Cat de sanatos este siropul de artar? Poate inlocui zaharul?

Articole

Zaharul este, cu siguranta, unul dintre cele mai nesanatoase alimente. Din pacate, majoritatea oamenilor il consuma zilnic, acesta fiind prezent peste tot: in produsele semipreparate, in dulciuri, in bauturi si chiar si in paine.

Din fericire, exista alternative mult mai sanatoase la zahar, iar una dintre acestea este siropul de artar. Poti gasi si in Romania sirop de artar pret mic si te poti bucura de toate avantajele lui, atat timp cat te hotarasti sa il consumi zilnic.

Care sunt beneficiile siropului de artar?

Originar din Canada, siropul de artar contine nu mai putin de 24 de antioxidanti cu ajutorul carora corpul lupta impotriva radicalilor liberi. Este bogat in minerale si alti nutrienti, reusind sa contribuie la mentinerea unei inimi sanatoase si a unui sistem imunitar puternic.

Consumat zilnic, acesta poate asigura o multime de beneficii, care mai de care mai interesante:

  • Este un puternic antiinflamator.  Continutul de antioxidanti ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi. Cu cat siropul este mai inchis la culoare, cu atat este mai bogat in antioxidanti. Acestia au capacitatea de a preveni si chiar vindeca afectiuni grave precum artrita, sindromul de colon iritabil sau diverse boli de inima;
  • Imbunatateste sistemul imunitar. Conform studiilor, cei care consuma sirop de artar frecvent, insa in mod moderat, se pot bucura de un sistem imunitar mai puternic. De asemenea, contribuie la vindecarea organismului atunci cand iei antibilotice;
  • Poate ajuta sistemul reproducator masculin. Previne aparitia cancerului de prostata si contribuie la mentinerea sanatatii aparatului reproducator masculin;
  • Ajuta pielea sa fie frumoasa si sanatoasa. Este comparabil cu mierea atunci cand vine vorba despre beneficii asupra pielii. Daca este combinat cu iaurt si fulgi de ovaz poate fi o excelenta masca pentrru ten.
  • Indulceste alimentele. Este o alternativa sanatoasa la zahar si la indulcitorii artificiali, prevenind aparitia obezitatii, a oboselii sau a anxietatii.

Cum poti consuma siropul de artar?

In general, il poti folosi in alimentatie: pe paine, in fulgii de ovaz, pe post de topping pentru clatite, in iaurturi, pe post de sos pentru preparate chinezesti, in supe-creme dulci, in cafea, ceai si prajituri, etc.

Practic, poti inlocui zaharul in orice preparat, fara probleme.

Chiar daca este sanatos, este important sa nu consumi acest sirop in exces. Aproape 2 treimi din compozitia sa este sucroza, ceea ce inseamna ca in 80 de mililitri de sirop se gasesc 60 de grame de zahar. Daca este consumat in exces, la fel ca si zaharul procesat poate sa duca la aparitia obezitatii, a diabetului si a bolilor cardiovasculare.

Atentie! Verifica atent eticheta borcanului de sirop de artar, pentru a te asigura ca are minim 60% sucroza. In caz contrar, exista riscul sa aiba zahar in locul indulcitorului sau natural.

Daca iti creezi un regim sanatos, insa, in care siropul de artar sa fie un simplu inlocuitor al zaharului din ceai, cafea sau prajiturile consumate ocazional, atunci este cat se poate de sanatos.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.