Imunoglobulina IgE

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

IgE sunt imunoglobuline fixate prin fragmentul Fc pe suprafata mastocitelor; cuplarea lor cu antigenul produce degranularea mastocitului cu declansarea reactiei alergice (tip I, imediat, anafilactic)6.

In serul persoanelor normale concentratia IgE reprezinta mai putin de 0.001% din totalul imunoglobulinelor. IgE detin un rol important in medierea reactiilor alergice care se produc in urma expunerii la alergeni a indivizilor susceptibili (atopici).

IgE au o structura similara cu a celorlalte imunoglobuline, fiind alcatuite din 2 lanturi usoare si 2 lanturi grele. Lanturile grele ale fiecarei molecule de IgE contin o regiune variabila responsabila de specificitatea antigenica.

Deoarece mielomul IgE este extrem de rar, utilitatea clinica a determinarii IgE se rezuma in general la rolul sau de mediator al raspunsului alergic. Majoritatea moleculelor de IgE din ser sunt fixate pe suprafata mastocitelor si a granulocitelor bazofile. Interactiunea alergenilor cu IgE specifice de pe suprafata acestor celule determina eliberararea de histamina si a altor substante vasoactive, initiind astfel reactia alergica. Aproximativ jumatate din indivizii cu rinita alergica sau astm prezinta niveluri crescute de IgE; restul, desi au concentratii crescute de IgE alergen specifice, prezinta niveluri normale de IgE totale. Studiile au indicat ca nivelul IgE totale este adesea crescut la pacientii cu dermatita atopica, iar nivelul IgE tinde sa se coreleze cu severitatea eczemei.

Concentratia IgE este de asemenea crescuta la pacientii cu infestari parazitare, aspergiloza bronhopulmonara alergica si intr-un anumit tip de imunodeficienta (sindromul Job)5.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)4.

Specimen recoltat  sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare – probele suspectate a avea crioglobuline se mentin la 37ºC; dupa ce se produce coagularea, se separa serul prin centrifugare; serul separat se lucreaza imediat ori se stocheaza la 4ºC sau la -20ºC. Probele suspectate a avea aglutinine la rece se trateaza la fel4.

Volum proba – minim 0.5 mL ser4.

Cauze  de respingere a probei – specimen intens hemolizat sau lipemic4.

Stabilitate proba – serul separat este stabil: 7 zile la 2-8°C ; 6 luni la – 20°C4.

Metoda  imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)4

Valori de referinta4

Varsta

Valori (UI/mL)

<1 an

<15

1-5 ani

<60

6-9 ani

<90

10-15 ani

< 200

Adult

< 100

Factori de conversie: UI/mL x 2.4 = ng/mL

                                   ng/mL x 0.42 = UI/mL.

Limita de detectie – 0.10 UI/mL (0.24 ng/mL)4. 

Interpretarea rezultatelor

Cresterea Ig E este asociata cu :

Scaderea Ig E este asociata cu:

• astm bronsic extrinsec, • febra fanului,     •eczema atopica, • parazitoze, • sindromul Job, •mielomul IgE1;3.

• deficiente ereditare, • imunodeficienta dobandita,

• sindromul ataxie-telengiectazie, • mielom non-IgE1;3.

Limite si interferente

Un nivel normal de IgE nu excude existenta fenomenelor alergice5. Pentru depistarea statusului atopic se recomanda, in functie de varsta, efecturea testelor Phadiatop Infant si Phadiatop4.

  • Medicamente

Cresteri: aztreonam, penicilina G2.

Scaderi: fenitoin2.

  • Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;

– anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic4.

 Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Immunodiagnostic studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 Ed., 2004, 530-651.
  2. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 Ed., 2004, 1188-1238.
  3. Jacques Wallach. Analize de sange. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, 7 Ed., 2001, 49-121.
  4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Immunoglobulin E, Total. www.labcorp.com .2010. Ref Type: Internet Communication.
  6. Minodora Dobreanu. Metabolismul proteinelor. In Biochimie clinica. Implicatii practice. University Press, Romania, Ed. 2006, 133-150.