimente contin serotonina sau triptofan)2.
Specimen recoltat – urina din 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2-8ºC in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv1.
Recipient de recoltare – vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore1.
Cantitate recoltata – 10 mL1.
Cauze de respingere a probei – specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C1.
Prelucrare necesara dupa recoltare – este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C, dupa ce in prealabil se adauga acid clorhidric concentrat pana se ajunge la un pH <41.
Stabilitate proba – 7 zile la 2-8°C1.
Metoda – cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)1.
Valori de referinta – 50-250 μg/24 h1.
Limite si interferente
• Medicamentele care pot afecta concentratia de serotonina urinara sunt: inhibitorii de monoamin-oxidaza, preparatele cu litiu, metildopa, morfina si rezerpina.
Consumul excesiv de nicotina la marii fumatori poate determina false cresteri ale serotoninei urinare (cu 10-80 μg/24 h) datorita reactivitatii incrucisate cu principalul metabolit al nicotinei – cotinina2.
Bibliografie
1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog
2. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Serotonin, 24 Hour, Urine. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication