Serotonina serica

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale si recomandari pentru determinarea serotoninei serice

Serotonina (5-hidroxi-triptamina) este o monoamina derivata din aminoacidul esential triptofan, sintetizata atat in neuronii serotoninergici din sistemul nervos central, cat si de catre celulele enterocromafine (Kulchitschy) distribuite la nivelul mucoasei tractului gastrointestinal. In SNC functioneaza ca neurotransmitator, influenteaza dispozitia si participa la ciclul somn-veghe.

Serotonina este metabolizata in ficat, iar principalul sau metabolit – acidul 5-hidroxiindolacetic – este excretat in urina4.

Cea mai mare parte a serotoninei din sange este concentrata in trombocite, de unde este eliberata in cursul procesului de coagulare.

Principala utilitate a determinarii serotoninei in ser este diagnosticul sindromului carcinoid3.

Pregatire pacient  Pacientul va intrerupe medicamentele din categoria inhibitorilor de monoaminoxidaza cu 1 saptamana inaintea recoltarii, deoarece acestea tind sa creasca nivelul de serotonina2;3.

Specimen recoltat  sange venos2;3.

Recipient de recoltare  vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat in maxim 2 ore; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C2.

Volum proba – minim 2 mL ser2.

Cauze de respingere a probei

• specimen hemolizat;

• specimen expus la temperatura ridicata;

• specimen contaminat bacterian2.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; 3 luni la -20°C sau la -70°C. Nu decongelati/recongelati2.

Metoda  cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)2.

Valori de referinta1 – 117-190 μg/L2.

Interpretarea rezultatelor

Valori ale serotoninei serice >400 μg/L se asociaza de obicei cu tumori carcinoide abdominale metastazante. Cresteri usoare pot fi intalnite si in alte conditii clinice cum ar fi: ocluzia intestinala, infarctul miocardic acut, sindroamul dumping, fibroza chistica si sprue non-tropical1.

Datele din literatura indica faptul ca niveluri de serotonina <100 μg/L se pot asocia cu sindroame depresive2.      

Limite si interferente

Alimentele care contin serotonina nu influenteaza semnificativ testul.

• Medicamentele care pot afecta concentratia de serotonina sunt: inhibitorii de monoamin-oxidaza, preparatele cu litiu, metildopa, morfina si rezerpina1.

Bibliografie

1. ARUP Laboratories. Laboratory Test Directory: Serotonin, Serum. www.aruplab.com. 2010. Ref Type: Internet Communication.

2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Serotonin, Serum. www.labcorp.com 2008. Ref Type: Internet Communication.

4. www.labtestsonline.org. Serotonin. Ref Type: Internet Communication.