- Cruccua, G. Gronsethb, J. Alksnec, C. Argoffd, M. Brainine, K. Burchielf, T. Nurmikkog, J.M. Zakrzewskah
aDepartment of Neurological Sciences, La Sapienza University, Rome, Italy; bDepartment of Neurology, University of Kansas, Kansas City,USA; cDivision of Neurosurgery, School of Medicine,
University of California, San Diego, USA; dNew York University School of Medicineand Cohn Pain Management Center, North Shore University Hospital, Manhasset, USA; eClinical Neurosciences, Department of Clinical Medicine and Prevention, Donau-Universitat Krems, Krems, Austria; fDepartment of Neurological Surgery, Oregon Health & ScienceUniversity, Portland, USA;
gPain Research Institute, Division of Neurological Science, School of Clinical Sciences, University of Liverpool,Liverpool, UK; hUniversity College London Hospitals Eastman Dental Hospital, London, UK
Cuvinte cheie: nevralgie de trigemen, diagnostic, contact neurovascular, IRM, reflex trigeminal, trata- ment, medicamente antiepileptice, decompresie microvasculară, gamma-knife.
Diferite probleme privind diagnosticul, tratamentul medicamentos şi tratamen-tul chirurgical al nevralgiei de trigemen (TN) sunt încă nerezolvate. Societatea Americană de Neuro- logie şi Federaţia Europeană a Societăţilor Neurolo- gice a investit un grup de lucru pentru a pregăti recomandările generale referitoare la această afecţiune. După o cercetare sistematică a literaturii de specialitate, grupul de lucru a alcătuit o serie de recomandări bazate pe dovezi. La pacienţii cu ne- vralgie de trigemen ar trebui să fie utilizată exami- narea prin rezonanţă magnetică pentru a identifica pacienţii ce prezintă modificări structurale. Prezenţa tulburărilor de sensibilitate în sfera nervului trige- men, implicarea bilaterală şi reflexele trigeminale anormale ar trebui considerate utile pentru diagnos- ticul nevralgiilor trigeminale simptomatice, în timp ce vârsta tânără de instalare a simptomelor, impli- carea primei diviziuni, lipsa răspunsului la tratament şi potenţialele evocate trigeminale anormale nu sunt utile pentru diferenţierea între nevralgiile tri- geminale clasice şi cele simptomatice. Carbamazepina (clasă de evidenţă superioară) sau oxcarba- zepina (tolerabilitate mai bună) ar trebui ad- ministrate ca primă linie terapeutică pentru controlul durerii. Pentru pacienţii cu NT refractară la tratament medicamentos ar putea fi luată în considerare terapia chirurgicală precoce. Ar putea fi încercate abordul percutan al Ganglionului Gasser, gamma knife şi decompresia microvasculară. Decompresia microvasculară ar putea fi considerată superioară celorlalte tehnici, ea oferind cea mai lungă durată de control al durerii. Superioritatea tratamentului chirurgical sau a celui medicamentos la pacienţii cu scleroză multiplă rămâne încă incertă.
INTRODUCERE
Societatea Americană de Neurologie şi Federaţia Europeană a Societăţilor Neurologice au decis să formuleze recomandări cu o bază ştiinţifică solidă, relevante clinic, care să ajute atât medicii specialişti, cât şi pe cei de alte specialităţi, să trateze nevralgia de trigemen (TN), recomandări ce privesc diagnos- ticul, tratamentul medicamentos şi tratamentul chirurgical.
Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii (IASP) defineşte TN ca episoade dureroase recurente severe, cu debut brusc, de obicei unilaterale, de scurtă durată, lancinante, în teritoriul de distribuţie al uneia sau mai multor ramuri ale nervului trigemen[54]. Incidenţa anuală a TN este de 4-5 cazuri la 100.000 [34]. TN este cea mai frecventă nevralgie. În ultima clasificare a Societăţii Internaţionale a Cefaleei [29] se face o diferenţiere între TN clasică şi cea simptomatică: TN clasică (CTN) include toate cazurile la care nu s-a găsit o etiologie, adică idiopatice, fiind incluşi şi pacienţii cu o potenţială compresie vasculară a nervului cranian V, în timp ce diagnosticul de TN simptomatică (STN) este rezervat cazurilor secundare tumorilor, sclerozei multiple, anomaliilor structurale de bază de craniu şi altor afecţiuni. Subliniem că TN sunt considerate forme tipice sau atipice be baza constelaţiei simptomelor şi nu a etiologiei, iar acest subiect nu este discutat în prezentul document.
Primul lucru cu care se confruntă clinicianul ce are în faţă un pacient cu TN este diferenţierea între forma simptomatică şi cea clasică a TN, motiv pentru care se vor lua în considerare următoarele întrebări:
- Cât de des identifică examinările neuroimagistice obişnuite (CT, IRM) o cauză (excluzând contactul neurovascular) a TN?
- Ce trăsătură clinică sau imagistică identifică cu acurateţe pacienţii cu TN?
- La pacienţii cu TN clasică, examinarea prin IMN de înaltă rezoluţie îi identifică cu acurateţe pe cei cu contact neurovascular?
Prima linie de tratament în nevralgia de trigemen este farmacologică, chiar dacă nu din alt motiv decât acela că în cele mai multe cazuri este cea mai la îndemână şi este de obicei eficace. Descoperirea fenitoinei în anul 1940 şi a carbamazepinei în anul
1960 a schimbat în mod considerabil opţiunile de tratament în TN, opţiuni care anterior erau aproape exclusiv chirurgicale. Următoarele întrebări sunt de luat în evidenţă:
- Care medicamente s-au dovedit eficiente în tratamentul CTN?
- Care medicamente s-au dovedit eficiente în tratamentul STN?
- Există dovezi ale eficacităţii medicamentelor de uz parenteral în exacerbările acute ale TN?
Atunci când tratamentul medicamentos eşuează, fie din cauza ameliorării insuficiente a durerii, fie din cauza efectelor adverse intolerabile, următoarea opţiune de tratament ce trebuie avută în vedere
este chirurgia. Ulterior trebuie determinate momentul optim al efectuării unei intervenţii chirurgicale şi care tehnică chirurgicală este cea mai potrivită. Există diferite tipuri de intervenţii chirurgicale care sunt cel mai bine clasificate în funcţie de ţinta principală: tehnici periferice ce ţintesc segmente ale nervului trigemen distal de ganglionul Gasser; tehnici percutanate ce ţintesc ganglionul Gasser; radiochirurgia gamma knife ce ţinteşte trunchiul nervului trigemen şi tehnici de decompresie vascu- lară la nivelul fosei posterioare.
- Când ar trebui efectuată una dintre aceste tehnici?
- Care tehnică oferă cea mai lungă perioadă fără durere, cu cele mai puţine complicaţii şi cu o calitate bună a vieţii?
- Care tehnică ar trebui utilizată la pacienţii cu scleroză multiplă?
METODE DE CERCETARE
AAN şi EFNS au constituit un panel de experţi compus din specialişti în domeniul NT şi neurologi generalişti cu expertiză metodologică. Au fost dezvăluite conflictele de interese. Membrii panelului nu au fost remuneraţi.
S-au cercetat bazele de date MEDLINE, EMBASE şi biblioteca COCHRANE. Căutarea a cuprins docu- mente publicate între momentul înfiinţării şi anul 2006. Pentru căutare s-au utilizat următoarele sino- nime pentru TN: nevralgie de trigemen, tic douloureux, durere facială sau neuropatie trigeminală. Termenii de căutare au fost utilizaţi ca text word sau ca antet MESH. Prima căutare a fost suplimentată de o a doua care a folosit bibliografia ce includea articole actualizate şi datele suplimentare cunoscute de membrii panelului de experţi. Nu au fost acceptate decât comunicările originale complete. Membrii panelului au verificat relevanţa rezumatelor şi titlurilor. Ulterior, cel puţin doi membri ai panelului au verificat lucrările ce întruneau criteriile de inclu- dere. Un membru adiţional al panelului a arbitrat neînţelegerile.
Metodele AAN şi EFNS de clasificare a dovezilor sunt foarte asemănătoare; acelea ce vizează reco- mandările – deşi în mare proporţie compatibile – diferă în privinţa câtorva aspecte. Appendixu-ul 1 prezintă comparaţia detaliată a celor două metode de clasificare şi stadializare (material suplimentar). Atât autorii americani, cât şi cei europeni au fost de acord cu clasificarea studiilor identificate (detaliile pot fi văzute în tabelele de dovezi 1-9). Nu s-a întâmplat acelaşi lucru şi cu clasificarea recomandărilor. Prezentul articol, scris pentru European Journal of Neurology, se bazează pe clasificarea EFNS a re- comandărilor.
REZULTATE
- Diagnostic
Întrebarea numărul 1
La pacienţii cu nevralgie de trigemen, fără alte
semne sau simptome neurologice decât cele din sfera nervului trigemen, cât de des identifică explo- rările neuroimagistice (CT, IRM) o cauză (excluzând contactul neurovascular)?
Dovezi. Cinci articole (unul inclus în clasa IV) au raportat rezultatele explorărilor imagistice cerebrale la pacienţi consecutivi diagnosticaţi cu TN (Tabelul
1). Patru studii au inclus cohorte de pacienţi diag- nosticaţi cu TN, din centre universitare şi terţiare oarecum specializate în TN. Din cauză că în aceste centre tind să fie trataţi pacienţi cu o patologie mai complexă şi în consecinţă mai puţin reprezentativi, aceste studii au fost considerate cu risc pentru stabilirea gradului de evidenţă, şi de aceea au fost catalogate drept studii de clasă III [16,27,50,69]. Limitele studiilor de imagistică cerebrală s-au în- cadrat între 10% şi 18%. Combinarea studiilor de clasa III conduce la o estimare globala în limita a 15% (CI 95%, între 11-20).
Concluzii. La până la 15% dintre pacienţii cu nevralgie de trigemen, fără simptome neurologice în alte sfere decât cea trigeminală, explorarea neuroimagistică de rutină poate identifica o cauză (patru studii de clasă III).
Întrebarea numărul 2
La pacienţii cu nevralgie de trigemen, ce trăsătură clinică sau de laborator îi identifică cu acurateţe pe cei cu STN?
Dovezi. S-au găsit şapte lucrări (una inclusă în clasa IV) care au studiat acurateţea trăsăturilor clinice în diferenţierea între STN şi CTN (Tabelul 2). Potenţialele manifestări clinice incluse în studii au fost: prezenţa tulburărilor de sensibilitate, vârsta de debut, implicarea primei diviziuni a nervului trigemen, afectarea trige- minală bilaterală, lipsa răspunsului la tratament.
Un studiu a fost inclus în clasa III din cauza designului de tip caz-control şi a unui spectru îngust de pacienţi (DeSimone et al. 2005) [19]. Din cauza unui design de tip cohortă, pe un spectru larg de pacienţi, patru studii au fost considerate a avea un risc moderat scăzut de alterare statistică. Totuşi, dat fiind că aceste studii au colectat datele în mod retrospectiv, au fost incluse în clasa II [27,59,62,69]. Am găsit un studiu prospectiv de clasă I [16]. În aceste studii, implicarea primei diviziuni a nervului trigemen şi lipsa răspunsului la tratament nu s-au asociat cu un risc crescut de STN. Vârsta mai tânără s-a asociat semnificativ cu un risc crescut de STN. Totuşi, în aceste studii grupele de vârstă ale pa- cienţilor cu CTN şi STN s-au suprapus în mare măsură. Astfel, deşi vârsta mai tânără creşte riscul de STN, acurateţea diagnostică a vârstei ca predictor a STN a fost prea scăzută pentru a fi semnificativă clinic. Tulburările de sensibilitate şi afectarea trige- minală bilaterală au fost semnificativ mai frecvente la pacienţii cu STN. Totuşi, la mulţi pacienţi fără tulburări de sensibilitate, cu afectare unilaterală a nervului trigemen s-a găsit o cauză a TN (Figura 1).
Nouă studii au urmărit acurateţea diagnostică a explorărilor electrofiziologice în diferenţierea STN de CTN. Cinci studii au vizat acurateţea testării reflexului trigeminal (Tabelul 3); un studiu a avut un design prospectiv şi a fost inclus în clasa I [16]; celelalte studii fie au avut un design caz-control cu un spectru îngust de pacienţi, fie au fost retro- spective, motiv pentru care au fost incluse în clasele II şi III [17,37,38,63]. Acurateţea diagnostică a refle- xelor trigeminale pentru identificarea pacienţilor cu STN a fost, în cele mai multe studii, ridicată (sensibilitate între 59 şi 100%, specificitate între 93 şi 100%); sensibilitatea medie 94% (95% CI, 91-97); specificitatea medie 87% (95% CI, [77-93). Patru
studii s-au adresat acurateţii potenţialelor evocate (Tabelul 4), două fiind incluse în clasa II şi două în clasa III [17,18,41,58]. Acurateţea diagnostică a potenţialelor evocate în identificarea pacienţilor cu STN a fost moderată (sensibilitate între 60 şi 100%, specificitate între 49 şi 76%); sensibilitate medie
84% (95% CI, 73-92), specificitate medie 64% (95% CI; 56-71).
Concluzii. La pacienţii cu TN, afectarea primei diviziuni a nervului trigemen şi lipsa răspunsului la tratament probabil nu sunt asociate cu un risc crescut de STN (un studiu de clasă I, două studii de clasă II). Vârsta mai tânără de debut (un studiu clasă I, trei studii clasă II) şi potenţialele evocate
trigeminale anormale (două studii de clasă II şi două studii de clasă III) sunt probabil asociate cu un risc crescut de STN. Totuşi, există o prea mare supra- punere a acestor caracteristici la pacienţii cu CTN şi STN pentru a fi considerate semnificative clinic. Prezenţa tulburărilor de sensibilitate şi implicarea bilaterală a nervilor trigeminali creşte probabil riscul de STN. Totuşi, absenţa acestor manifestări clinice nu exclude STN (un studiu de clasă I, două studii de clasă II). Având o specificitate mare (94%) şi o sensibilitate mare (87%), reflexele trigeminale anormale sunt probabil utile în diferenţierea STN de CTN (un studiu de clasă I şi două studii de clasă II).
Întrebarea numărul 3
La pacienţii cu nevralgie de trigemen clasică, examinarea prin IRM de înaltă rezoluţie identifică cu acurateţe pacienţii cu compresie neurovascu- lară?
Dovezi. Şaisprezece lucrări au studiat rezultatele explorării pacienţilor cu nevralgie de trigemen prin IRM de înaltă rezoluţie ca explorare efectuată de obicei anterior decompresiei microvasculare. Nouă studii au fost incluse în clasa IV din cauză că s-au bazat pe abilitatea chirurgului de a detecta prezenţa contactelor vasculare; în aceste studii, chirurgul a găsit întotdeauna un vas în contact cu nervul trige- men. În Tabelul 5 sunt prezentate şapte studii de calitate înaltă şi caracteristicile lor metodologice. Un studiu a fost de tip caz-control pe un spectru îngust de pacienţi şi un altul a fost retrospectiv (clasa III) [23,50]. Cinci studii au fost de tip cohortă prospectivă (clasa I) [1,60,40,52,79]. Cea mai co- mună referire standard a acestor studii a fost comparaţia între aspectul RM al părţii ipsilaterale simptomelor cu cel contralateral. Analiza statistică a arătat o asociere foarte semnificativă între pre- zenţa imaginii RM sugestive pentru contactul vascular şi prezenţa TN (p<0,0001). Specificităţile şi sensibilităţile au variat însă mult în studiile de clasă I-III (sensibilitate între 52 şi 100%; specificitate între
29 şi 93%), iar în trei studii de clasă I asocierea a fost nesemnificativă. Heterogenitatea rezultatelor se poate datora diferenţei între variatele tehnici RM utilizate. Deocamdată nu putem stabili care tehnică RM este mai de încredere.
Concluzii. Din cauza inconsecvenţei rezultatelor, nu există dovezi suficiente pentru a accepta sau a respinge utilitatea examinării IRM în identificarea contactelor vasculare la pacienţii cu CTN sau pentru a indica cea mai de încredere tehnică. Totuşi, având în vedere rezultatele analizei statistice, sugerăm ca orice pacient la care se intenţionează efectuarea decompresiei vasculare să se efectueze o examinare RM.
Recomandări privind diagnosticul
La pacienţii cu nevralgie de trigemen, fără alte simptome neurologice decât cele din sfera trige- minală, ar trebui efectuată de rutină o explorare imagistică pentru a identifica STN (nivel C). Vârsta tânără de debut, afectarea primei diviziuni a nervului trigemen, lipsa răspunsului la tratament şi potenţialele evocate trigeminale anormale nu ar trebui să fie luate în considerare pentru a detecta STN (nivel B). Prezenţa tulburărilor de sensibilitate în teritoriul trigeminal sau afectarea bilaterală a nervului trigemen ar trebui considerate folositoare în diferenţierea între STN şi CTN. Totuşi, absenţa acestor manifestări clinice nu ar trebui considerată utilă în diferenţierea celor două tipuri de nevralgie (nivel B). Măsurarea reflexelor trigeminale într-un laborator calificat de electrofiziologie ar trebui, de asemenea, considerată utilă în diferenţierea celor două tipuri de nevralgie de trigemen (nivel B). Nu există suficiente dovezi pentru a accepta sau a respinge utilitatea examinărilor RM în identificarea pacienţilor cu CTN care au şanse de a răspunde la decompresie vasculară.
- Tratamentul medicamentos
Întrebarea numărul 4
Care medicamente s-au dovedit eficiente în tratamentul neralgiei clasice de trigemen (CTN), în general?
Dovezi. Cercetarea noastră a identificat 15 studii randomizate controlate care au studiat eficacitatea
diferitelor medicamente în TN. În trei dintre acestea numărul de pacienţi (de la 3 la 6) a fost prea mic. Din cele 12 rămase, opt au fost studii placebo contro- late şi trei au folosit carbamazepina ca termen de comparaţie (Tabelele 6 şi 7).
Fenitoina este primul medicament eficient folo- sit în CTN, dar nu au fost niciodată publicate studii controlate randomizate (patru studii deschise de clasă III, cf. Sindrup şi Jensen) [71].
Patru studii placebo-controlate (de clasă I sau II), pe un total de 147 de pacienţi, au demonstrat eficacitatea carbamazepinei (CBZ) [14,36,58,68]. În aceste studii, răspunsul la tratament a fost robust, cu un număr de pacienţi trataţi (NNT) pentru a obţine o ameliorare importantă a durerii de 1,7-1,8 [71,77,78]. CBZ a redus atât frecvenţa, cât şi intensitatea paroxismelor dureroase şi a fost la fel de eficientă în atacurile spontane şi în cele declanşate de factori specifici [14]. Eficacitatea CBZ este diminuată de tolerabilitatea scăzută, astfel că numărul pacienţilor trataţi la care au apărut efecte adverse a fost de 3,4 pentru cele minore şi de 24 pentru cele serioase [53,77,78]. Utilizarea antiepilepticelor mai vechi, cum este carbamazepina, este adesea complicată de factori farmacocinetici şi de frecvente efecte adverse [77,78]. Balanţa între efectul terapeutic şi efectele adverse este în mod particular importantă la vârstnici.
Oxcarbazepina (OXC) este des utilizată în trata- mentul iniţial al TN [32]. Preferinţa ei, în detrimentul CBZ, se datorează în principal eficacităţii documen- tate în epilepsie, tolerabilităţii superioare şi poten- ţialului scăzut de interacţiune cu alte medicamente (clasa I) [41]. Trei studii randomizate controlate (RCTs), toate dublu orb, pe un total de 130 de pa- cienţi, au comparat oxcarbazepina 600-1800 mg/zi cu CBZ, la pacienţi cu CTN (clasă II şi meta-analize) 7,8,45]. Reducerea numărului atacurilor şi amelio- rarea durerii au fost bune atât pentru CBZ, cât şi pentru OXC (la 88% dintre pacienţi s-a redus nu- mărul atacurilor cu peste > 50%). Aceste studii au folosit CBZ drept comparaţie şi nu placebo, şi de aceea nu poate fi calculat NNT pentru OXC.
Au fost cercetate şi alte medicamente în studii singulare: baclofenul a fost superior placebo în reducerea numărului de paroxisme dureroase (clasa II) [26]; lamotrigina (400 mg/zi) a fost eficientă ca terapie adjuvantă conform unui indice compozit de eficacitate (clasa II) 81]; pimozide a fost mai eficient decât CBZ (clasa II) [44]; tocainida a fost mai eficientă decât CBZ (clasa III) [46]. Într-un studiu pe un grup mic de pacienţi (majoritatea suferiseră deja o procedură chirurgicală în sfera trigeminală sau primeau alta medicaţie), tizanidina a fost superioară placebo, dar efectul ei s-a atenuat după 1-3 luni (clasa III) [25].
Studii mici deschise (de clasă IV) au sugerat că şi alte clase de medicamente au efecte benefice (clonazepam, gabapentin, valproat); în general însă proporţia pacienţilor a căror stare s-a îmbunătăţit a fost mai mică decât cea obţinută cu CBZ.
Într-un studiu randomizat placebo-controlat de clasă I, anestezicele oftalmice topice s-au dovedit ineficiente [39].
Concluzii. S-a stabilit că CBZ este eficientă în ameliorarea durerii la pacienţii cu TN (mai multe studii de clasă I şi II). Oxcarbazepina (o meta-analiză şi un studiu de clasă II) este probabil eficientă, iar baclofenul, lamotrigina şi pimozidul sunt posibil eficiente în ameliorarea durerii la pacienţii cu TN (clasă II). Anestezicele oftalmice topice sunt probabil ineficiente în controlul durerii la pacienţii cu TN. Nu sunt suficiente dovezi pentru a afirma sau a nega eficienţa clonazepamului, gabapentinului, fenito- ninei, tizanidinei, capsaicinei topice şi valproatului în controlul durerii la pacienţii cu TN.
Având în vedere mecanismul relativ îngust de acţiune al medicamentelor disponibile, tratamentele combinate ar putea fi utile. Totuşi, nu sunt studii publicate care să compare în mod direct politerapia cu monoterapia [61].
Intrebarea numărul 5
Ce medicamente s-au dovedit eficiente în tratamentul STN
Dovezi. Nu există studii placebo-controlate pen- tru pacienţi cu STN. Toate studiile existente sunt de mici dimensiuni, deschise şi au în vedere TN asociată cu scleroza multiplă (clasa IV). S-a raportat că lamo- trigina a fost mai eficientă decât CBZ la 18 pacienţi [43]. Trei studii pe un total de 19 pacienţi au raportat un efect al gabapentinului, administrat singur sau în asociere cu CBZ [35,72,73].
Un studiu a raportat eficienţa topiramatului la şase pacienţi [86]. Două studii de clasă IV au raportat eficienţa misoprostolului (analog de prostaglandină E1) la un total de 25 de pacienţi [21,26].
Concluzii. Nu sunt suficiente dovezi pentru a afir- ma sau a nega eficienţa gabapentinului, lamotriginei, misoprostolului şi topiramatului în tratamentul durerii la pacienţii cu STN (studii de clasă IV).
Întrebarea numărul 6
Există dovezi de eficienţă ale medicamentelor de uz parenteral în exacerbările acute ale TN?
Dovezi. Nu am găsit studii randomizate, contro- late, publicate despre utilizarea parenterală a opio- idelor, TCAs, benzodiazepinelor, medicamentelor anti- epileptice şi analgeticelor non-opioide. Tratatele fac remarci pasagere despre administrarea intravenoasă a medicamentelor antiepileptice în tratamentul urgent al tn, iar cheshire [15] a raportat că trei pacienţi au răspuns rapid la administrarea intra- venoasă a fosfenitoinului (clasa iv)
Concluzii. Nu există suficiente dovezi pentru a afirma sau a nega eficienţa fosfenitoinului adminis- trat intravenos sau a altor medicamente i.v. în tratamentul acut al durereii din TN (clasa IV).
Recomandări referitoare la tratamentul medicamentos
S-a stabilit că CBZ este eficientă (nivel A), iar oxcarbazepina probabil eficientă (nivel B) în controlul durerii la pacienţii cu CTN. Pot fi luate în considerare în controlul durerii la pacienţii cu CTN şi baclofenul, lamotrigina şi pimozidul (nivel C). Anes- tezicele oftalmice topice sunt probabil ineficiente în controlul durerii la pacienţii cu CTN (nivel B). Nu există suficiente dovezi pentru a afirma sau a nega eficacitatea altor medicamente la pacienţii cu CTN, a oricărui tip de medicament la pacienţii cu STN şi a medicamentelor de uz parenteral în tratamentul acut al pacienţilor cu TN.
Dovezi transpuse în context clinic. În conformitate cu recentele ghiduri EFNS [3], cele două medica- mente ce pot fi utilizate ca primă linie de tratament sunt CBZ (200-1200 mg/zi) şi OXC (600-1800 mg/zi). Deşi CBZ beneficiază de dovezi mai puternice, OXC pune mai puţine probleme legate de siguranţă. Dacă nici unul dintre aceşti blocanţi ai canalelor de Na nu este eficient, atunci următorul pas de urmat este consultarea unui chirurg. Dacă intervenţia chi- rurgicală este improbabilă (de ex. din cauza fragi- lităţii pacientului), nu există suficiente dovezi pentru a sugera care ar trebui să fie următorul pas. Dovezi limitate susţin terapia suplimentară cu lamotrigină sau înlocuirea medicamentului iniţial cu baclofen (pimozidul nu mai este în uzul curent). Efectul altor medicamente folosite frecvent pentru durerea neuropata, ca gabapentinul, pregabalinul, SSRIs sau antidepresivele triciclice este necunoscut.
Pacienţii ar trebui încurajaţi să ajusteze dozele în funcţie de frecvenţa atacurilor, dat fiind că ame- liorarea spontană în CTN este rară şi că această afecţiune este ciclică, cu perioade de remisiune parţială sau completă şi recurenţe.
- Tratamentul chirurgical
Din analiza literaturii am găsit trei studii rando- mizate controlate prospective de clasă I, un studiu
de tip cohortă prospectivă de clasă II şi numeroase studii de clasă III în care rezultatele au fost analizate independent (explicit menţionate). Majoritatea dovezilor a fost de clasă IV.
Întrebarea numărul 7
Când ar trebui să se recurgă la chirurgie?
Dovezi. Nu există studii care să se fi ocupat exclusiv de această problemă. S-au găsit unele îndrumări în două studii (clasă III) în care pacienţii au fost întrebaţi în mod explicit după operaţie dacă ar fi ales intervenţia chirurgicală [82,83]. Zakrzewska şi Patsalos [83] au urmărit pe o perioadă de 15 ani o cohortă de 15 pacienţi care iniţial au fost trataţi cu medicamente şi ulterior, când acestea nu au mai fost eficiente în controlul durerii, li s-a propus inter- venţia chirurgicală. Doisprezece pacienţi au suferit diferite tipuri de intervenţii chirurgicale şi opt dintre aceştia au declarat că ar fi preferat să facă operaţia mai devreme. Într-un studiu larg pe pacienţi supuşi intervenţiilor chirurgicale la nivelul fosei posterioare, mai mult de 70% dintre cei 245 de pacienţi trataţi prin decompresie vasculară au declarat că ar fi pre- ferat să facă operaţia mai devreme [82].
Concluzii. Este posibil ca pacienţii cu TN refractară la tratamentul medicamentos să prefere o intervenţie chirurgicală precoce (două studii de clasă III).
Întrebarea numărul 8
Care tehnică chirurgicală oferă cea mai lungă perioadă fără durere, cu cele mai puţine complicaţii şi o calitate bună a vieţii?
Dovezi. Dovezile provenite din comparaţia direc- tă între diferite tehnici chirurgicale sunt insuficiente [2,13,30]. Datele demografice ale pacienţilor incluşi în analiza noastră pot fi găsite în Tabelul 8, iar complicaţiile în Tabelul 9 şi Figura 2.
Tehnici periferice. Aceste tehnici implică blocul sau distrucţia unor segmente ale nervului trigemen distal de ganglionul Gasser. Două studii mici randomizate controlate (clasă I) au arătat că utilizarea streptomicinei şi lidocainei comparativ cu utilizarea lidocainei singură nu are nici un efect asupra durerii [9,74]. Sunt raportate serii de cazuri în care s-au studiat alte tehnici periferice (ce includ: crioterapia, neurectomiile, injectarea de alcool, injectarea de fenol, acupunctura periferică, termocoagularea prin radiofrecvenţă), dar nu există o evaluare independentă a rezultatelor (clasă IV). Aceste studii au arătat că la
50% dintre pacienţi durerea a reapărut după un an. Morbiditatea asociată tehnicilor periferice a fost mică. Nu există date despre calitatea vieţii pacienţilor.
Tehnici percutanate ce vizează ganglionul Gasser. Aceste tehnici [48] (denumite şi rizotomii
percutane) implică traversarea foramen ovale cu o canulă şi ulterior lezarea controlată a ganglionului trigeminal sau a rădăcinii cu diverse mijloace: termice (termoacoagularea prin radiofrecvenţă, RFT) [75], chimice (injectarea de glicerol) [28] sau mecanice (compresia cu un balon umflat în cavitatea Meckel) [56]. În ciuda faptului că există mii de pacienţi care au efectuat sau efectuează aceste proceduri percutane, nu am găsit decât serii necontrolate de cazuri. Doar două rapoarte despre RFT, unul despre injectarea de glicerol şi unul despre compresia cu balon, au publicat rezultate independente (clasă III) [20,55,60,84]. La 90% dintre pacienţi procedurile au dus la ameliorarea durerii. Eşecul se datorează de obicei dificultăţilor tehnice. La urmărirea pe o perioadă de un an, 68-85% dintre pacienţi nu prezentau durere, dar după trei ani acest procent a scăzut la 54-64%. După o perioadă de cinci ani, aproximativ 50% dintre pacienţi nu prezentau încă durere. După efectuarea acestor proceduri, pierderea sensibilităţii apare la aproape jumătate din pacienţi (Figura 2). Mai puţin de 6% dezvoltă disestezii supărătoare. Incindenţa anesteziei dureroase (anesthesia dolorosa) este de aproximativ 4%. Post operator, 12% dintre pacienţi au afirmat un dis- comfort cu caracter de arsură, apăsare, durere uşoară sau oboseală. La 4% dintre pacienţi apare pierderea sensibilităţii la nivelul corneei, cu risc de apariţie a cheratitei. Afectările în sfera celorlalţi nervi cranieni sunt rare. Complicaţia perioperatorie majoră este meningita, în principal aseptică (0,2%). Până la 50% dintre pacienţii care suferă o tehnică prin compresie cu balon prezintă probleme de mas- ticaţie temporare şi rareori cronice [20]. Mortalitatea este extrem de mică [80].
Chirurgia gamma-knife. Aceasta este singura tehnică neinvazivă, tehnică ce constă în focalizarea unui fascicul de radiaţii pe rădăcina nervului la nivelul fosei posterioare. Există un studiu controlat randomizat de clasă I ce compară două regimuri diferite [24]. Acest studiu a arătat că nu există dife- renţe majore între cele două tehnici gamma-knife folosite. S-au găsit şi trei serii de cazuri (clasă III) care au evaluat rezultate independente şi au urmărit pacienţii pe termen lung [49,64,67]. La un an după terapia prin gamma-knife 69% dintre pacienţi, care nu luau nici un medicament, nu aveau durere. Acest procent a scăzut la 52% la trei ani. Ameliorarea durerii poate apărea şi la o lună (în medie) după terapia prin gamma-knife [47]. Într-un studiu de clasă III, tulburările de sensibilitate apar în medie la 6% dintre pacienţi. Totuşi, într-o serie largă de cazuri (clasa IV) sunt raportate parestezii la nivelul feţei la 9-37% dintre pacienţi (care tind să se amelioreze în timp) şi pierderea supărătoare a sensibilităţii sau/şi parestezii supărătoare la 6-13% dintre pacienţi (totuşi anestezia dureroasă este practic absentă) [30,47, 70,76]. Nu au fost raportate complicaţii în alte teritorii decât cel al nervului trigemen. Calitatea vieţii s-a îmbunătăţit şi 88% dintre pacienţi au fost mulţumiţi de rezultat.
Decompresia microvasculară. Aceasta este o ocedură neurochirurgicală majoră ce impune craniotomie pentru a aborba nervul trigemen în fosa posterioară. Sunt identificate şi mutate vasele ce comprimă nervul. Procedura presupune păstrarea funcţiei nervului trigemen. Au fost identificate cinci rapoarte care au evaluat rezultate independente (clasă III) [4,11,65,82,85]. La 99% dintre pacienţi se obţine ameliorarea durerii. La un an după operaţie peste 80% dintre pacienţi nu au durere, la trei ani 75% şi la cinci ani 73%. Mortalitatea medie asociată acestei operaţii este de 0,2%, deşi în unele rapoarte creşte până la 0,5% [33,80]. Cea mai mică morbiditate postoperatorie se înregistrează în centrele medicale mari [33]. Până la 4% dintre pacienţi prezintă probleme majore ca fistule ale lichidului cefalo-rahi- dian, infarcte sau hematoame. Meningita aseptică este cea mai comună complicaţie (11%). Diplopia datorată lezării nervilor abducens sau trohlear este tranzitorie, iar pareza facială este rară. Pierderea sensibilităţii apare la 7% dintre pacienţi [5]. Hipo- acuzia ipsilaterală este complicaţia majoră pe termen lung şi poate apărea la până la 10% dintre pacienţi, în funcţie de modul de evaluare (audio- metrie sau acuze subiective) (Figura 2).
Recurenţa durerii după procedurile chirurgicale.
Recurenţa durerii la cinci ani după diferitele operaţii, în special proceduri ablative, este o acuză comună la până la 50% dintre pacienţi. S-au găsit câteva studii referitoare la aceste recurenţe, dar au fost de calitate slabă şi nici unul nu a folosit observatori independenţi [80]
Concluzii. Tehnicile percutanate ce ţintesc gan- glionul Gasser, gamma-knife şi decompresia micro- vasculară sunt posibil eficiente în tratamentul TN (multe studii de clasă III). Decompresia micro- vasculară oferă cea mai lungă perioadă fără durere, comparativ cu alte tehnici chirurgicale (multe studii de clasă III). Dovezile despre tehnicile periferice par să fie negative (două studii de clasă I referitoare la
utilizarea streptomicinei/lidocainei), fie insuficiente (studii de clasă IV pentru toate celelalte tehnici chirurgicale periferice).
Întrebarea numărul 9
Ce tehnici chirurgicale ar trebui utilizate la pacienţii cu scleroză multiplă?
Dovezi. Există numai serii mici de cazuri care au raportat rezultatele tratamentului la pacienţii cu scleroză multiplă, rezultate care arată o tendinţă generală de eficacitate mai scăzută la aceşti pa- cienţi. Dacă la examinarea RM nu este identificată o compresie vasculară permanentă a nervului trige- men, atunci majoritatea autorilor recomandă utilizarea procedurilor ce vizează ganglionul Gasser. Ra- poartele de cazuri referitoare la beneficiul decompresiei microvasculare la pacienţii cu scleroză multiplă sugerează o eficacitate mai scăzută decât în cazul pacienţilor fără scleroză multiplă [12,22].
Concluzii. Nu există dovezi suficiente pentru a afirma sau a nega eficacitatea tratamentului chirur- gical la pacienţii cu scleroză multiplă. Datorită incertitudinii rezultatului postoperator, considerăm că la aceşti pacienţi terapia medicamentoasă trebuie evaluată cu atenţie şi cei cu dovezi de rezistenţă la medicamente trebuie îndrumaţi către proceduri chirurgicale.
RECOMANDĂRI REFERITOARE LA TRATAMENTUL CHIRURGICAL
La pacienţii cu nevralgie de trigemen refractară la tratamentul medicamentos poate fi luată în con- siderare terapia chirurgicală precoce (nivel C). Pot fi luate în considerare tehnicile percutane ce vizează ganglionul Gasser, gamma-knife şi decompresia microvasculară (nivel C). Decompresia microvas- culară poate fi considerată superioară celorlalte tehnici chirurgicale, oferind cea mai lungă perioadă fără durere (nivel C). Deşi există dovezi insuficiente referitoare la tratamentul chirurgical al TN la paci- enţii cu scleroză multiplă, recomandăm o explorare amănunţită a mijloacelor farmacologice înainte de tratamentul chirurgical (recomandare de bună practică medicală).
CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI PENTRU CERCETĂRILE VIITOARE
În ceea ce priveşte diagnosticul, concluzionăm că tulburările de sensibilitate, afectarea bilaterală sau reflexele trigeminale anormale sunt indicatori utili pentru STN, în timp ce vârsta tânără de debut, afectarea primei diviziuni, lipsa răspunsului la tra- tament şi potenţialele evocate trigeminale anormale nu sunt. Recomandăm în nevralgia clasică de trige- men utilizarea carbamazepinei sau oxcarbazepinei ca medicamente de primă linie şi a baclofenului şi lamotriginei ca medicamente de linia a II-a. Deşi tehnicile chirurgicale beneficiază de dovezi de nivel scăzut, rezultatele obţinute la mii de pacienţi arată că aceste tehnici sunt eficace în nevralgia de trigemen şi că au un nivel de siguranţă acceptabil. Este deocamdată imposibilă o comparaţie directă bazată pe dovezi între diferitele tehnici chirurgicale. Totuşi, pentru a le diferenţia succint, putem spune că tehnicile percutane ce vizează ganglionul Gasser pot fi efectuate în siguranţă la vârstnici, dar duc frecvent la amorţirea feţei. Decompresia micro- vasculară oferă cea mai lungă perioadă de ame- liorare a durerii, dar are un risc de complicaţii ne- urologice majore, gamma-knife este tehnica cea mai puţin invazivă şi cea mai sigură, dar efectul asupra durerii poate întârzia să apară cu până la o lună.
Pentru a îmbunătăţi managementul TN ar fi util un număr de studii: studii populaţionale pe pacienţi cu TN pentru a determina adevărata prevalenţă a STN la cei cu TN fără simptome în altă sferă decât cea trigeminală; mai multe studii de tip cohortă prospectivă pe pacienţi cu TN pentru a determina care caracteristici clinice şi care studii electrofizio- logice identifică pacienţii cu STN; studii de cohortă pe pacienţi cu STN la care se intenţionează efec- tuarea unei decompresii microvasculare, cu descri- erea contactului vascular (dacă există unul) eviden- ţiat de examinarea RM anterioară operaţiei; studii randomizate controlate referitoare la noi medica- mente comparate cu CBZ, cu o sensibilitate adecvată a probelor şi cu urmărire pe toate rezultatele re- levante, ce includ: tolerabilitatea, siguranţa, calita- tea vieţii; studii care să se adreseze directdefinirii farmacorezistenţei şi a selectării pacienţilor pentru îndrumare către chirurgie; studii randomizate con- trolate pe pacienţi cu nevralgie de trigemen simpto- matică; studii randomizate controlate care să compare diferitele tehnici chirurgicale; studii de cohortă pe termen lung care să determine cât de repede devine ineficient tratamentul medicamentos.
În final, privim această primă încercare de for- mulare a unor recomandări comune AAN-EFNS drept un succes. Toate aspectele specifice legate de nevralgia de trigemen şi toate rezultatele căutării specificate în acest document au fost agreate atât de autorii americani, cât şi de cei europeni. Au apărut divergenţe legate de nivelul recomandărilor, dar, în final, acestea au dus la formularea a două documente ce diferă puţin. Credem că AAN şi EFNS ar trebui să facă eforturi suplimentare pentru a preîntâmpina problemele rămase nerezolvate.
DECLARAŢIA CONFLICTELOR DE INTERESE
Următorii autori (iniţiale) au conferenţiat sau au oferit consultanţă pentru următoarele companii farmaceutice: G.C.: Lundbeck, Novartis, Pfizer; G.C.: Bohringer, GlaxoSmithKline, Pfizer; TN: Allergan, Astra-Zeneca, GlaxoSmithKline, GWPharma, Napp, Novartis, Pfizer, Renovis, SchwaryPharma, Wyeth; JMZ: UCB Pharma.
Autorii nu au alte conflicte de interese de declarat.
MATERIAL SUPLIMENTAR
Următorul material suplimentar este disponibil pentru articolul online:
Appendix S1. Comparaţia între metodele AAN şi EFNS de clasificare a dovezilor şi de formulare a claselor de recomadări.
Appendix S2. Bibliografia completă.
Acest document este disponibil online ca parte a articolului online la adresa: http://www.blackwell- synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1468-1331.2008. 02185.x
Notă: Blackwell Publishing nu sunt responsabili pentru conţinutul sau funcţionalitatea oricărui material suplimentar al autorilor. Orice nelămuriri (mai puţin lipsa materialului) trebuie adresate autorului corespunzător al articolului.
Tabelul 1. Diagnostic: Frecvenţa cu care tehnicile neuroimagistice au identificat pacienţii cu TN simptomatică
Primul autor/ Anul |
Clasa |
Eşantion |
Populaţia |
Colectarea datelor |
Criterii TN |
Modalitate |
Nr. total de pacienţi cu TN |
Pacienţi cu STN (CI) |
Cruccu 2006 [16] |
III |
Pacienţi consecutivi cu TN |
Centre de adresare |
prospectiv |
IHS |
RMN |
120 |
16 cu SM 6 cu tumori |
Sato 2004 [69] |
III |
Pacienţi consecutivi cu TN şi RMN |
Universitate |
retrospectiv |
IASP |
RMN sau CT |
61 |
7 cu tumori |
Goh 2001 [27] |
III |
Pacienţi consecutivi cu TN şi RMN |
Centrul naţional dentar |
retrospectiv |
Nu sunt menţionate |
RMN |
40 a |
4 |
Majoie 1998 [50] |
III |
Pacienţi consecutivi cu TN |
Universitate |
retrospectiv |
Nu sunt menţionate |
RMN |
22 |
3 cu tumori 1 cu anevrism |
Nomura 1994 [59] |
IV |
Pacienţi consecutivi cu TN |
Universitate |
retrospectiv |
Nu sunt mentionate (sgn. ne- urologice în altă sferă decât cea trigeminală) |
RMN sau CT |
164 |
22 leziuni cu efect de masă |
Toate datele din studiile de clasa III |
|
Limite 37/243 |
15% (11-20) |
|||||
apacienţi cu simptome sau semne în altă sferă decât cea trigeminală excluse; CI: 95% interval de încredere; SM scleroza multiplă |
Tabelul 2. Acurateţea diagnostică a manifestărilor clinice în diferenţierea TN simptomatice de TN
clasica
Primul autor Anul |
Clasa |
Design |
Spectru |
CTN/ STN |
Număr |
Vârsta medie ±SD |
Tulburări de sensi- bilitate |
Prima divi- ziune |
Bila- teral |
Răspuns slab la radioterapie |
Cruccu 2006 [16] |
I |
CO P |
larg |
CTN STN |
96 24 (mixt) |
62±12 51±10 |
0/96 2/24 |
28/136 9/33 |
0/96 0/24 |
– |
De Simone 2005 [19] |
III |
CC P |
îngust |
CTN STN |
13 15 (MS) |
60±12 43±11 |
4/13 10/15 |
8/25 3/23 |
0/13 0/15 |
– |
Sato 2004 [69] |
II |
CO R |
larg |
CTN STN |
43 7 (cu tumori) |
|
|
|
|
3/43 2/7 |
Ogutcen- Toller 2004 [62] |
II |
CO R |
larg |
CTN STN |
31 7 (leziuni cu efect de masă) |
|
|
|
0/31 1/7 |
|
Goh 2001 [27] |
II |
CO R |
larg |
CTN STN |
36 6 (leziuni cu efect de masă) |
60±13 54±11 |
0/36 2/6 |
|
0/36 0/6 |
10/35 3/6 |
Hooge 1995 [31] |
IV |
CS R |
îngust |
CTN STN |
0 35 (MS) |
– 51 |
– 3/35 |
|
– 5/35 |
– 2/20 |
Nomura 1994 [59] |
II |
CO R |
larg |
CTN STN |
142
22 (leziuni cu efect de masă) |
47±13 (n=58) 48±16 |
1/142
11/22 |
11/58
6/22 |
0/58
0/22 |
|
Analiza Claselor I-III |
P assoc Sen % (CI) Spe% (CI) Pos LR |
<0,0001 – – – |
<0,001 37 (27-49) 98(96-99) 18,5 |
NS 23 (15- 34) 79(73- 84) 1,1 |
<0,001 1,4 (0-7) 100 (98- 100) larg |
NS 39(18-65) 83(74-9) 2,3 |
||||
CO: studiu de cohortă. CC.: caz control. CS: serii de cazuri. P: prospectiv. R: retrospectiv sau nedescris. CI: 95% interval de încredere. P assoc: probabilitatea unei asocieri semnificative statistic între prezenţa caracteristicilor şi prezenţa TN simptomatică. Sen: sensibilitate. Spe: specificitate. Sensibilităţi calculate pentru prezenţa caracteristicilor în TN simptomatică. Specificităţi calculate pentru absenţa caracteristicilor în TN clasică. Pos LR: positive likelihood ratio |
Tabelul 3. Acurateţea diagnostică a testării reflexelor trigeminale pentru diferenţierea între TN
simptomatică şi TN clasică
Primul autor/Anul |
Clasa |
Design |
Spectru |
Ref. standard |
STN A/T |
CTN A/T |
P assoc |
Spe (CI) |
Sen (CI) |
Kimura 1970 [38] |
III |
CC P |
îngust |
Clinic |
1/1 |
1/14 |
NS |
93% |
100% |
Ongerboer de Visser 1974 [63] |
III |
CC R |
îngust |
Clinic |
16/16 |
0/11 |
<0,0001 |
100% |
100% |
Kimura 1983 [37] |
II |
CC P |
larg |
Clinic |
10/17 |
4/93 |
<0,0001 |
96% |
59% |
Cruccu 1990 [17] |
II |
CC P |
larg |
Clinic imagistic |
4/4 |
2/30 |
<0,0003 |
93% |
100% |
Cruccu 2006 [16] |
I |
CC P |
larg |
Clinic RMN |
23/24 |
7/96 |
<0,0001 |
93% |
96% |
Analiza claselor I-III |
54/62 |
14/244 |
<0,0001 |
94% (91-97) |
87% (77-23) |
||||
Testarea reflexelor trigeminale: R1 clipit precoce după stimulare supraorbitală (ptr ram oftalmic), SP1 reflex inhibitor masseterian precoce după stimulare infraorbitală (ptr ram maxilar), SP1 reflex inhibitor masseterian precoce după stimulare mentală sau reflexul tendonului mandibular (ptr ram mandibular). A/T:anormal/total. CO: studiu de cohortă. CC: caz control. P: colectare prospectivă a datelor. R: colectare retrospectivă sau nedescrisă a datelor. CI: 95% interval de încredere. Sen: sensibilitate. Spe: specificitate. P assoc: probabilitatea unei asocieri semnificative statistic între prezenţa caracteristicilor şi prezenţa TN simptomatică. Sensibilităţi calculate pentru prezenta reflexelor trigeminale anormale la pacienţii cu TN simptomatică. Specificităţi calculate pentru absenţa reflexelor trigeminale anormale la pacienţii cu TN clasică. |
Tabelul 4. Acurateţea diagnostică a potenţialelor evocate pentru diferenţierea între TN simptomatică şi TN clasică
Autor/Anul |
Clasa |
Metoda |
Design |
Spectru |
Ref. Standard |
STN A/T |
CTN A/T |
P assoc |
Sen (CI) |
Spe (CI) |
Leandri 1988 [43] |
III |
Electric- TEPs |
CC P |
îngust |
imagistic |
18/23 |
9/38 |
<0,0001 |
78% |
76% |
Cruccu 1990 [17] |
III |
Electric- TEPs |
CC P |
larg |
imagistic |
4/4 |
9/30 |
<0,05 |
100% |
70% |
Cruccu 2001 [18] |
II |
Laser- TEPs |
CC P |
larg |
RMN |
20/20 |
24/47 |
<0,0001 |
100% |
49% |
Mursch 2002 [57] |
II |
Electric- TEPs |
CO R |
larg |
nespecificat |
6/10 |
13/37 |
NS |
60% |
65% |
Analiza claselor I-III |
48/57 |
55/152 |
<0,0001 |
84% (73-92) |
64% (56-71) |
|||||
TEPs, potenţiale evocate trigeminale; A/T: anormal/total. CO: studiu de cohortă. CC caz control. P: colectare prospectivă a datelor. R: colectare retrospectivă sau nedescrisă a datelor. CI: 95% interval de încredere. Sen: sensibilitate. Spe: specificitate. P assoc: probabilitatea unei asocieri semnificative statistic între prezenţa caracteristicilor şi prezenţa TN simptomatică. Sensibilităţi calculate pentru prezenţa potenţialelor evocate anormale la pacienţi cu TN simptomatică. Sensibilităţi calculate pentru absenţa potenţialelor evocate anormale la pacienţi cu TN clasică. |
Tabelul 5. Acurateţea diagnostică a explorării RMN pentru identificarea contactelor vasculare anormale la pacienţii cu TN clasică
Autor/ Anul |
Clasa |
Metoda |
Design |
Spectru |
Mascate |
Ref. Standard |
Simpto– matic NVC/T |
Asimpto– matic NVC/T |
P asoc. |
Sen (CI) |
Spe (CI) |
Korogi 1995 40] |
I |
3D-TOF |
CO P |
larg |
Da |
Partea simptomatică |
12/16 |
4/16 |
<0,012 |
75% |
75% |
Masur 1995 52] |
I |
3D-FLASH |
CO P |
larg |
Da |
Partea simptomatică |
12/18 |
10/18 |
NS |
67% |
44% |
Majoie 1997 51] |
III |
3D-FISP MP-RAGE |
CC P |
îngust |
Da |
Clinic |
10/13 |
8/113 |
<0,0001 |
77% |
93% |
Yamakami 2000 79] |
I |
CISS-3D-TOF |
CO P |
larg |
Da |
Partea simptomatică |
14/14 |
7/30 |
<0,0001 |
100% |
77% |
Benes 2005 6] |
I |
3D –Fiesta 3D-FSPGR |
CO P |
larg |
Da |
Partea simptomatică |
11/21 |
10/21 |
NS |
52% |
52% |
Anderson 2006 1] |
I |
3D-TOF 3D-Gad |
CO P |
larg |
Da |
Partea simptomatică |
42/48 |
34/48 |
NS |
88% |
29% |
Erbay 2006 23] |
III |
CISS-MPR |
CO P |
larg |
Da |
Partea simptomatică |
30/40 |
10/40 |
<0,0001 |
75% |
75% |
Analiza claselor I-III |
131/170 |
83/286 |
<0,0001 |
77% (70-83) |
71% (65-76) |
||||||
NVC/T:neurovascular contact/total. CO: studiu de cohortă. CC: caz control. P: colectare prospectivă a datelor. R: colectare retrospectivă sau nedescrisă a datelor. CI: 95% interval de încredere. P assoc: probabilitatea unei asocieri semnificative statistic între prezenţa caracteristicilor şi prezenţa TN. Sen: sensibilitate. Spe: specificitate. Sensibilităţi calculate pentru prezenţa contactului neurovascular pe partea simptomatică. Sensibilităţi calculate pentru absenţa contactului neurovascular pe partea asimptomatică. |
Tabelul 6. Tratamentul medicamentos. Studii placebo controlate
Autor/an |
Clasa |
Nr. pacienţi |
Intervenţie |
Design |
Tip de alocare |
Nr. de renunţări |
Rezultate |
Ameliorări cu activ |
Ameliorări cu placebo |
Durata tratamentului şi urmărirea pe termen lung |
Campbell et al. 1966 [14] |
I |
70 (77 de pacienţi recrutaţi); vârste între 20-84 |
CBZ 300-800 mg/zi |
R,D-B, dublu C-O |
Nespecificată |
Nespecificăt, posibil nici una |
Severitatea durerii Lipsa paroxismelor Trigger inactiv |
58%
68%
68% |
26%
26%
40% |
4 săptămâni Fara F/U |
Killian&Fromm 1968 [36] |
II |
24 (30 de pacienţi recrutaţi); vârste între 36-83 |
CBZ 400-1000 mg/zi |
R,D-B, iniţial C-O, urmat de extensie „closed label” |
Nespecificat |
3 la activ, la placebo nemenţionat |
Răspunsul global la durere |
24/24 (complet sau f bun) |
0/24 („la toţi răspuns minim sau absent“) |
C-O, 5 zile Extensie, 2 luni-36 de săptămâni |
Nicol 1969 [58] |
II |
44 (din 54 incluşi) |
CBZ 100-2400 mg/zi |
R,D-B, modificat C-O, urmat de extensie „closed label” |
Nespecificat |
10 urmărire insuficientă |
Răspunsul global la durere |
15/20 (bun sau excelent) |
6/7 (bun sau excelent) |
C-O, 2 săptămâni F/U până la 46 de luni |
Rockcliff et al. 1984 [26] |
II |
9; vârste între 37-81 |
CBZ 600 mg/zi |
R,D-B, C-O, design secvenţial |
Farmacist independent |
Nici o renunţare |
Preferinţa pacientului |
8/9 |
0/9 |
3 zile F/U 7-10 luni, media 9 luni |
Fromm et al. 1984 [26] |
II |
10; vârste între 59-78 |
Baclofen 40-80 mg/zi |
Randomizare neclară, D-B, C-O |
Nespecificat |
Nici o renunţare |
Fără paroxisme |
7/10 reducere |
1/10 reducere |
O săptămână Fără F/U |
Zarkrzewska et al. 1997 [81] |
II |
14; vârste între 44-75 |
Lamotrigina 400 mg/zi |
R,D-B, C-O, „add on“ |
Nespecificat |
1 la placebo |
Index compozit, răspuns global |
7/13 |
1/14 |
2 săptămâni Fără F/U |
Fromm 1993 [25] |
III |
11; vârste între 41-83; majoritatea pacienţilor fuseseră operaţi sau luau medicamente concomitente |
Tizanidina 12 mg/zi |
Randomizare neclară, D-B, C-O |
Nespecificat |
1 la placebo |
Frecvenţa paroxismelor |
8/10 reducere |
4/10 reducere |
0 săptămână F/U şase pacienţi (dispariţia efectului în 1/3 luni) |
Kondziolka et al. 1994 [39] |
I |
47; vârste între 26-82 |
Proparacaina 0,5% picături oculare |
R,D-B, C-O |
Nespecificat |
Nici o renunţare |
Scorul durerii, frecvenţa |
6/25 |
6/25 |
30 de zile, Fără F/U |
R, randomizat; D-B, dublu orb; C-O cross-over; PG, grup paralel; CBZ carbamazepina; NK necunoscut |
Tabelul 7. Tratamentul medicamentos. Studii ce folosesc comparaţia cu CBZ
Autor/an |
Clasa |
Nr. de pa- cienţi |
Intervenţie |
Design |
Tip de alocare |
Nr. de renunţări |
Rezultate |
Îmbunătăţiri în cazul medica- mentului de studiu |
Îmbunătăţiri în cazul comparatorului |
Durata tratamentului şi urmărirea pe termen lung |
Lindstrom&Lindstrom 1987 [46] |
III |
12; vârste între 41-78 |
Tocainida 20 mg/kg/zi |
R, D-B, C-O |
Nespecificat |
TOC 0 CBZ 0 |
Durerea globală |
9/12 |
10/12 |
2 săptămani fără F/U |
Lechin et. Al. 1989 [44] |
II |
48; vârste între 48-68 |
Pimozid 4-12 mg/zi vs. CBZ 0,3-1,2 g/zi |
R, D-B, C-O |
Nespecificat |
PMZ 0 CBZ nespecificat |
„Scorul compozit TN“ |
48/48 |
27/48 |
8 săptămâni durata F/U nespecificată |
Liebel 2001 [45] |
II |
48; vârste între 38-83 |
OXC 600 mg/zi crescută la doza „optimă” vs. CBZ 400 mg/zi până la „optimă” |
R, D-B, PG |
Nespecificat |
OXC 0 CBZ 2 |
Reducerea atacurilor cu 50% |
24/24 |
19/20 |
6-32 săptămâni |
Beydoun et al. 2000, 2002 [7,8] |
II |
130 (meta- analiza a 3 studii) |
OXC 700-900 mg/zi vs. CBZ 500- 1200 mg/zi |
R, D-B, PG |
Nespecificat |
|
Nr. de atacuri săptămânale (eficacitatea globală pe durerea evocată) |
63/69 |
54/61 |
6-8 săptămâni |
R, randomizat; D-B, dublu orb; C-O cross-over; PG, grup paralel; CBZ carbamazepina; OXC, oxcarbazepina; PMZ, pimozid; TOC, tocainida; NK, necunoscut. |
Tabelul 8. Tratament chirurgical: date demografice ale pacienţilor incluşi în studiile de clasa III
|
Mittal et al. 1986 [55] |
Zakrzewska et al.1999 [84] |
North et al.1990 [60] |
de Siqueira 2006 [20] |
Barker et al.1996 [4] |
Broggi et al. 2000 [11] |
Piatt at al. 1984 [65] |
Zakrzewska et al. 1993 [85] |
Zakrzewska et al. 2005 [82] |
Maesawa et al. 2001 [49] |
Petit et al. 2003 [64] |
Regis et al. 2006 [67] |
Tehnica |
RFT |
RFT |
GR |
BC |
MVD |
MVD |
MVD |
MVD |
MVD |
GKS |
GKS |
GKS |
Nr. pacienţilor |
229 |
48 |
85 |
105 |
1185 |
250 |
104 |
65 |
245 |
220 |
112 |
110 |
Nr. intervenţiilor |
280 |
48 |
109 |
105 |
1204 |
|
105 |
66 |
245 |
|
|
|
Bărbaţi % |
42,9 |
40 |
|
42 |
40 |
48,6 |
42 |
37 |
34 |
42 |
37,5 |
57 |
Femei % |
57,1 |
60 |
|
57 |
60 |
51,4 |
63 |
63 |
66 |
66 |
62,5 |
43 |
Partea dreaptă % |
57 |
58 |
59 |
69 |
61 |
54,7 |
60 |
65 |
|
60,9 |
48 |
53 |
Partea stângă % |
43 |
38 |
41 |
29 |
37 |
45,3 |
43 |
33 |
|
39,1 |
49 |
47 |
Bilateral % |
2,8 |
4 |
0 |
1 |
2 |
1,4 |
1 |
2 |
|
|
3 |
0 |
Durata medie (ani) |
7,5 |
|
9,2 |
9,5 |
8 |
8,5 |
4 |
|
6,7 |
8 |
|
6 |
Durata 1-5 ani% |
50 |
65 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Durata > 6 ani% |
50 |
35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limitele duratei (ani) |
0,4-32 |
|
1-50 |
.05-30 |
1-44 |
|
1-44 |
|
|
0,4–47 |
0,2–40 |
0,7–44 |
Media/mediana vârstei op |
60,5 |
|
62 |
61 |
57 |
56 |
56,7 |
54 |
59 |
70 |
64 |
68 |
Limitele de vârstă |
18-91 |
|
30-89 |
35-85 |
5-87 |
20-74 |
25-78 |
21-75 |
|
26–92 |
24–95 |
29–90 |
Atipic % |
0 |
35,4 |
12,9 |
|
0 |
|
|
0 |
ns |
7,3 |
30 |
|
SM % |
5,6 |
0 |
4,7 |
|
0 |
4 |
0 |
0 |
0 |
|
|
7 |
Simptomatic % |
5 |
0 |
|
|
0 |
|
|
6 |
|
0 |
|
|
Interv. chirurgicală anterioară% |
ns |
0 |
39 |
|
28 |
45 |
32 |
ns |
20 |
61,4 |
31 |
44 |
Tulburări de sensib. pre. op.% |
ns |
ns |
|
|
37 |
|
|
ns |
ns |
37,8 |
|
64 |
Media/mediană perioadei de urmărire (luni) |
44 |
30 |
36 |
7 |
74 |
|
48,3 |
45 |
5,3 |
22 |
30 |
|
Limitele duratei de urmărire (luni) |
4-96 |
7-55 |
0,5-4,5 |
0-7 |
26-246 |
12-94 |
|
37-53 |
6–240 |
6–78 |
8–66 |
12–? |
Pierduţi în perioada de urmărire (%) |
7 |
10 |
ns |
10 |
10 |
4,8 |
8 |
5 |
10 |
0 |
14 |
8 |
Colectarea datelor |
interogativ |
interogativ |
interviu |
Interogativ interviu |
interogativ |
telefonic |
interogativ |
interogativ |
interogativ |
telefonic |
telefonic |
Interogativ examinare |
|
Figura 1. Diagnosticul diferenţial între nevralgia de trigemen clasică (CTN) şi cea simptomatică (STN). Răspunsul la tratament şi implicarea primei diviziuni a nervului trigemen sunt similare în cele două populaţii. Vârsta de debut este mai scăzută la cei cu CTN decât la cei cu STN (**p<0,0001). Nevralgia bilaterală şi tulburările de sensibilitate apar doar la cei cu STN (*p<0,001). Reflexele trigeminale (TR) sunt modificate la cei cu STN
(87%) şi sunt normale la cei cu CTN (94%) (**p<0,0001). Date culese din 10 studii (Clasele
I-III) pe 628 de pacienţi, detaliate în tabelele 2 şi 3
|
Figura 2. Complicaţiile procedurilor chirurgicale. Frecvenţa (%) complicaţiilor tehnicilor chirurgicale utilizate în nevralgia de trigemen. PGL: tehnici percutanate ce vizează Ganglionul Gasser (include termocoagularea prin radiofrecvenţa, rizotomia cu glicerol, compresia cu balon). MVD: decompresie micrivasculară; GKS: chirurgie gamma-Knife. Date obţinute din 14 studii (clasa III) pe 2785 de pacienţi operaţi, detaliate în Tabelul 9. *:multe studii de clasa IV raportează tulburări de sensibilitate în
sfera trigeminală la 9-37% dintre pacienţi.
Tabelul 9. Tratament chirurgical: complicaţii
Referinte |
Procedura |
Nr. |
Mortalitate |
Perioperator |
Edem/hematom cerebelos |
Tromboza de sinus |
Fistula LCR |
Reintervenţie pt. fistula LCR |
Meningita aseptică |
Meningita bacteriană |
Nerv trohlear |
Nerv abducens |
Diplopie |
Nerv facial |
Altele |
Deficit senzitiv n.acust.-vestib. |
Sensibilitate |
Disestezii |
Ad |
Nerv 5 motor |
Tulb. sensib. corneană |
Ochi |
Altă durere facială |
Alte complicaţii minore |
Mittal Thomas 1985 [55] |
RFT |
265 |
1 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
1 |
|
1 |
135 |
15 |
22 |
2 |
16 |
10 |
|
28 |
Zakrzewska et al. 1999 [84] |
RFT |
31 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
24 |
2 |
0 |
2 |
0 |
2 |
3 |
|
Zakrzewska et al. 1999 [84] |
RFT |
17 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
14 |
4 |
0 |
4 |
0 |
4 |
12 |
|
North et al. 1990 [60] |
GR |
85 |
0 |
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
3 |
3 |
0 |
|
5 |
|
33 |
|
de Siqueira et al. 2006 [20] |
BC |
105 |
0 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
7 |
? |
5 |
0 |
2 |
|
3 |
? |
6 |
total |
PGL |
503 |
1 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
2 |
1 |
1 |
3 |
11 |
178 |
29 |
22 |
10 |
21 |
19 |
48 |
34 |
procent |
|
|
0,2 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0,2 |
0 |
0 |
0,5 |
0,2 |
0,2 |
0,6 |
2 |
45 |
5,8 |
4,4 |
2 |
4,2 |
3,8 |
12 |
6,8 |
Barker 1996 [4] |
MVD |
1185 |
2 |
31 |
82 |
0 |
17 |
|
198 |
4 |
13 |
2 |
|
6 |
1 |
15 |
|
7 |
0 |
|
|
|
|
|
Barker 1997 [5] |
MVD |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
78 |
48 |
|
|
|
|
39 |
|
Broggi et al. 1999 [11] |
MVD |
250 |
0 |
14 |
1 |
1 |
12 |
5 |
|
|
|
|
6 |
3 |
1 |
8 |
16 |
0 |
2 |
|
|
|
? |
|
Piatt & Wilkins 1984 [65] |
MVD |
104 |
1 |
13 |
2 |
2 |
2 |
|
3 |
0 |
0 |
0 |
|
2 |
4 |
15 |
9 |
2 |
0 |
0 |
0 |
0 |
? |
1 |
Zakrzewska 1993 [85] |
MVD |
66 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
12 |
3 |
0 |
4 |
0 |
2 |
7 |
25 |
Zakrzewska 2005 [82] |
MVD |
245 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24 |
9 |
10 |
0 |
5 |
0 |
10 |
|
57 |
total |
MVD |
1850 |
3 |
58 |
11 |
3 |
31 |
5 |
201 |
4 |
13 |
2 |
6 |
11 |
6 |
68 |
124 |
70 |
2 |
9 |
0 |
12 |
46 |
83 |
procent |
|
|
0.2 |
3.1 |
0.6 |
0.2 |
1.7 |
0.3 |
10.9 |
0.2 |
0.7 |
0.1 |
0.3 |
0.6 |
0.3 |
3.7 |
6.7 |
3.8 |
0.1 |
0.5 |
0 |
0.6 |
3.1 |
4.5 |
Maesawa et al. 2001 [49] |
GKS |
220 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17 |
1 |
0 |
0 |
|
|
|
|
Petit 2003 [64] |
GKS |
112 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
|
|
|
Regis 2006 [67] |
GKS |
100 |
0 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
4 |
0 |
0 |
|
|
|
|
total |
GKS |
432 |
0 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
5 |
0 |
0 |
|
|
|
|
procent |
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.9 |
0.3 |
0 |
0 |
|
|
|
|
BC: compresie cu balon; GKS: chirurgie gamma-knife; GR: rizoliza cu glicerol; MVD: decompresie microvasculară; PGL: tehnici percutanate ce ţintesc Ganglionul Gasser; RFT: termocoagulare prin radiofrecvenţă; ad: anestezie dureroasă; complicaţiile perioperatorii includ: pneumonia, tromboza venoasă profundă; sângerare gastrointestinală, acele complicaţii aşteptate după orice manevră chirurgicală şi nu sunt specifice acestor tehnici; numărul 0 în căsuţe = textul specifică absenţa oricărei complicaţii; căsuţele libere = complicaţiile nu sunt menţionate în text; am presupus că autorii au raportat toate complicaţiile; în calcululul procentelor am considerat casuţele goale egale cu 0; căsuţele ce conţin?”=nu le-am luat în considerare în calculul procentelor întrucât textul lasă loc îndoielii |
BIBLIOGRAFIE
- Anderson VC, Berryhill PC, Sandquist MA, et al. Highresolution three-dimensional magnetic resonance angiography and three-dimensional spoiled gradient-recalled imaging in the evaluation of neurovascular compression in patients with trigeminal neuralgia: a double-blind pilot study. Neurosurgery 2006; 58: 666–673.
- Aryan HE, Nakaji P, Lu DC, Alksne JF. Multimodality treatment of trigeminal neuralgia: impact of radiosurgery and high resolution magnetic resonance imaging. J Clin Neurosci 2006; 13: 239–244.
- Attal N, Cruccu G, Haanpaa M, et al. EFNS guidelines on pharmacological treatment of neuropathic pain. Eur J Neurol 2006; 13: 1153–1169.
- Barker FG, Jannetta PJ, Bissonette DJ, et al. The longterm outcome of microvascular decompression for trigeminal neuralgia. N Engl J Med 1996; 334: 1077–1083.
- Barker FG, Jannetta PJ, Bissonette DJ, et al. Trigeminal numbness and tic relief after microvascular decompression for typical trigeminal neuralgia. Neurosurgery 1997; 40: 39–45.
- Benes L, Shiratori K, Gurschi M, et al. Is preoperative high-resolution magnetic resonance imaging accurate in predicting neurovascular compression in patients with trigeminal neuralgia? A single-blind study. Neurosurg Rev 2005; 28: 131–136.
- Beydoun A. Clinical use of tricyclic anticonvulsants in painful neuropathies and bipolar disorders. Epilepsy Behav 2002; 3: S18–S22. Beydoun A. Safety and efficacy of oxcarbazepine: results of randomized, double-blind trials. Pharmacotherapy 2000; 20: 152S–158S.
- Bittar GT, Graff-Radford SB. The effects of streptomycin/lidocaine block on trigeminal neuralgia: a double blind crossover placebo controlled study. Headache 1993; 33: 155–160.
- Brainin M, Barnes M, Baron JC, et al. Guideline Standards Subcommittee of the EFNS Scientific Committee. Guidance for the preparation of neurological management guidelines by EFNS scientific task forces–revised recommendations 2004. Eur J Neurol 2004; 11: 577–581.
- Broggi G, Ferroli P, Franzini A, et al. Microvascular decompression for trigeminal neuralgia: Comments on a series of 250 cases, including 10 patients with multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2000; 68: 59–64.
- Broggi G, Ferroli P, Franzini A, et al. Operative findings and outcomes of microvascular decompression for trigeminal neuralgia in 35 patients affected by multiple sclerosis. Neurosurgery 2004; 55: 830–839.
- Burchiel KJ, Steege TD, Howe JF, et al. Comparison of percutaneous radiofrequency gangliolysis and microvascular decompression for the surgical management of tic douloureux. Neurosurgery 1981; 9: 111–119.
- Campbell FG, Graham JG, Zilkha KJ. Clinical trial of carbamazepine (tegretol) in trigeminal neuralgia. J Neurol Neurosurg Psychiatry 1966; 29: 265–267.
- Cheshire WP Jr. Fosphenytoin: an intravenous option for the management of acute trigeminal neuralgia crisis. J Pain Sympt Manage. 2001; 21: 506–510.
- Cruccu G, Biasiotta A, Galeotti F, et al. Diagnostic
accuracy of trigeminal reflex testing in trigeminal neuralgia. Neurology 2006; 60: 139–141.
- Cruccu G, Leandri M, Feliciani M, et al. Idiopathic and symptomatic trigeminal pain. J Neurol Neurosurg Psychiatry 1990; 53: 1034–1042.
- Cruccu G, Leandri M, Iannetti GD, et al. Small-fiber dysfunction in trigeminal neuralgia: carbamazepine effect on laser-evoked potentials. Neurology 2001; 56: 1722–1726.
- De Simone R, Marano E, Brescia Morra V, et al. A
clinical comparison of trigeminal neuralgic pain in patients with and without underlying multiple sclerosis. Neurol Sci. 2005; 26(Suppl 2): s150–151.
- de Siqueira SR, da Nobrega JC, de Siqueira JT, et al. Frequency of postoperative complications after balloon compression for idiopathic trigeminal neuralgia: prospective study. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2006; 102: e39–e45.
- DMKG study group. Misoprostol in the treatment of trigeminal neuralgia associated with multiple sclerosis. J Neurol 2003; 250: 542–545.
- Eldridge PR, Sinha AK, Javadpour M, et al. Microvascular decompression for trigeminal neuralgia in patients with multiple sclerosis. Stereotact Funct Neurosurg 2003; 81: 57–64.
- Erbay SH, Bhadelia RA, Riesenburger R, et al. Association between neurovascular contact on MRI and response to gamma knife radiosurgery in trigeminal neuralgia. Neuroradiology 2006; 48: 26–30.
- Flickinger JC, Pollock BE, Kondziolka D, et al. Does
increased nerve length within the treatment volume improve trigeminal neuralgia radiosurgery? A prospective double-blind, randomized study Int J Radiation Oncol Biol Physics 2001; 51: 449–454.
- Fromm GH, Aumentado D, Terrence CF. A clinical and experimental investigation of the effects of tizanidine in trigeminal neuralgia. Pain 1993; 53: 265–271.
- Fromm GH, Terrence CF, Chattha AS. Baclofen in the treatment of trigeminal neuralgia: double-blind study and long-term follow-up. Ann Neurol 1984; 15: 240–244.
- Goh BT, Poon CY, Peck RH. The importance of routine magnetic resonance imaging in trigeminal neuralgia diagnosis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2001; 92: 424–429.
- Hakanson S. Trigeminal neuralgia treated by the injection of glycerol into the trigeminal cistern. Neurosurgery 1981; 9: 638–646.
- Headache Classification Subcommittee of the International Headache Society. The International Classification of Headache Disorders, 2nd edition. Cephalalgia 2004; 24(Suppl 1): 9–160.
- Henson CF, Goldman HW, Rosenwasser RH, et al.
Glycerol rhizotomy versus gamma knife radiosurgery for the treatment of trigeminal neuralgia: an analysis of patients treated at one institution. Int J Radiation Oncology Biol Phys 2005; 63: 82–90.
- Hooge JP, Redekop WK. Trigeminal neuralgia in multiple sclerosis. Neurology 1995; 45: 1294–1296.
- Jensen TS. Anticonvulsants in neuropathic pain: rationale and clinical evidence. Eur J Pain 2002; 6(Suppl A): 61–68.
- Kalkanis SN, Eskandar EN, Carter BS, et al. Microvascular decompression surgery in the United States, 1996 to 2000: mortality rates, morbidity rates, and the effects of hospital and surgeon volumes. Neurosurgery 2003; 52: 1251–1261.
- Katusic S, Williams DB, Beard CM, et al. Epidemiology and clinical features of idiopathic trigeminal neuralgia and glossopharyngeal neuralgia: similarities and differences, Rochester, Minnesota, 1945-1984. Neuroepidemiology 1991; 10: 276–281.
- Khan OA. Gabapentin relieves trigeminal neuralgia in multiple sclerosis patients. Neurology 1998; 51: 611–614.
- Killian JM, Fromm GH. Carbamazepine in the treatment of neuralgia. Arch Neurol 1968; 19: 129–136.
- Kimura J. Clinical uses of the electrically elicited blink reflex. Adv Neurol 1983; 39: 773–786.
- Kimura J, Rodnitzky RL, Van Allen MW. Electrodiagnostic study of trigeminal nerve. Orbicularis oculi reflex and masseter reflex in trigeminal neuralgia, paratrigeminal syndrome, and other lesions of the trigeminal nerve. Neurology 1970; 20: 574–583.
- Kondziolka D, Lemley T, Kestle JR, et al. The effect of single-application topical ophthalmic anesthesia in patients with trigeminal neuralgia. A randomized double-blind placebo-controlled trial. J Neurosurg 1994; 80: 993–997.
- Korogi Y, Nagahiro S, Du C, et al. Evaluation of vascular compression in trigeminal neuralgia by 3D time-of-flight MRA. J Comput Assist Tomogr 1995; 19: 879–884.
- Kutluay E, McCague K, D_Souza J, et al. Safety and tolerability of oxcarbazepine in elderly patients with epilepsy. Epilepsy Behav 2003; 4: 175–180.
- Leandri M, Lundardi G, Inglese M, et al. Lamotrigine in trigeminal neuralgia secondary to multiple sclerosis. J Neurol 2000; 247: 556–558.
- Leandri M, Parodi CI, Favale E. Early trigeminal evoked potentials in tumours of the base of the skull and trigeminal neuralgia. Electroencephalogr Clin Neurophysiol 1988; 71: 114–124.
- Lechin F, van der Dijs B, Lechin ME, et al. Pimozide therapy for trigeminal neuralgia. Arch Neurol 1989; 46:960–963.
- Liebel JT, Menger N, Langohr H. Oxcarbazepine in der Behandlung der Trigeminusneuralgie. Nervenheilkunde 2001; 20: 461–465.
- Lindstrom P, Lindblom U. The analgesic effect of tocainide in trigeminal neuralgia. Pain 1987; 28: 45–50.
- Lopez BC, Hamlyn PJ, Zakrzewska JM. Stereotactic radiosurgery for primary trigeminal neuralgia: state of the evidence and recommendations for future reports. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2004; 75: 1019–1024.
- Lopez BC, Hamlyn PJ, Zakrzewska JM. Systematic review of ablative neurosurgical techniques for the treatment of trigeminal neuralgia. Neurosurgery 2004; 54: 973–982.
- Maesawa S, Salame C, Flickinger JC, et al. Clinical outcomes after stereotactic radiosurgery for idiopathic trigeminal neuralgia. J Neurosurg 2001; 94: 14–20.
- Majoie CB, Hulsmans FJ, Castelijns JA, et al. Symptoms and signs related to the trigeminal nerve: diagnostic yield of MR imaging. Radiology 1998; 209: 557–562.
- Majoie CB, Hulsmans FJ, Verbeeten B, et al. Trigeminal neuralgia: comparison of two MR imaging techniques in the demonstration of neurovascular contact. Radiology 1997; 204: 455–460.
- Masur H, Papke K, Bongartz G, et al. The significance of three-dimensional MR-defined neurovascular compression for the pathogenesis of trigeminal neuralgia. J Neurol 1995; 242: 93–98.
- McQuay H, Carroll D, Jadad AR, et al. Anticonvulsant drugs for management of pain: a systematic review. BMJ 1995; 311: 1047–1052.
- Merskey H, Bogduk N. Classification of chronic pain. Descriptions of chronic pain syndromes and definitions of pain terms, IASP Press, Seattle 1994, pp. 59–71.
- Mittal B, Thomas DG. Controlled thermocoagulation in trigeminal neuralgia. J Neurol Neurosurg Psychiatry 1986; 49: 932–936.
- Mullan S, Lichtor T. Percutaneous microcompression of the trigeminal ganglion for trigeminal neuralgia. J Neurosurg 1983; 59: 1007–1012.
- Mursch K, Schafer M, Steinhoff BJ, et al. Trigeminal evoked potentials and sensory deficits in atypical facial pain—a comparison with results in trigeminal neuralgia. Funct Neurol 2002; 17: 133–136.
- Nicol CF. A four year double blind study of tegretol in facial pain. Headache 1969; 9: 54–57.
- Nomura T, Ikezaki K, Matsushima T, et al. Trigeminal neuralgia: differentiation between intracranial mass lesions and ordinary vascular compression as causative lesions. Neurosurg Rev 1994; 17: 51–57.
- North RB, Kidd DH, Piantadosi S, et al. Percutaneous retrogasserian glycerol rhizotomy. Predictors of success and failure in treatment of trigeminal neuralgia. J Neurosurg 1990; 72: 851–856.
- Nurmikko TJ, Eldridge PR. Trigeminal neuralgia–pathophysiology, diagnosis and current treatment. Br J Anaesth 2001; 87: 117–132.
- Ogutcen-Toller M, Uzun E, Incesu L. Clinical and magnetic resonance imaging evaluation of facial pain. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2004; 97:652–658.
- Ongerboer de Visser BW, Goor C. Electromyographic and reflex study in idiopathic and symptomatic trigeminal neuralgias: latency of the jaw and blink reflexes. J Neurol Neurosurg Psychiatry 1974; 37: 1225–1230.
- Petit JH, Herman JM, Nagda S, et al. Radiosurgical treatment of trigeminal neuralgia: evaluating quality of life and treatment outcomes. Int J Radiat Oncol Biol Phys 2003; 56: 1147–1153.
- Piatt JH Jr, Wilkins RH. Microvascular decompression for tic douloureux. Neurosurgery 1984; 15: 456.
- Reder AT, Arnason BG. Trigeminal neuralgia in multiple sclerosis relieved by a prostaglandin E analogue. Neurology 1995; 45: 1097–1100.
- Regis J, Metellus P, Hayashi M, et al. Prospective controlled trial of gamma knife surgery for essential trigeminal neuralgia. J Neurosurg 2006; 104: 913–924.
- Rockcliff BW, Davis EH. Controlled sequential trials od carbamazepine in trigeminal neuralgia. Arch Neurol 1996; 15: 129–136.
- Sato J, Saitoh T, Notani K, et al. Diagnostic significance of carbamazepine and trigger zones in trigeminal neuralgia. Oral Surg Oral Med Oral Pathol 2004; 97:18–22.
- Shehan J, Pan H-C, Stroila M, et al. Gamma knife surgery for trigeminal nerulagia: outcomes and prognostic factors. J Neurosurg 2005; 102: 434–441.
- Sindrup SH, Jensen TS. Pharmacotherapy of trigeminal neuralgia. Clin J Pain 2002; 18: 22–27.
- Solaro C, Lunardi GL, Capello E. An open-label trial of gabapentin treatment of paroxysmal symptoms in multiple sclerosis patients. Neurology 1998; 51: 609–611.
- Solaro C, Messmer Uccelli M, et al. Low-dose gabapentin combined with either lamotrigine or carbamazepine can be useful therapies for trigeminal neuralgia in multiple sclerosis. Eur Neurol. 2000; 44: 45–48.
- Stajcic Z, Juniper RP, Todorovic L. Peripheral streptomycin/lidocaine injections versus lidocaine alone in the treatment of idiopathic trigeminal neuralgia. A double blind controlled trial. J. Craniomaxillofac. Surg 1990; 18:243–246.
- Sweet WH, Wepsic JG. Controlled thermocoagulation of trigeminal ganglion and rootlets for differential destruction of pain fibers. 1. Trigeminal neuralgia. J Neurosurg 1974; 40: 143–156.
- Tawk RG, Duffy-Fronckowiak M, Scott BE, et al. Stereotactic gamma knife surgery for trigeminal neuralgia:detailed analysis and treatment response. J Neurosurg 2005; 102: 442–449.
- Wiffen P, Collins S, Carroll D, et al. Anticonvulsant drugs for acute and chronic pain. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 3. Art. No.:CD001133. -pub2. DOI: 10.1002/14651858.CD001133.
- Wiffen P, McQuay H, Moore R Carbamazepine for acute and chronic pain. The Cochrane Database for Systematic Reviews 2005, Issue 3. Art. No.: CD005451. DOI:10.1002/14651858.CD005451.
- Yamakami I, Kobayashi E, Hirai S, et al. Preoperative assessment of trigeminal neuralgia and hemifacial spasm using constructive interference in steady state-threedimensional Fourier transformation magnetic resonance imaging. Neurol Med Chir (Tokyo) 2000; 40: 545–556.
- Zakrzewska JM. Trigeminal neuralgia. In: Zakrzewska JM, Harrison SD, eds. Assessment and management of orofacial pain. Amsterdam: Elsevier, 2002: 267–276.
- Zakrzewska JM, Chaudhry Z, Nurmikko TJ, et al.
Lamotrigine (Lamictal) in refractory trigeminal neuralgia:results from a double-blind placebo controlled crossover trial. Pain 1997; 73: 223–230.
- Zakrzewska JM, Lopez BC, Kim SE, et al. Patient reports of satisfaction after microvascular decompression and partial sensory rhizotomy for trigeminal neuralgia. Neurosurgery 2005; 56: 1304–1311.
- Zakrzewska JM, Patsalos PN. Long-term cohort study comparing medical (oxcarbazepine) and surgical management of intractable trigeminal neuralgia. Pain 2002; 95: 259–266.
- Zakrzewska JM, Sawsan J, Bulman JS. A prospective, longitudinal study on patients with trigeminal neuralgia who underwent radiofrequency thermocoagulation of the Gasserian ganglion. Pain 1999; 79: 51–58.
- Zakrzewska JM, Thomas DG. Patient_s assessment of outcome after three surgical procedures for the management of trigeminal neuralgia. Acta Neurochir (Wien) 1993; 122: 225–230.
- Zvartau-Hind M, Din MU, Gilani A, et al. Topiramate relieves refractory trigeminal neuralgia in MS patients. Neurology 2000; 55: 1587–1588.