Copiii suferă de două ori mai multe traumatisme dentare în timpul verii, comparativ cu restul anului

Stiri

Potrivit unui studiu realizat de clinicile DENT ESTET 4 KIDS, copiii tind să sufere de 2 ori mai multe traumatisme dentare în timpul verii, comparativ cu restul anului. Activitățile sportive și cele în aer liber atrag și accidente ce se pot solda cu pierderea dinților. Anul acesta se observă, însă, o creștere a numărului de dinți salvați, fapt datorat în principal unui grad tot mai mare de informare a părinților și a unei preocupări ridicate pentru sănătatea dentară a copiilor.

Mai mult decât atât, instrumentele profesionale de protecție împotriva traumatismelor dentare, precum gutierele sportive realizate în cabinetul stomatologic, au de asemenea un rol esențial. Conform statisticilor, prezentarea în clinică, în decurs de o oră de la traumatism, crește șansa de reușită a tratamentului cu cel puțin 50%, dacă părinții se adresează medicului stomatolog pediatru specializat exclusiv în lucrul cu copiii și în tratamente dentare adaptate acestora.

Perioadă a vacanței și a activităților desfășurate cu precădere în aer liber, vara este și anotimpul în care leziunile și situațiile de urgență dentară cresc. Specialiștii atrag atenția că dinții pot fi afectați chiar și în cazul unor activități sportive recreaționale obișnuite (fotbal, baschet, mersul cu patinele cu rotile, cu bicicleta, la piscină, în locul de joacă etc.) ori în urma unei lovituri accidentale la nivelul feței sau în zona maxilarului. Dintele poate deveni mobil, poate fi împins parțial sau complet în gingie sau poate chiar ieși complet din alveolă (avulsie dentară).

Semnele care impun vizita de urgență la medicul stomatolog pediatru sunt: durere sau sensibilitate (la cald, rece sau presiune), dinte fracturat, mobilizat sau desprins, sângerare pentru mai mult de 10 minute, dificultate la înghițire, respirație greoaie, febră sau semne de inflamație. În funcție de traumatism, unii copii au nevoie de radiografii și teste specifice, în urma cărora medicul poate observa dacă există fracturi ale osului, leziuni ale rădăcinii sau ale țesuturilor.

Problema traumatismelor dentare la copii și adolescenți este una foarte serioasă ce nu trebuie neglijată sub nicio formă de către părinți. Ele duc la mutilarea sistemului stomatognat și la perturbarea dezvoltării normale a acestuia și sunt deseori motivul primei vizite într-un serviciu de urgență, preferat fiind un serviciu specializat în medicină dentară pediatrică. Există două vârste critice la care frecvența traumatismelor este mai mare: 1-3 ani și 10-12 ani. Dacă în dentiția temporară predomină luxațiile, în cazul celei permenente întâlnim adesea fracturi dentare. Fiind o urgență stomatologică, prognosticul unui dinte traumatizat depinde aproape în totalitate de doi factori: timpul de intervenție și corectitudinea tratamentului. Din nefericire, lipsa de informare în rândul părinților, a cadrelor didactice, a antrenorilor sportivi, dar și a cadrelor medicale duce adesea la amânarea și abordarea superficială a acestei patologii. Întotdeauna am afirmat și susțin cu tărie faptul că informarea părinților privind prevenirea traumatismelor dentare la copiii cu risc crescut ar trebui să facă parte din vizita regulată la cabinetul de stomatologie pediatrică.

În România facem de atâția ani profilaxia cariei dentare, însă tabloul clinic rezultat în urma unui traumatism este mult mai impresionant și mai grav decât ne-am imagina. De aceea, apare logic întrebarea: de ce nu facem profilaxia traumatismelor dentare? De aici a rezultat necesitatea unei asemenea campanii de informare și conștientizare a părinților asupra mijloacelor de prevenire a traumatisemlor dentare, organizată împreună cu cel mai performant grup de clinici de stomatologie pediatrică din țara noastră”, spune Prof. Dr. Alexandru Ogodescu, Medic primar în ortodonție și ortopedie dento-facială, pedodonție, Medical Advisor DENT ESTET 4 KIDS.

Ne bucură să constatăm că eforturile noastre comune de educare au generat o evoluție pozitivă a comportamentului părinților față de sănătatea orală a copiilor. Tot mai mulți dintre ei înțeleg importanța tratării celor mici de către echipe specializate în tratamentul și comunicarea cu copiii. Acesta este motivul pentru care în anul 2009 am adus în România stomatologia pediatrică făcută la standarde de excelență în mediul privat, o premieră atât în țara noastră, cât și în Europa de Est. În ultimii zece ani, am investit continuu în formarea întregii echipe, de la asistente și medici, până la personalul de la recepție, urmărind întotdeauna respectarea unor protocoale stricte în lucrul cu copiii. Considerăm că este un domeniu caruia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită și suntem onorați să avem sprijin academic de acest nivel”, spune dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET.

Un procent de până la 3% din totalul leziunilor la nivelul danturii se soldează cu pierderea dintelui (avulsie dentară), una dintre cele mai grave leziuni dentare, iar prognosticul depinde foarte mult de măsurile care se iau pe moment sau la scurt timp de la producerea traumatismului. Traumatismele dentare au nevoie de tratament de urgență și nu trebuie temporizate, deoarece pot apărea atât complicații locale, cât și generale. Pe lângă afectarea funcționalității, a fizionomiei, a mugurilor dinților permanenți (în cazul traumatismelor provocate la nivelul dinților temporari), acestea produc si efecte de ordin estetic și emoțional pentru copil. Iar efectele pe termen lung ale traumatismelor sunt cu atat mai severe cu cât vârsta copilului este mai mare. Spre exemplu, dacă un copil suferă un astfel de traumatism la dinții permanenți, acesta rămâne fără o soluție de înlocuire a dintelui cel puțin până la vârsta de 18 ani, când se poate lua în calcul inserarea unui implant dentar. În acest timp, lipsa dintelui poate provoca anomalii în dezvoltarea oaselor maxilare, probleme de masticație și de vorbire, dar și traume emoționale.

Statistici internaționale arată că aproape 50% dintre copii suferă un traumatism dentar în perioada copilăriei, multe dintre aceste situații putând fi prevenite. Asociația Americană de Stomatologie precizează că 5 milioane de dinți sunt pierduți anual în urma traumatismelor dentare. Mai mult decât atât, 34% din cei care practică un sport suferă astfel de accidente dentare. Mai mult, potrivit Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, 33% dintre adulți au experimentat traumatisme asupra dinților permanenți, majoritatea dintre acestea având loc înainte de vârsta de 19 ani.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.