Diagnosticul poate avea un impact emotional puternic, statisticile arată că persoanele care trăiesc cu HIV devin mai vulnerabile în fața problemelor de natură psiho-emoțională.
Bunăstarea emoțională și igiena psiho-emoțională reprezintă doua aspecte deosebit de importante în viața personală și profesională. Experimentarea de perioade dificile din viață, reprezintă un proces firesc și, din când în când, gestionarea tuturor aceste trăiri poate reprezenta o provocare. Există persoane care se confruntă cu probleme de natură emoțională, de exemplu depresia sau anxietatea – unde apare pierderea interesului în activitățile de zi cu zi, lipsa de speranță cu privire la viitor, sentimente de neputință șamd. Diagnosticul de HIV și viața cu o infecție cronică în organism, crește posibilitatea ca bunăstarea emoțională să îți fie afectată. Persoanele care trăiesc cu HIV au un risc crescut de a se confrunta cu probleme de sănătate mintală în comparație cu populația generală.
Una dintre cauze poate să fie stigmatul care vine asociat cu diagnosticul de HIV. Ce reprezintă stigmatul? Stigmatizarea in contextul HIV reprezintă prejudecățile și atitudinile negative pe care unele persoane le au referitor la HIV și persoanele cu HIV. Din cauza stigmei, persoanele care trăiesc cu HIV ajung să aibă gânduri, comportamente, trăiri și atitudini negative despre propria persoană. Poate să fie dificil și dureros să fii expus constant la idei și credințe negative cu privire la HIV.
În același timp, toate grupurile minoritare (rasiale, etnice, sexuale) au un risc crescut de a se confrunta cu probleme de natură emoțională, din cauza presiunii asociate marginalizării.
Unele medicamente anti-HIV pot avea efecte secundare precum depresia, anxietatea, insomnia, visele vii și amețelile. Dacă în trecut te-ai confruntat cu astfel de probleme, esti mai predispus ca ele sa reapară ca efecte secundare la unele medicamente anti HIV. E important să discuți cu medicul infecționist despre aceste aspect pentru a putea alege împreună schema potrivită de tratament.
Integrarea HIV-ului în viața de zi cu zi
Viața presupune urcușuri și coborâșuri. Diagnosticul de HIV poate provoca suferință emoțională, iar unele aspecte ale vieții se pot complica. Aflarea diagnosticului, schimbarea schemei de tratament, întreruperile de tratament, și dezvăluirea diagnosticului prietenilor/familiei/partenerului de cuplu – pot reprezenta factori de stres care afectează calitatea vieții. In acest context se poate dezvolta o paletă întreagă de sentimente și trăiri care nu sunt foarte confortabile. E firesc sa experimentezi diferite stări.
La aflarea veștii, unele persoane se simt amorțite emoțional, altele se sperie, altele se simt liniștite, pentru că au o certitudine și știu cum pot să aibă grijă de propria sănătate. Răspunsul emoțional care a apărut inițial se schimbă de-a-lungul timpului, în cele mai multe cazuri intervine acceptarea și împăcarea cu diagnosticul, însă e posibil ca unele aspecte să rămână nerezolvate și să producă suferință și anxietate. În timp, multe persoane care trăiesc cu HIV descoperă că bunăstarea emoțională le este afectată din când în când, din cauza unor experiențelor neplăcute care apar în contextul infecției cu HIV.
Importantă este conștientizarea sentimentelor contradictorii și acceptarea lor ca parte firească a procesului de ajustare la noua viață.
Grija față de bunăstarea emoțională
Simpla discuție despre experiențele și trăirile personale cu o persoană iubită, prieten bun sau o altă persoană care trăiește cu HIV poate să fie de mare ajutor. Când descoperi că propriile gânduri și emoții sunt greu de gestionat, consilierea psihologica și psihoterapia este cea mai recomandată variantă. Astfel poți învăța mecanisme de gestionare noi, care îți fac bine și îți cresc considerabil calitatea vieții.
Grija față de nevoile primare nu trebuie neglijată – somnul suficient, mâncatul sănătos și combaterea sănătoasă a stresului – facilitează fundația bunăstării emoționale. Așadar dacă întâmpini dificultăți în satisfacerea nevoilor primare, nu e o rușine în a solicita ajutorul unui profesionist. Tulburarările de somn sunt o afecțiune întâlnită atât în cazul populației generale, cât și în rândul persoanelor cu HIV. Dificultatea de a adormi, sau de a dormi, poate să fie rezultatul îngrijorărilor din viața de zi cu zi sau cauza acestora.
Implicarea în activități productive și plăcute poate ajuta la crearea sentimentului de apartență și sens al propriei vieți. În același timp poate să fie o modalitate bună de a cunoaște noi oameni și a dezvoltarea noi abilități de viață, cât și îți poate consolida stima și încrederea în sine.
Interesele care te scot din zona de confort, obiectivele pe termen scurt care sunt realiste și realizabile în pași mici îți pot da un nou sens asupra vieții de zi cu zi.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.