Tumor M2 PK (izoenzima M2 piruvatkinaza) in materii fecale

Analize medicale

Laboratorul Synevo

 

Informatii generale

Piruvat kinaza – PK catalizeaza ultima etapa din calea glicolitica (responsabila de productia neta de energie). Diferite izoenzime PK sunt exprimate in functie de rolul metabolic al diverselor tesuturi. M2-PK este izoenzima caracteristica celulelor proliferante (normale + tumorale), fiind prezenta sub 2 forme:

→ tetramerica (activa, converteste glucoza in piruvat si lactat);

→ dimerica (inactiva, predomina in celulele tumorale), denumita Tumor M2-PK.

Dimerizarea M2-PK in celulele tumorale este indusa prin interactiunea directa cu diverse oncoproteine. Prezenta predominanta a formei dimerice determina acumularea fosfometabolitilor, care nu mai sunt supusi actiunii PK, conducand la initierea sintezei de acizi nucleici, fosfolipide si aminoacizi necesari celulelor tumorale.

Tumor M2-PK nu este un marker tumoral cu specificitate de organ; nivelul sau reflecta statusul metabolic specific al celulelor tumorale. Tumor M2-PK este eliberat in sange si, de asemenea, in scaun, in cazul pacientilor cu adenoame sau tumori de tract digestiv inferior. Testul utilizeaza anticorpi monoclonali specifici formei dimerice a M2-PK si prezinta doua indicatii majore:

-detectarea in materiile fecale este utila in screening-ul tumorilor colorectale;

-detectarea in plasma, impreuna cu cea a markerilor tumorali conventionali, poate fi folosita in diagnosticul si monitorizarea evolutiei diverselor tumori digestive.

Cele doua teste Tumor M2-PK sunt deopotriva inovatoare si unice, intrucat masoara activitatea metabolica a tumorii, care la randul ei reprezinta masura agresivitatii tumorii. In consecinta, testele Tumor M2-PK pot fi foarte eficiente in monitorizarea efectelor terapiei, detectand posibilele recaderi sau metastaze si furnizeza informatii utile care pot ajuta atat in screening-ul cat si in diagnosticul anumitor tumori2;7.

Cancerul colorectal este unul dintre cel mai frecvent intalnite cancere in intreaga lume, afectand anual, in medie, 160000 persoane in SUA, respectiv 370000 in Europa, si determinand o mortalitate anuala de 55000 in SUA, respectiv 200000 in Europa. Afecteaza barbatii si femeile cu varste cuprinse intre 50 si 70 ani. In cazul diagnosticului precoce cancerul colorectal poate fi vindecat in proportie foarte mare (de aproape 100%).

  

Cea mai fidela metoda de diagnostic a cancerului colorectal ramane colonoscopia totala. Complianta pacientilor la aceasta metoda invaziva de diagnostic ramane insa foarte scazuta. Pentru a asigura succesul unui program de screening al cancerului colorectal este mult mai indicat sa se inceapa cu o metoda de diagnostic mai simpla, mai ieftina si mai usor acceptata de pacient.

La ora actuala testul cel mai des folosit pentru screeningul cancerului colorectal este testul hemoragiilor oculte in fecale. Din pacate acest test este total nespecific intrucat el depisteaza pierderile oculte de sange in scaun indiferent de originea lor. In plus reuseste sa identifice doar acele cancere colorectale care sangereaza, scapand diagnosticului cele care nu sangereaza.

De aceea determinarea Tumor M2-PK in scaun se dovedeste a fi cel mai promitator instrument pentru screening-ul cancerului colorectal, fiind un biomarker metabolic inalt sensibil si specific.

Testul este util in detectarea atat a polipilor digestivi care sangereaza sau nu, cat si a altor tumori digestive. Nu sunt impuse restrictii alimentare/dieta inainte de prelevarea probei de scaun (cum se intampla in cazul altor teste). Este suficienta o singura proba de scaun1;3;7.

Testul a fost evaluat in 6 studii obtinandu-se urmatoarele date:

Sensibilitate globala: 77.9% pentru tumorile colorectale (valoare cut-off 4 U/mL), in comparatie cu cea de 50% a hemoragiilor oculte in scaun.

Specificitate: 74.3-83.3%.

Pentru adenoamele >10 mm: sensibilitate 60%.

Pentru adenoamele <10 mm: sensibilitate 20%.

Exista o corelatie stransa intre nivelul M2-PK si clasificarea TNM si Dukes a tumorilor colorectale, reducerea sa fiind asociata cu succesul interventiei chirurgicale1;4.

Recomandari – screening-ul cancerului colorectal, realizand selectia pacientilor care vor necesita colonoscopie pentru confirmarea/excluderea ulterioara a cancerului colorectal1;7.

Specimen recoltat – materii fecale5;7.

Recipient de recoltare – coprorecoltor5;7.

Cantitate recoltata – 5 g (o singura proba este suficienta) 5;7.

Cauze de respingere a probei – neetanseizarea recipientului dupa recoltarea probei5;7.

Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este cazul5;7.

Stabilitate proba – 48 ore la temperatura camerei; 7 zile la 2-8°C5;7.

Metoda – ELISA5;7.

Valori de referinta – <4.0 U/mL5;7.

  

Bibliografie

  1. Carolin Tonus et al. Colorectal cancer screening by non-invasive metabolic biomarker fecal tumor M2-PK. In World J Gastroenterol 2006 November 21; 12(43): 7007-701.
  2. Eigenbrodt, E et al. (1992). A double role for pyruvate kinase type M2 in the expansion of phosphometabolite pools found in tumor cells. In Critical Reviews in Oncogenesis, pp 91 -115 [M Perucho, editor. Boca Raton, FL: CRC Press.
  3. Ewald N et al. Fecal pyruvate kinase-M2 (tumor M2- PK) measurement: a new screening concept for colorectal cancer. In Anticancer Res. 2007
  4. Kumar Z et al. Tumor M2-pyruvat kinase: a gastrointestinal cancer marker. In Eur J Gastroenterol Hepatolog 2007.
  5. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  6. Oremek, GM et al. (2000). Value of Tumor M2 (Tu M2-PK) in Patients with Renal Carcinoma. In Anticancer Research, 20: 5095-5098.
  7. Phil Allcock – ScheBo Biotech. www.schebo.co.uk
  8. Schneider, J et al. (2000). Quantitative Detection of Tumor M2-Pyruvate Kinase in Plasma of Patients with Lung Cancer in Comparison to Other Lung Diseases. In Cancer Detection and Prevention, 24: 531-535.
  9. Schulze, G. (2000). The Tumor Marker Tumor M2-PK: An Application in the Diagnosis of Gastrointestinal Cancer. In Anticancer Research, 20: 4961-4964.
  10. Wechsel, HW et al. (1999). Marker for Renal Cell Carcinoma (RCC): The Dimeric Form of Pyruvate Kinase Type M2 (Tu M2-PK). In Anticancer Research, 19: 2583-2590