De Ziua Mondială a Inimii, Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România readuc în discuţie bolile cardiovasculare, nevoia de informare a pacienţilor şi de control periodic al factorilor de risc

Stiri

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate şi morbiditate la nivelul UE, 36% din decesele înregistrate fiind de cauză cardiovasculară – aproximativ 60 de milioane de oameni. România continuă să aibă o rata de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, aproximativ 1 din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială, aflându-se la risc pentru a dezvolta afecţiuni grave precum: insuficienţă cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală cronică de rinichi.
Trebuie făcute în continuare eforturi pentru reducerea fumatului, prevalenţa acestui factor de risc major fiind în continuare ridicată în Romania. În particular, trebuie intensificate acţiunile pentru reducerea numărului de fumători din rândul tinerilor.

În România apar 5 cazuri noi de insuficienţă cardiacă în fiecare oră, doar 1 din 2 pacienţi cu acest diagnostic supravieţuind 5 ani după diagnostic.

Aceste aspecte reies şi din cercetarea online realizată de COPAC în luna septembrie, la care au răspuns 320 de persoane. Pacienţii au subliniat atât principalele probleme cu care se confruntă, cât şi afecţiunile despre care au cea mai mare nevoie de informaţii.

Pacienţii au nevoie de informaţii despre hipertensiunea arterială (62%), insuficienţa cardiaca şi angina pectorală (25%), fibrilaţia atrială (17%).

Principalele probleme cu care se confruntă pacienţii rămân: lipsa de gratuitate a tratamentelor şi investigaţiilor (48%), lipsa accesului la medicii specialişti (43,8%), lipsa de educaţie medicală şi timpul limitat al pacienţilor (35,8%), lipsa de informare a pacienţilor cu privire la drepturile lor (27,6%).

„Fundaţia Română a Inimii desfăşoară campanii de informare şi conştientizare a populaţiei privind diagnosticul precoce şi tratamentul insuficienţei cardiace, al infarctului miocardic, precum şi a bolilor care pot afecta inima. Numai un om informat poate preveni bolile cardiovasculare. ‘Totul pentru inima ta’ reprezintă primul program naţional de prevenţie a bolilor cardiovasculare din România” a declarat Profesor Dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

„În acest context, credem că este nevoie demers de conştientizare şi informare a publicului larg, a pacienţilor şi a autorităţilor din România cu privire la importanţa controalelor periodice. Totodată, ne dorim ca accesul pacienţilor la diagnosticare şi tratament să fie unul cât mai simplu şi mai accesibil. În secolul 21 boli precum hipetertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă sau fibrilaţia atrială nu mai pot fi o condamnare pentru un pacient”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube .