HCG total-(HCG+beta)

Analize medicale

Laboratorul Synevo

 

Informatii generale

Gonadotropina corionica umana (HCG), un hormon de natura glicoproteica produs in mod normal de placenta si in mod aberant de unele tumori cu celule germinale, este alcatuit din doua subunitati diferite: α si β. Subunitatea α, constituita din 92 aminoacizi, este identica cu cea a hormonilor LH, FSH si TSH. Subunitatea β, ce contine 145 aminoacizi, este specifica pentru HCG; deoarece testul are o sensibilitate inalta pentru β-HCG nu exista riscul unei reactivitati incrucisate5.

Cu ajutorul acestui test se poate confirma prezenta unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat2. Rolul biologic al HCG consta in mentinerea corpului luteal in cursul sarcinii; influenteaza de asemenea productia de hormoni steroizi. Serul femeilor gravide contine in principal HCG intact. Concentratia serica si urinara de HCG total creste exponential in cursul sarcinii, dublandu-se la aproximativ 40-48 ore, atingand un maximum in saptamanile 8-12. Productia hormonului scade progresiv in saptamanile 10-20 de sarcina, la valori de 1/5-1/20 din concentratia maxima, dupa care ramane in platou pana la termen1.

Determinarea combinata de HCG, estriol neconjugat si AFP in trimestrul II de sarcina in cadrul triplului test are utilitate, impreuna cu alte date clinice materne, in estimarea riscului de anomalii cromozomiale fetale la nastere4.

Anumite tumori slab diferentiate sau nediferentiate se asociaza cu productie ectopica de HCG. Printre acestea se numara: mola hidatiforma, coriocarcinomul si tumorile testiculare cu celule germinale. In aceste forme de neoplazii HCG este produs de obicei de celulele sincitiotrofoblastice2.

Recomandari pentru determinarea HCG

  1. Marker de sarcina: diagnostic precoce de sarcina, estimarea varstei gestationale, depistarea sarcinilor ectopice (impreuna cu ecografia transvaginala) si a iminentei de avort. De asemenea, reprezinta un component al triplului test2;5.
  2. Marker tumoral: detectarea si monitorizarea tumorilor HCG secretante de origine placentara, ovariana sau testiculara; in cazul tumorilor testiculare HCG se va determina impreuna cu AFP5.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) sau postprandial; pacientele vor mentiona obligatoriu data ultimei menstruatii sau varsta gestationala determinata ecografic; pentru triplul test se va completa fisa de calcul de risc prenatal4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu /fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare  se lasa sangele sa coaguleze la temperatura camerei; se separa serul prin centrifugare; se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C4.

Volum proba – minim 1 mL ser4.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat4.

Stabilitate proba – serul separat este stabil: 3 zile la 2-8°C; 1 an  la -20°C; nu decongelati/recongelati4.

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)4.

  

Valori de referinta

In absenta sarcinii:

Barbati: < 2.6 mUI/mL .

Femei: – premenopauza    < 5.3 mUI/mL; 

              – postmenopauza   < 8.3 mUI/mL. 

In sarcina: valorile se interpreteaza in functie de varsta gestationala (saptamani implinite de sarcina de la data ultimei menstruatii)

Saptamana de sarcina

Valori mediane

HCG (mUI/mL)

Interval de referinta

HCG (mUI/mL)

3

17.5

5.8-71.2

4

141

9.5-750

5

1398

217-7138

6

3339

158-31.795

7

39.759

3697-163.563

8

90.084

32.065-149.571

9

106.257

63.803-151.410

10

85.172

46.509-186.977

12

66.976

27.832-210.612

14

34.440

13.950-62.530

15

28.962

12.039-70.971

16

23.930

9040-56.451

17

20.860

8175-55.868

18

19.817

8099-58.176

! Mentiune: valorile mediane se refera la o sarcina unica; in cazul sarcinilor multiple valorile sunt mult mai mari4;5.

Triplu test

Pentru interpretarea valorilor HCG in trimestrul II de sarcina se utilizeaza medianele corespunzatoare varstei gestationale (furnizate de programul Prisca-versiunea 4) si se calculeaza MoM corespunzator (se imparte valoarea obtinuta pentru HCG la mediana)4.

Limita de detectie – 0.4 mUI/mL4.

Interpretarea rezultatelor

In iminenta de avort valorile HCG scad progresiv de la o determinare la alta. Dupa un chiuretaj complet timpul de injumatatire al concentratiei serice de HCG este de 1 zi3.

In sarcina ectopica productia de HCG nu urmeaza patern-ul dintr-o sarcina normala (dublarea valorilor se inregistreaza mult mai lent, la >48 ore)4. Valorile anormale de HCG coroborate cu ecografia transvaginala pot detecta multe sarcini ectopice inainte de ruperea lor5.

Obtinerea unor valori crescute de HCG la triplu test (>2.5 MoM) indica un risc crescut de sindrom Down la nastere; in timp ce obtinerea unei valori scazute (< 0.4 MoM) se asociaza cu un risc crescut de trisomie 184.

Cu exceptia catorva cazuri, toate tumorile trofoblastice sintetizeaza HCG. Obtinerea unor valori foarte crescute de HCG in trimestrul I de sarcina (>500000 mUI/mL), care nu prezinta tendinta de regresie, sunt sugestive pentru mola hidatiforma. Prezenta unui coriocarcinom poate fi suspectata in cazurile in care se obtin valori crescute pentru HCG, asociate cu un raport free beta-HCG/HCG total mai mare decat in sarcina normala sau in mola hidatiforma. Monitorizarea post-operatorie a HCG total este esentiala pentru stabilirea atitudinii terapeutice ulterioare si reprezinta un important marker de prognostic.

Dupa evacuarea unei mole hidatiforme nivelul HCG trebuie sa atinga normalul in 12 saptamani, timpul de injumatatire al concentratiei serice fiind mai mare decat in conditii fiziologice (aproximativ 4 zile). Persistenta valorilor crescute sau observarea unei tendinte de crestere a valorilor indica prezenta unui tesut proliferant sau care a suferit o transformare maligna. Modificarile HCG pot precede cu saptamani sau luni aparitia manifestarilor clinice. Monitorizarea postoperatorie a HCG se face saptamanal  pana la normalizarea valorilor si in urmatoarele 3 saptamani, dupa care se efectueaza lunar o perioada de 6 luni. Monitorizarea periodica (efectuata in cazul unei remisiuni complete la 3-6 luni, o perioada de 5 ani) este utila pentru depistarea precoce a recurentelor.

In cazul tumorilor testiculare cu celule germinale frecventa testarii HCG (impreuna cu AFP) este urmatoarea: de doua ori inaintea orhiectomiei; de trei ori in prima saptamana dupa orhiectomie sau limfadenectomie retroperitoneala; saptamanal in cursul chimioterapiei si iradierii pana la normalizarea valorilor. Dupa rezectia chirurgicala completa a tumorii, nivelurile HCG scad cu un timp de injumatatire de 1-3 zile, aproape identic cu cel inregistrat in conditii fiziologice. Dupa chimioterapie se poate produce o crestere tranzitorie a markerului datorita lizei tumorale. Persistenta nivelurilor crescute de HCG si/sau AFP dupa interventia chirurgicala indica faptul ca tumora nu este limitata la testicul. Dupa obtinerea unei remisiuni complete, monitorizarea markerilor serici se efectueaza lunar in primul an si la doua luni in cursul celui de-al doilea si al treilea an3.

  

Limite si interferente

Concentratiile HCG in sarcina au variatie individuala foarte mare, comparativ cu nivelurile altor hormoni. De aceea stabilirea cu acuratete a varstei gestationale nu se poate face pe baza unei singure determinari HCG1;2.

Valorile HCG, ca si cele ale LH, cresc in perioada de menopauza, hipofiza fiind implicata in productia acestui hormon.

La unele femei aflate in postmenopauza, cu insuficienta renala ce necesita dializa, pot fi detectate niveluri de HCG care depasesc de 10 ori valorile de referinta, in absenta unei tumori HCG secretante. Acestea se datoreaza scaderii eliminarii renale de HCG, cu producerea fiziologica a acestui hormon in diverse tesuturi (in concentratii mici)3.

  • Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;

– anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic4.

Bibliografie

  1. Ann M.Gronowski. Human Chorionic Gonadotropin. In Handbook of  Clinical Laboratory Testing During Pregnancy. Humana Press, USA, Ed. 2004, 19-22.
  2. Frances Fischbach. Chemistry studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 Ed., 2004, 375-376.
  3. Klaus Mann, Rudolf Hormann. hCG (Human Chorionic Gonadotropin). In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed.,1998; 971-974.
  4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2006. Ref Type: Catalog
  5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Human Chorionic Gonadotropin (hCG), Beta Subunit, Serum. www.labcorp.com 2003. Ref Type: Internet Communication