Miopia la copii se accentuează odată cu creșterea. Ce este de făcut?

Articole

Miopia se manifesta printr-un viciu de vedere la distanță, timp ]n care vederea de aproape este percepută corect. Pentru că are la bază o deformare a globului ocular, miopia se va înrăutății pe măsură ce copilul crește. Cum tratăm corect miopia la copii?

Miopia este o afecțiune comună în societatea modernă, motiv pentru care a devenit în percepția colectivă o problemă mai puțin de speriat. Cu toate acestea, ea nu trebuie neglijată, mai ales în perioada de creștere a copilului.

De ce este importantă perioada de creștere în controlul miopiei?

Miopia este cauzată, așa cum spuneam, de un defect al globului ocular, care în acest caz are o formă mai alungită. Forma aceasta neconformă face ca razele de lumină paralele care pătrund în interiorul globului ocular prin cristalin să creeze punctul de focus în fața retinei, motiv pentru care obiectele aflate la distanță să apară în ceață. În mod normal, pentru ca imaginea să fie clară, punctul de focus trebuie să se formeze pe retină.

Pe măsură ce copilul crește, globul ocular se dezvoltă în aceeași direcție viciată, ceea ce face ca miopia să se accentueze. De aceea, trebuie luat un set de măsuri care să împiedice agravarea viciului de vedere, astfel încât la maturitate pacientul să nu aibă de-a face cu o formă avansată de miopie, cu puține opțiuni de tratament.

Miopia nu poate fi tratată chirurgical în copilărie, această opțiune de tratament fiind luată în considerare abia când procesul de creștere s-a încheiat. Ce putem face până atunci?

Tratamentul miopiei la copii

Miopia se face resimțită atunci când copilul își începe viața de elev și activitățile care presupun vederea la distanță încep să îi dea bătăi de cap. Efortul continuu de a vedea la distanță devine extenuant, acuzând dureri de cap, oboseală la clasă, observându-se clar imposibilitatea de a distinge la tablă, spre exemplu, mijirea ochilor, lăcrimatul și clipitul des.

Conduita terapeutică ar trebui să înceapă, ca în cazul oricărei afecțiuni, cu o evaluare de specialitate pentru a obține tratamentul adecvat. În cazul miopiei, cele mai noi studii recomandă acționarea pe două fronturi:

  • Îmbunătățirea vederii la distanță;
  • Încetinirea/stoparea progresiei miopiei.

Vestea bună este ca ambele obiective pot fi atinse prin simpla purtare a unor ochelari cu lentile inteligente – MiYOSMART, marca HOYA.

Tehnologie revoluționară în tratarea miopiei la copii

Lentilele MiYOSMART au fost create în urma unor studii de anvergură realizate în cooperare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong care împreună cu HOYA au brevetat tehnologia revoluționară – Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare).

Această tehnologie reprezintă cu exactitate soluția prin care se reușește simultan atât corectarea viciului de refracție cât și redarea unei vederi clare.

Cât de mult poate fi încetinită miopia?

Statisticile care au urmat studiilor de specialitate au arătat că lentilele MiYOSMART pot încetini progresia miopiei cu circa 60%, reușind în unele cazuri chiar să o oprească definitiv din evoluție (este vorba de un procent de 21,5% din cazuri). (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Miopia – o preocupare globală

În ultima perioadă, creșterea incidenței a devenit îngrijorătoare pentru viitorul noilor generații. O statistică elaborată de cercetătorii Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S., în lucrarea “Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050”, trimit un semnal de alarmă cu privire la dublarea procentului de pacienți cu miopie până în anul 2050, ceea ce ar însemna că în mai puțin de trei decenii ar putea fi afectați de miopie până la 5 miliarde de oameni.

Practic, jumătate din populația globului ar putea fi dependentă de ochelari de vedere până în anul 2050.

Se pare că această creștere a incidenței este direct asociată cu stilul de viață al epocii moderne. Tot ceea ce aparent ne ușurează viață, pare să aibă efecte nedorite asupra sănătății noastre și a viitoarelor generații cărora genetic le vom transmite vicii precum cel al vederii la distanță.

Ne putem proteja vederea în mod natural

O rutină sănătoasă de viață poate contribui semnificativ la sănătatea vederii noastre și a copiilor noștri. Utilizarea responsabilă a dispozitivelor cu ecrane și timpul petrecut în aer liber (minimum două ore pe zi), cu expunere la lumina soarelui sunt esențiale pentru menținerea unei vederi sănătoase.

Educația în sănătate este și va fi mereu un act responsabil pentru starea de bine a noilor generații. HOYA Vision Care, lider mondial în domeniul lentilelor de ochelari de înaltă calitate și performanță, pasionat de inovație a fost înființat în anul 1941 în Tokyo, Japonia. Astăzi, la peste 80 de ani de la înființare, continuă să stimuleze inovația în tehnologia optică, cu scopul de a găsi cele mai bune soluții de îngrijire a vederii pentru specialiștii în îngrijirea ochilor. Astfel, HOYA susține promisiunea inovației oferind soluții eficiente pentru controlul și stoparea progresiei miopiei, în beneficiul copiilor care vor avea o vedere clară în perioada de creștere.

De asemenea, prin diviziile prezente în cele 52 de țări, HOYA susține demersuri de educație și conștientizare cu privire la sănătatea ochilor prin informare adecvată, aducând în atenție specialiști și soluții de tratament și de prevenție eficiente atât pentru copii cât și pentru întreaga familie.

Acest articol v-a fost oferit de Hoya Lens România.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .