Incidenţa accidentului vascular cerebral a crescut la tinerii din România

Stiri

România are cea mai mare mortalitate cauzată de accidentele vasculare cerebrale (AVC) din Europa, iar un român din şase va suferi un AVC, relevă un studiu privind evoluţia bolii, citat de Societatea Naţională de Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), care mai avertizează că incidenţa acestei afecţiuni a crescut în rândul tinerilor peste 20 de ani.

Avertismentul este lansat în preajma Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, care este marcată în 29 octombrie, reprezentanţii SNRIR precizând că în România incidenţa bolii a crescut “îngrijorător” în rândul persoanelor tinere, cu vârste de peste 20 de ani.

“În România, AVC-ul este prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei, iar un studiu recent care analizează evoluţia bolii la noi în ţară semnalează că unu din şase români va face un AVC”, se arată în comunicatul citat.

Specialiştii SNRIR consideră că, în ultimii ani, România a făcut progrese în ceea ce priveşte intervenţia în caz de AVC, având în vedere că s-au deschis centre de tromboliză în toată ţara. Totuşi, România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, transmit medicii.

“Patru români mor în fiecare oră din cauza AVC. În România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% şi dizabilitate – 11,34%, cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe şi indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB”, afirmă, în comunicatul de presă, preşedintele SNRIR, Gheorghe Iana.

Studiile efectuate la nivel european de către SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că până în 2035 numărul europenilor afectaţi de AVC va creşte cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va creşte cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC ca boală cronică va creşte cu 25%.

“Un AVC apare atunci când ţesutul cerebral este privat de oxigen şi nutrient din cauza întreruperii circulaţiei sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenuşie moare după câteva minute şi nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părţile corpului care sunt controlate de părţile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum şase ore la dispoziţie să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viaţa şi să rămână cu cât mai puţine sechele”, mai arată SNRIR.  Medicii atrag atenţia că, în cele mai multe cazuri în care nu se reacţionează în timp util, pacienţii care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenţi de o altă persoană.

În perioada 25 – 27 octombrie, la Târgu Mureş, a avut loc Conferinţa Anuală a SNRIR, la care au participat, pe lângă medici din domeniu, şi primii 22 de atestaţi în neuroradiologie şi radiologie intervenţională din România. Una dintre temele discuţiilor a fost AVC-ul, fiind organizată o sesiune specială de dezbateri. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.