Noul coronavirus supravieţuieşte pe podelele spitalelor în care sunt trataţi pacienţi infectaţi şi pe încălţămintea personalului medical care are grijă de aceştia, conform unor date publicate de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.
Raportul, care se bazează pe date de la Spitalul Huoshenshan din Wuhan, China, unde a început pandemia COVID-19, a concluzionat că 94% din eşantioanele prelevate de pe podelele din unitatea de terapie intensivă şi 100% dintre probele recoltate din una dintre secţiile utilizate pentru tratarea pacienţilor cu simptome grave au fost testate pozitiv pentru coronavirus în perioada de răspândire a epidemiei în acest oraş.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că jumătate dintre eşantioanele de pe tălpile încălţămintei personalului medical de la terapie intensivă au fost testate pozitiv pentru coronavirus, sugerând că “tălpile pantofilor personalului sanitar ar putea acţiona ca purtătoare”.
Acesta poate fi un motiv pentru care eşantioanele prelevate de pe podelele farmaciei spitalului au fost testate pozitiv, chiar dacă pacienţii cu COVID-19 nu aveau acces în acea zonă, au menţionat specialiştii. “Pe măsură ce personalul medical se deplasează în secţie, virusul poate ajunge peste tot, fapt relevat de rata de pozitivitate de 100% de pe podeaua farmaciei, unde nu fuseseră pacienţi”, au scris autorii raportului.
Autorii consideră că picăturile respiratorii care au căzut pe podea au fost purtate atât de gravitaţie cât şi de curenţii de aer, ceea ce a condus la răspândirea virusului.
De asemenea, ei au notat că virusul persistă pe “obiecte atinse frecvent de personalul medical sau de pacienţi”. Pe şase din opt mousuri de calculator, pe trei din cele cinci coşuri de gunoi de la terapie intensivă, dar şi pe şase dintre cele paisprezece cadre metalice de pat şi pe un mâner au fost identificate urme ale virusului. Rezultate pozitive sporadice au fost obţinute în urma analizării manşetelor şi mănuşilor personalului sanitar. “Aceste rezultate sugerează că personalul medical ar trebui să îşi igienizeze mâinile imediat după contactul cu un pacient”, au notat autorii.
Rezultatele sunt semnificative deoarece un studiu din Italia, publicat luna trecută în The Lancet, a descoperit că unul din cinci lucrători sanitari care tratează pacienţi cu COVID-19 se pot infecta cu virusul. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.