Chiar dacă ratele actuale de mortalitate sunt în creștere în unele țări, marea majoritatea a oamenilor se vor recupera după infecția cu coronavirus și își vor relua viața normală. Evident, însă, că există incertitudini cu privire la cât de repede ne putem aștepta să ne redobândim complet sănătatea și care ar fi responsabilitățile noastre sociale continue.
Discuțiile privind recuperare ar putea părea premature pentru Europa și SUA, care intră în faza de vârf a virusului, dar avem deja un prim grup important de persoane aflate în faza de convalescență. Iată cinci întrebări cheie în această problemă:
- Care este rata de recuperare?
La data scrierii acestui articol, 20 martie, rata mortalității în cazurile confirmate era de 4%. Deși vestea este una bună, adevărata cifră este probabil să fie mai mică, din cauza numărului mare de persoane neraportate cu simptome ușoare. Chris Whitty, directorul medical al Marii Britanii, a contestat cifra globală a OMS de 3,4%, afirmând că el consideră că eventuala taxă va fi de aproximativ 1%. Un punct de încredere care trebuie reținut este faptul că, la aproximativ o lună de la izbucnirea epidemiei în China, cu măsuri stricte de izolare, numărul recuperărilor a început să depășească numărul de cazuri noi. Acesta este punctul pe care măsurile de contenție din Occident speră să le atingă.
- Mai sunt contagios după recuperare?
Probabil într-o oarecare măsură, deși primul lot de studii este departe de a fi concludent cu privire durata convelescenței. Cercetările provizorii din Germania au sugerat că infectarea cu COVID-19, spre deosebire de focarul SARS din 2003, atinge vârfuri devreme și că recuperarea pacienților cu simptome ușoare devine cu risc scăzut la 10 zile de la îmbolnăvire. Însă un alt studiu, făcut la un spital din Wuhan, a dezvăluit că urmele virusului pot persista în organism până la două săptămâni după dispariția simptomelor. Întrucât bolnavii nu mai tușeau sau strănutau, mijloacele potențiale de transmitere au fost mult reduse. Mai puțin optimist a fost un studiu publicat săptămâna trecută în jurnalul medical Lancet, care a arătat că virusul a supraviețuit în tractul respirator al unui pacient chinez timp de 37 de zile, cu mult peste media de 24 de zile pentru cei cu stare critică de boală.
- Pot să iau COVID-19 pentru a doua oară?
Îmbolnăvirea cu coronavirus înseamnă, în general, că persoana este imună, cel puțin pentru o perioadă. Dar la sfârșitul lunii februarie au apărut îndoieli cu privire la COVID-19, când o femeie de 40 de ani, care fusese externată din spitalul din Osaka, Japonia a fost găsită pozitiv a doua oară. Există, de asemenea, un caz similar cu unul dintre pasagerii vasului Diamond Princess și un altul în Coreea de Sud. Acestea au fost cazuri izolate, dar mai îngrijorătoare au fost cercetările din provincia Guangdong, China raportând că 14% dintre pacienții recuperați au fost testați din nou pozitiv.
Cu toate acestea, este prea devreme pentru a ajunge la concluzii. Aceste cazuri nu au fost pe deplin confirmate, cu multe explicații posibile, inclusiv teste defectuoase, supra-sensibile sau excesive; sau că virusul a devenit latent pentru o perioadă și apoi a reapărut. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) subliniază că răspunsul nostru imun la această boală particulară nu este încă înțeles clar: „Este puțin probabil ca pacienții cu infecție cu MERS-CoV să fie reinfectați la scurt timp după ce se recuperează, dar nu se știe încă dacă măsuri de protecţie similare vor fi observate şi la pacienții cu COVID-19”.
În ceea ce privește alte efecte secundare, oamenii de știință speculează în prezent că pacienții cu coronavirus pot avea o capacitate pulmonară redusă în urma unei boli. Medici Spitalului din Hong Kong a observat că doi din trei pacienți în recuperare au pierdut 20-30% din funcția pulmonară, aspect care poate fi tratat prin fizioterapie.
- Cât poate dura imunitatea la COVID-19?
„Dacă aveți o infecție, sistemul dumneavoastră imunitar este revitalizat împotriva virusului”, a declarat pentru The Times Times Keiji Fukuda, directorul Școlii de Sănătate Publică a Universității Hong Kong. „Să te reinfectezi atunci când te afli în această situație ar fi destul de neobișnuit, dacă sistemul imunitar nu funcționează corect.”
Un lucru care ar putea ajuta la clarificarea problemei imunității este dezvoltarea testelor serologice pentru anticorpi împotriva SARS-CoV2, agentul patogen COVID-19. Aceasta nu numai că ar furniza mai multe informații despre răspunsurile individuale ale sistemului imunitar, dar ar putea, de asemenea, să identifice mai precis populația totală afectată prin detectarea persoanelor care ar fi putut fi pierdute din vedere după recuperare. În prezent, nicio țară nu a confirmat succesul unui astfel de test, dar numeroși oameni de știință din întreaga lume lucrează la el.
- Când pot reveni la serviciu?
CDC definește recuperarea de la COVID-19 ca o absență a febrei, fără utilizarea medicației pentru reducerea febrei, timp de trei zile complete; ameliorarea altor simptome, cum ar fi tusea respirația greoaie; o perioadă de șapte zile complete de la apariția simptomelor. După două teste negative, în zile consecutive, se consideră că autoizolarea se poate încheia, iar un pacient poate începe teoretic să aibă contact cu ceilalți, inclusiv să se întoarcă la locul de muncă. În practică, multe guverne și companii încă încurajează lucrul de acasă chiar și în rândul pacienților sănătoși. În plus, oricui locuieşte cu cineva cu coronavirus îi este recomandat să se auto-izoleze timp de 14 zile după apariția simptomelor la pacientul inițial.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.