Test de toleranta la glucoza diabet gestational (75 g)

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale si recomandari

Diabetul gestational este definit ca orice tip de intoleranta la glucoza care apare sau este recunoscut pentru prima data in timpul sarcinii1;2. Dupa nastere cele mai multe paciente revin la o toleranta normala la glucoza; ~60% devin diabetice in urmatorii 16 ani2. Este foarte important sa se depisteze aceasta conditie pentru a reduce atat complicatiile materne cat si morbiditatea si mortalitatea perinatala (nastere de copil mort, macrosomie, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, hipocalcemie, policitemie)1;2

Definitia diabetului gestational a determinat aplicarea unei strategii uniforme pentru detectia si clasificarea acestei forme de diabet, ale carei limite au fost recunoscute de mai mult timp. Una dintre aceste limite se refera la faptul ca nu este exclusa posibilitatea ca intoleranta la glucoza sa preceada sarcina sau sa debuteze concomitent cu aceasta. Datorita incidentei in crestere a obezitatii si a diabetului la femeile aflate la varsta reproductiva, numarul gravidelor cu diabet zaharat de tip II nediagnosticat a devenit din ce in ce mai mare. Din acest motiv, se recomanda chiar de la prima vizita prenatala, ca toate pacientele cu risc crescut sa efectueze screening-ul diabetului zaharat tip II

utilizandu-se  criteriile standard de diagnostic. In categoria asociata cu risc crescut de diabet sunt incluse persoanele avand un indice de masa corporala BMI ≥ 25 kg/m care asociaza unul din urmatorii factori de risc:

-lipsa de activitate fizica;

-rude de gradul I cu diabet zaharat;

-apartenenta la o etnie cu risc crescut;

-diabet gestational in antecedente sau nasterea anterioara a unui fat macrosom;

-hipertensiune arteriala;

-HDL-colesterol < 35 mg/dL (0.9 mmol/L) si/sau trigliceride ≥ 250 mg/dL (2.82 mmol/L);

-diagnostic de sindrom al ovarelor polichistice;

-HbA1c ≥ 5.7%, glicemie bazala modificata sau intoleranta la glucoza la testari anterioare;

-alte conditii clinice asociate cu rezistenta la insulina (acanthosis nigricans);

-istoric de afectiuni cardiovasculare.

Gravidele depistate cu diabet la prima vizita nu vor primi diagnosticul de diabet gestational5.

De-a lungul timpului au existat controverse in ceea ce priveste screening-ul si diagnosticul diabetului gestational. Pana nu demult s-a considerat ca nu exista suficiente date care sa justifice un screening universal in sarcina, astfel ca testarea a fost recomandata numai la persoanele cu factori de risc.

Cu toate acestea, au aparut recent date noi ca urmare a studiului multinational HAPO (Hyperglicemia and Adverse Pregnancy Outcomes). Studiul ce a inclus aproximativ 25 000 gravide a demonstrat ca riscul de evenimente adverse materne, fetale si neonatale creste continuu odata cu glicemia materna in intervalul 24-28 saptamani de sarcina, chiar si la valori ale glicemiei considerate anterior ca fiind normale in cursul sarcinii. Astfel, a fost demonstrata o relatie lineara intre glicemia materna (atat bazala cat si in cadrul testului de toleranta la glucoza la 1 ora si 2 ore) si greutatea fatului la nastere. Totusi nu a putut fi stabilita o valoare prag a glicemiei de la care sa fie diagnosticat cu precizie diabetul gestational.

Rezultatele acestui studiu au determinat o reconsiderare atenta a criteriilor de diagnostic pentru diabetul gestational. Dupa indelungi deliberari, grupul de consens international IADPSG (International Association of Diabetes and Pregnancy Study Groups), care cuprinde specialisti din multiple organizatii de obstetrica si diabet, inclusiv ADA (American Diabetes Association), a formulat in 2010 recomandari noi pentru diagnosticul diabetului gestational.

Astfel, grupul a recomandat ca toate femeile gravide, care nu sunt cunoscute cu diabet, sa efectueze in cursul saptamanilor 24-28 de sarcina un test de toleranta la 75g glucoza administrata oral (75g – OGTT). In plus, grupul a stabilit valori cut-off pentru glicemia bazala, glicemia la 1 ora si glicemia la 2 ore care se asociaza cu o rata  a evenimentelor adverse de 1.75 ori mai mare in comparatie cu nivelurile medii ale glicemiei din studiul HAPO4;5.

Pregatirea pacientei – ultimul consum de alimente trebuie sa fie cu cel putin 8 ore inaintea efectuarii testului; este permisa ingestia unor cantitati mici de apa. Pacienta trebuie sa aiba o dieta normala in ultimele 72 ore3;5.

Efectuarea testului – testul va fi efectuat dimineata; pacientei i se administreaza 75 g glucoza anhidra dizolvata in apa rece. Nu este permis sa manance, sa bea, sa fumeze sau sa mestece guma in timpul testului. Se recolteaza 3 probe de sange: inainte de administrarea glucozei, la 1 ora si la 2 ore dupa administrarea de  glucoza3;5.

Valori de referinta si interpretarea rezultatelor

Cut-off-uri 

À jeun

92 mg/dL (5.1 mmol/L) 

La 1 ora

180 mg/dL (10 mmol/L)

La 2 ore

153 mg/dL  (8.5 mmol/L)

Diagnosticul de diabet gestational se stabileste daca se obtine cel putin o valoare a glicemiei peste cut-off-urile mentionate.

Aceste criterii noi vor creste semnificativ prevalenta diabetului gestational, in principal datorita faptului ca este suficienta o singura valoare anormala pentru diagnostic. Cu toate acestea, in conditiile cresterii incidentei obezitatii si a diabetului, scopul este de a reduce complicatiile materne si fetale. Pentru 80-90% din pacientele cu forma usoara de diabet gestational studiile au aratat ca este suficient sa se instituie modificari ale dietei5.

O pacienta cu diabet gestational este reevaluata la 6-12 saptamani dupa nastere. Daca la testul de toleranta la glucoza se obtin valori normale, se considera ca a fost intr-adevar vorba de un diabet gestational, insa glicemia trebuie testata periodic (cel putin o data la 3 ani) datorita riscului de aparitie a diabetului zaharat. Daca testul efectuat postpartum da rezultate anormale, modificarile care apar vor fi incadrate in glicemie bazala modificata, intoleranta la glucoza sau diabet zaharat, conform criteriilor mentionate la testul de toleranta la adult (75g)1;2;5.

Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed., 2009, 350-355.
  2. Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, 7 ed., 2001, 807- 818.
  3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2011. Ref Type: Catalog.
  4. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Diagnosis and Treatment of Gestational Diabetes. In Scientific Advisory Committee Paper 23, January 2011.
  5. Standards of Medical Care in Diabetes – 2011. American Diabetes Association. In Diabetes Care, vol.23, supplement 1, January 2011.