Doina Azoicăi: Difteria este o boală cât se poate de actuală

Stiri

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a atenţionat, la Râmnicu Vâlcea, că lipsa vaccinării poate să readucă în actualitate unele boli considerate sub control, precum difteria şi poliomielita.

“Vă dau un exemplu actual – difteria – care chiar dacă nu mai este la amploarea fenomenului de acum câteva zeci de ani, totuşi iată că determină mari prejudicii prin afectarea unor populaţii dovedite care nu au fost vaccinate sau nu sunt vaccinate şi normal că în acest context poate să dezvolte această boală pe care să nu o consideră istorică. Este o boală cât se poate de actuală. (…) Să ne aducem aminte că lipsa vaccinării poate să readucă în actualitate o boală care a determinat foarte multe pierderi de vieţi omeneşti sau poate determina îmbolnăvirea şi apariţia de sechele. (…) Poliomielita nu este o boală a trecutului, poate să fie evident o boală care poate să afecteze starea de sănătate a populaţiei”, a spus Azoicăi în cadrul unui eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Potrivit acesteia, acoperirea vaccinală globală are o tendinţă de scădere prin reducerea complianţei populaţiei la programele de vaccinare. “Ignorăm sau poate nu ţinem cont că vaccinurile au un efect unic, nu este acelaşi lucru cu antibioticele sau alte preparate medicale. (…) În momentul de faţă, prin această complianţă redusă la vaccinare şi prin inconsecvenţa unor politici de sănătate ţintite pe vaccinare, acest efect practic este eludat, acest efect nu este folosit cum ar fi trebuit să fie folosit ca o armă împotriva riscurilor infecţioase. (…)Difteria, iată, este o boală reemergentă, tetanosul putem să îl considerăm o boală reemergentă acolo unde vaccinarea nu se face în mod sistematic”, a arătat reprezentantul Societăţii Române de Epidemiologie.

În opinia sa, vaccinarea este o activitate medicală care ar trebui să fie realizată prin derularea unor politici de sănătate “coerente şi eficiente”. “Imaginaţi-vă o lume fără vaccinuri. (…) Rujeola, rubeola – realitatea ne demonstrează că acestea nu sunt nişte boli fantomatice, ale trecutului, ci sunt o actualitate care a dus la apariţiei unui număr impresionant de cazuri”, a explicat Doina Azoicăi. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.