Expunerea prelungită la razele soarelui aduce cu sine și riscuri asupra sănătății

Articole

Oricât de prietenos ar părea soarele, expunerea prelungită la razele lui aduce cu sine și riscuri asupra sănătății. Printre ele se numără:

𝗔𝗳𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗶𝗶

Expunerea prelungită la soare poate favoriza apariția unor afecțiuni oftalmologice, precum cataracta.

Este important să utilizați ochelari de soare cu protecție UV.

𝗔𝗿𝘀𝘂𝗿𝗮 𝘀𝗼𝗹𝗮𝗿𝗮̆

Este o reacție inflamatorie a pielii, produsă în urma expunerii excesive și fără aplicarea produselor cu factor de protecție la radiațiile UV.

Simptomele care apar in cazul arsurilor solare sunt:

• Inflamarea și înroșirea pielii;

• Piele fierbinte la atingere;

• Durere în zonele afectate.

Pentru ameliorarea simptomelor puteți aplica produse cu efect de răcire a pielii însă, în cazul arsurilor solare severe este necesar să vă adresați unui specialist.

Arsurile solare contribuie la îmbătrânirea pielii și cresc riscul apariției cancerului de piele.

𝗜𝗻𝘀𝗼𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗮

Expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate duce la supraîncălzirea organismului (insolația) care produce afectarea funcționării creierului și a altor organe.

Expunerea prelungită la temperaturi ridicate, deshidratarea, consumul de alcool, practicarea activităților fizice intense pe temperaturi ridicate, sunt cauze ce pot conduce la apariția insolației.

𝗖𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽𝗶𝗲𝗹𝗲

Expunerea neprotejată la soare poate favoriza apariția unor probleme pe termen scurt, precum arsurile sau decojirea pielii, înroșirea tenului sau insolația însă poate conduce și la apariția cancerului de piele.

Incidența cancerului de piele a crescut constant în ultimii ani. În prezent, la nivel mondial, sunt depistate în fiecare an între 2 și 3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom și 132.000 de cazuri de melanom (conform Organizației Mondiale a Sănătății).

Unul dintre factorii de risc pentru cancerul de piele este 𝐞𝐱𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐧𝐠𝐢𝐭𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐧𝐞𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐬𝐨𝐚𝐫𝐞, care poate provoca arsuri solare ce pot duce la apariția melanomului.

Arsura solară este o reacție inflamatorie a pielii la efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete (UV) în straturile exterioare ale pielii. 𝐌𝐞𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐚, pigmentul responsabil de culoare pielii, dar și de protejarea acesteia împotriva razelor solare, acționează întunecând/colorând pielea neprotejată expusă la soare. Cantitatea de melanină produsă de fiecare persoană în parte este determinată de genetica fiecăruia, motiv pentru care, în timp ce anumite persoane se bronzează la soare, alții pot suferi arsuri solare.

𝐀𝐭𝐚̂𝐭 𝐛𝐫𝐨𝐧𝐳𝐮𝐥, 𝐜𝐚̂𝐭 𝐬̦𝐢 𝐚𝐫𝐬𝐮𝐫𝐚 𝐬𝐨𝐥𝐚𝐫𝐚̆, 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐩𝐢𝐞𝐥𝐢𝐢.

Pentru persoanele cu mai puțină melanină, expunerea prelungită neprotejată la soare poate face ca celulele pielii să devină roșii, umflate și dureroase și pot duce la complicații, inclusiv apariția cancerului de piele. Chiar și fără prezența arsurilor, expunerea neprotejată la soare crește riscul de cancer de piele.

Leziunile pielii se acumulează în timp, începând cu prima arsură solară. 𝐂𝐮 𝐜𝐚̂𝐭 𝐚𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐟𝐫𝐞𝐜𝐯𝐞𝐧𝐭𝐞, 𝐜𝐮 𝐚𝐭𝐚̂𝐭 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐢𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞. În acest sens, vă invităm să urmăriți materialul video de mai jos, ce cuprinde 𝐬𝐟𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐞 pentru a vă proteja împotriva razelor solare dăunătoare.

Corelați următoarele măsuri în vederea protejării propriei sănătăți:

. Folosiți creme cu factor de protecție ce protejează împotriva razelor UVB și UVA;

. Evitați expunerea la soare între orele 11:00 – 18:00;

. Adoptați o vestimentație corespunzătoare: bluze cu mânecă lungă, pantaloni lungi, șaluri și pălării cu boruri mari.

𝗔𝗟𝗘𝗚𝗘𝗧̦𝗜 𝗦𝗔̆ 𝗩𝗔̆ 𝗣𝗥𝗢𝗧𝗘𝗝𝗔𝗧̦𝗜!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .