Ce trebuie să știm despre utilizarea tratamentului cu plasmă covalescentă pentru tratarea Covid-19

Stiri

O metodă veche de combatere a bolilor infecțioase a fost readusă de pandemia COVID-19 în actualitate: transfuziile cu plasmă convalescentă. Medicii au început să utilizeze deja tratamentul cu plasmă de la pacienții care s-au recuperat după COVID-19, pentru a trata alte persoane care au dezvoltat boala.

Această metodă are o premisă simplă. Sângele persoanelor care s-au recuperat dintr-o infecție conține anticorpi. Anticorpii sunt molecule care au învățat să recunoască și să combată agenții patogeni, cum ar fi virușii care au cauzat boala.

Medicii pot separa plasma, una dintre componentele de sânge care conțin astfel de anticorpi și să o administreze persoanelor ale căror corpuri combat în prezent o boală infecțioasă. Acest lucru poate ajuta sistemele lor imunitare să respingă agentul patogen mai eficient.

Recent, cercetătorii și cadrele medicale au studiat posibilitatea utilizării acestei metode pentru a trata persoanele cu COVID-19, boala respiratorie cauzată de virusul SARS-CoV-2.

În Statele Unite, un grup de cercetători și medici din 57 de instituții, printre care Universitatea Johns Hopkins, Colegiul de Medicină Albert Einstein și Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, investighează și aplică această terapie convalescentă cu plasma pentru COVID-19.

Aceasta este o inițiativă denumită „Proiectul național de plasmă convalescentă COVID-19”, care s-a născut după publicarea unei lucrări în The Journal of Clinical Investigation în martie 2020.

Lucrarea a argumentat potențialul terapiei cu anticorpi pasivi în tratamentul COVID-19. Acest tratamen a fost autorizat de imunologii Dr. Arturo Casadevall, președinte al Departamentului de Microbiologie Moleculară și Imunologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, și Dr. Liise-Anne Pirofski, profesor de boli infecțioase la Departamentul de Medicină al Colegiului Albert Einstein din Medicament.

O terapie folosită de peste 100 de ani

Această noțiune a fost introdusă pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea, când fiziologul Emil von Behring și bacteriologul Kitasato Shibasaburou au descoperit că ar putea folosi anticorpi prezenți în ser, o altă componentă a sângelui, pentru a combate difteria infecției bacteriene.

De aici și ideea de a utiliza plasma convalescentă sau terapia cu anticorpi pasivi

De atunci, medicii au utilizat terapia cu anticorpi pasivi, încp din anii 1930 pentru a trata sau a preveni atât infecțiile bacteriene, cât și virale, inclusiv forme de pneumonie, meningită și rujeolă.

„Am lucrat la studiul anticorpilor toată cariera mea și știam că plasma convalescentă este o metodă folosită de peste 100 de ani. Primul Premiu Nobel a fost dat pentru utilizarea serului pentru tratarea difteriei. Lunga istorie a utilizării cu succes a acestei metode împotriva diferitelor boli infecțioase a sugerat că ar putea fi eficientă și împotriva bolii cauzate de SARS-CoV-2”, a declarat Dr. Arturo Casadevall pentru Medical News Today.

Cercetările recente au arătat deja că persoanele care au contractat SARS-CoV-2 au dezvoltat anticorpi care pot reacționa la coronavirus. „Există acum mai multe studii care au arătat că atunci când oamenii se recuperează de la virus, au în sânge anticorpi neutralizanți care sunt capabili să omoare virusul. Deși cantitatea de anticorpi pe care o au unele persoane poate fi mai mică sau mai mare, veștile bune sunt că majoritatea au anticorpi”, a mai spus dr. Casadevall.

Siguranța tratamentului cu plasmă

În Statele Unite, aproape 12.000 de persoane au primit tratamentul cu plasma convalescent pentru COVID-19. Pe baza datelor obținute de la puțin mai puțin de jumătate din această cohortă, Dr. Casadevall și colegii săi au ajuns la concluzia că această abordare este sigură pentru pacienții care primesc tratament.

„În data de 14 mai, am întocmit o lucrare despre primii 5.000 de pacienți care arată că această terapie a fost relativ sigură. Acesta este primul pas”, a explicat dr. Casadevall. “Se pare că Italia a raportat deja că utilizarea plasmei convalescente a fost asociată cu o scădere a mortalității din cauza COVID-19. Sperăm că rezultate similare vor veni din analiza datelor din Statele Unite”, adaugă profesorul.

În Europa, Alianța Europeană a Sângelui, o asociație non-profit, raportează că 20 de țări au inițiat utilizarea plasmei convalescente în tratamentul COVID-19 sau o iau în calcul pentru viitorul apropiat. Acestea includ Italia, Spania și Regatul Unit, unele dintre țările europene lovite cel mai agresiv de SARS-CoV-2.

Demonstrarea siguranței acestei proceduri este esențială din cauza riscurilor inerente transfuziei de sânge sau componente sanguine.

În timp ce diferite centre din S.U.A. utilizează deja plasma convalescentă în tratamentul COVID-19, Dr. Casadevall și-a exprimat îngrijorarea că terapia nu este la fel de eficientă pe cât ar trebui, deoarece majoritatea pacienților o primesc prea târziu în cursul bolii.

În afară de utilizarea sa în studiile clinice, FDA a aprobat administrarea acestei forme de terapie numai în situații de urgență la pacienții aflați într-un stadiu sever al bolii.

Spre deosebire de vaccinuri, a căror dezvoltare necesită timp, sau unele medicamente experimentale, care trebuie să treacă prin mai multe etape diferite de testare înainte de a putea obține aprobarea oficială, această abordare permite medicilor să folosească ceea ce există deja, sângele celor care s-au recuperat din boală, pentru a trata pacienții spitalizați.

Dar, deși vaccinurile funcționează, de asemenea, pe premisa stimulării sistemului imunitar al unei persoane pentru a bloca sau a ucide virusul, nu folosesc anticorpi „gata pregătiți”, iar testarea acestora pentru siguranță și eficacitate ar putea dura un an sau mai mult.

„Când se administrează tratamentul cu plasmă, organismul primește imediat anticorpii. Sper că vor exista opțiuni mai bune în viitor. De exemplu, eu și colegii mei încercăm să facem anticorpi din plasma convalescentă care poate deveni disponibilă în câteva luni. Există, de asemenea, o speranță pentru anticorpi monoclonali în viitor și diverse antivirale”, conchide Dr. Arturo Casadevall.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.