Voucher de 5000 de euro pentru nevăzători, pentru achiziționarea unui dispozitiv ce citește și recunoaște fețe

Stiri

Persoanele nevăzătoare sau cu probleme de vedere, care sunt apte de muncă, pot beneficia prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de un voucher de 5.000 de euro cu ajutorul căruia pot achiziționa un aparat inovativ care să le faciliteze condițiile de viață și obținerea unui loc de muncă.

În cadrul Strategiei Naționale “O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități 2016- 2020” România s-a angajat să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilități să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile si aspirațiile să îi fie respectate și sprijinite.

O măsură specifică în acest sens o reprezintă și “Procedura de acordare a subvențiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, aprobată prin Ordin al Guvernului publicat în Monitorul Oficial al României nr. 258 din 03 aprilie 2019.

Împreună cu Metodologia de acordare și distribuire a voucherelor, aprobată prin Ordin al Guvernului publicat în Monitorul Oficial al României nr. 804 din 03 octombrie 2019, textul de lege stabilește condițiile de eligiblitate pentru beneficiarii persoane cu dizabilități, detaliază categoriile de tehnologii care pot fi achiziționate cu ajutorul voucher-elor de subvenție, prezintă documentația necesar a fi întocmită, conține formularele tip de utilizat, stabilește etapele, responsabilitățile și documentele aferente acestui proces.

Persoanele cu dizabilități care îndeplinesc condițiile legale vor putea depune dosarele pentru a primi tehnologia asistivă pe care o doresc la Birourile Directiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul/ sectorul în evidența căreia se află (descarcă lista care conține datele de contact ) : https://drive.google.com/file/d/1CuNC_EOa7ZPQOlKeXdWMdcqjjx-WexQC/view

OrCam MyEye 2, ochelarii inteligenți, utili deopotrivă nevăzătorilor și slab văzătorilor, este dispozitiv medical acreditat în România și îndeplinește toate condițiile pentru a fi cuprins în Lista furnizorilor de tehnologii asistive agreați în cadrul Procedurii de acordare a voucher-elor.

Persoanele îndreptățite să beneficieze de acest ajutor sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor care beneficiază de măsuri active de ocupare.

Programul de subvenționare se va desfășura pe o perioadă de 3 ani. Principiul acordării este “primul venit, primul servit” înăuntrul celor aproximativ 160 milioane de lei puse la dispoziție. O persoană poate beneficia de subvenție o singură dată în acești 3 ani.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook