ProGRP

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale si recomandari pentru determinarea ProGRP

ProGRP este un precursor stabil al hormonului intestinal GRP (Gastrin Releasing Peptide=peptidul care elibereaza gastrina). Astfel, neuropeptidul GRP, echivalentul la om al bombesinei amfibiene, este sintetizat ca un prohormon – proGRP –  ce exista in 3 variante, cu 115, 118 si, respectiv, 125 aminoacizi. Regiunea proGRP-98 este comuna tutoror celor 3 variante, iar anticorpii indreptati impotriva acestei secvente au fost folositi in dezvoltarea testelor care determina proGRP in ser.

Niveluri crescute de proGRP au fost detectate in cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC), avand o sensibilitate si specificitate inalta pentru acest tip de tumora4. Valorile ProGRP se coreleaza cu extinderea tumorii; astfel s-a constatat ca in cazurile de boala limitata sensibilitatea markerului este de 58.3%, pe cand in cele extinse sensibilitatea atinge 95.5%3.

Studiile clinice au indicat ca proGRP si enolaza neuron-specifica (NSE) detin un rol complementar in diagnosticul si prognosticul SCLC. Astfel, proGRP este mai sensibil decat NSE pentru diagnosticul SCLC (inclusiv in diferentierea fata de cancerul pulmonar altul decat cel cu celule mici), in timp ce NSE are valoare superioara ca factor de prognostic5.

Un studiu retrospectiv recent a analizat valoarea diagnostica unica si combinata a marker-ilor CEA, Cyfra 21-1, NSE si ProGRP la 1747pacienti cu tumori pulmonare de origine necunoscuta. In total, 99.8% dintre pacientii cu cancer pulmonar au eliberat cel putin unul din cei 4 biomarkeri (la valori care au depasit mediana lotului de control); pentru diferentierea afectiunilor pulmonare maligne de cele benigne, fiecare marker a atins o specificitate pentru tumori de 100% la valori crescute: CEA 20 ng/mL, Cyfra 21-1 40 ng/mL, NSE 45 ng/mL, ProGRP 250 pg/mL. La o specificitate de >99% ProGRP a atins cea mai inalta eficacitate diagnostica pentru SCLC (valoare predictiva pozitiva 57%), iar CEA a prezentat cea mai mare capacitate de a detecta tumori maligne in general (17%) si adenocarcinoame pulmonare in mod special (29%). Marker-ul Cyfra 21-1 a fost dominant pentru cancerul cu celule scuamoase (12%). Folosirea combinata a celor 4 markeri a avut valoare predictiva pozitiva de 50% pentru tumorile pulmonare maligne, 44% pentru NSCLC, 36% pentru carcinoamele ce celule scuamoase, 53% pentru adenocarcinoame si, respectiv 78%, pentru SCLC. In concluzie, la pacientii cu tumori pulmonare de origine necunoscuta, folosirea combinata a celor 4 markeri este utila in diferentierea proceselor maligne de cele benigne si a celor primare, de cele secundare1.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) sau postprandial2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator2.

Cantitate recoltata  minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat, icteric, lipemic sau contaminat bacterian; probe care nu au sosit la laborator congelate; nu sunt acceptate probe de plasma2.

Prelucrare necesara dupa recoltare  se separa serul prin centrifugare cat mai repede dupa formarea completa a coagulului; daca proba nu poate fi analizata imediat va fi congelata la -20°C; probele recoltate in afara sediului laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate2.

Stabilitate proba  serul este stabil 1 luna la -20°C; nu decongelati/recongelati2.

Metoda – imunochimica cu detectie prin chemiluminiscenta (CLIA)1.

Valori de referinta1 – <30 ng/mL.     

Limite si interferente

Insuficienta renala reprezinta sursa cea mai frecventa de rezultate fals-pozitive, de aceea evaluarea functiei renale trebuie efectuata obligatoriu inaintea determinarii ProGRP3.

Bibliografie

  1. Christine Gruber et al. CEA, CYFRA 21-1, NSE, and ProGRP in the diagnosis of lung cancer: a multivariate approach / CEA, CYFRA 21-1, NSE und ProGRP in der Diagnostik des Lungenkarzinoms: eine multivariate Analyse. In Laboratoriums Medizn, . Volume 32, Issue 5, Pages 361–371, 2008.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Rafael Molina, Jose M. Auge, Julian Alicarte, Xavier Filella, Nuria Viñolas, Antonio M. Ballesta. Pro-Gastrin-Releasing Peptide in Patients with Benign and Malignant Diseases. In Tumor Biol 2004;25:56-61.
  4. Stieber P; Dienemann H; Schalhorn A; Schmitt U M; Reinmiedl J; Hofmann K; Yamaguchi K. Pro-gastrin-releasing peptide (ProGRP)–a useful marker in small cell lung carcinomas. In Anticancer research 1999;19(4A):2673-8.
  5. T. Shibayama. Complementary roles of pro-gastrin-releasing peptide (ProGRP) and neuron specific enolase (NSE) in diagnosis and prognosis of small-cell lung cancer (SCLC). In Lung Cancer, Volume 32, Issue 1, Pages 61-69, 2001.