Cancerul de pancreas

Boli

Invingem cancerul

 

Cancerul de pancreas este una dintre afectiunile maligne cele mai dificil de tratat si cu o rata a mortalitatii extrem de ridicata pentru ca deseori este diagnosticat in stadii avansate. Este o afectiune intalnita mai ales la persoanele varstnice, conform statisticilor varsta medie a pacientilor diagnosticati cu cancer de pancreas fiind de 72 de ani.

Din pacate, anual, in intreaga lume sunt diagnosticate peste 200,000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rata a mortalitatii de 98%. Peste 80% dintre pacienti sunt diagnosticati in stadiul avansat al bolii, si doar 15% – 20% sunt eligibili pentru interventia chirurgicala, la momentul diagnosticului. Chiar si dupa interventia chirurgicala, prognosticul pacientilor cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar intre 10% si 30% dintre cei operati supravietuiesc 5 ani.

Factorii de risc

Desi cauza exacta a aparitiei cancerului de pancreas nu este cunoscuta, exista o serie de factori de risc cresc sansa de aparitie a acestei boli:

  • Sansele de aparitie a cancerului de pancreas la fumatori sunt de 2-3 ori mai mari decat la nefumatori.
  • In aproximativ 70% din cazuri, cancerul de pancreas este diagnosticat la persoane cu varsta peste 60 de ani.
  • Alimentatia bogata in grasimi. O alimentatie bogata in grasimi si carne poate creste riscul de cancer de pancreas.
  • Pancreatita cronica. Inflamatia de durata a pancreasului a fost asociata cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de pancreas.
  • Atat diabetul de tip 1, (insulino-dependent) cat si cel de tip 2 (insulino-independent, al adultului) pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas.
  • Antecendentele in familie. Persoanele care au in familie cazuri de cancer de pancreas prezinta un risc marit de a dezvolta aceasta boala.
  • Expunerea la anumite substante chimice. Expunerea la pesticide, coloranti industriali si alte substante chimice poate creste sansa de aparitie a cancerului de pancreas.

Semne si simptome ale bolii
Majoritatea semnelor si simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adica ele se pot intalni si in alte boli. De aceea este deosebit de important ca cei care prezinta urmatoarele manifestari, sa se prezinte imediat la medic:

  • Ingalbenirea pielii
  • Urina inchisa la culoare
  • Scaune deschise la culoare
  • Durere in partea superioara a abdomenului si in spate lui
  • Stari de slabiciune
  • Lipsa poftei de mancare
  • Greata si stari de voma
  • Pierderi inexplicabile in greutate
  • Constipatie

Tratament
In ultimii 25 de ani, s-au inregistrat putine progrese in ceea ce priveste tratamentul pacientilor cu cancer de pancreas insa la ora actuala exista trei abordari terapeutice majore: interventia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia.

Interventia chirurgicala presupune indepartarea tumorii, inainte de a se extinde la organele invecinate si reprezinta singurul tratament eficient in cancerul de pancreas. Este posibila doar in stadiile initiale ale bolii cand foarte putini pacienti sunt diagnosticati. 
Pentru stadiile avansate ale bolii, care reprezinta majoritatea situatiilor, ramane varianta tratamentului bazat pe chimioterapie si/sau radioterapie, care are ca scop incetinirea evolutiei bolii si imbunatatirea calitatii vietii.

Chimioterapia este o metoda de tratament bazata pe medicamente care opresc inmultirea celulelor canceroase, in timp ce radioterapia foloseste energia radiatiilor X in acelasi scop.

In ultimii 10 ani tratamentul standard pentru cancerul de pancreas avansat s-a bazat pe chimioterapia cu gemcitabina. Chimioterapia in combinatie sau nu cu radioterapia, reprezinta tratamentul standard actual pentru cancerul de pancreas avansat si metastazat.

Noi optiuni terapeutice

Noile optiuni terapeutice trebuie sa imbunatateasca ratele de supravietuire si sa permita interventia chirurgicala la cat mai multi pacienti. Desi numerosi agenti terapeutici au fost testati de-a lungul timpului, niciunul nu a dovedit o eficacitate superioara tratamentului standard.

Referinte
Stewart, BW and Kleihues, P. 2003. World Cancer Report. World Health Organisation and the International Agency for Research on Cancer, IARC Press/Lyon, 248-9.
Michaud, DS. Epidemiology of pancreatic cancer Minerva Chir. 2004; 59: 99-111.
Parkin, DM, et al. Global cancer statistics 2002. CA Cancer J Clin, 2005; 55: 74-108.

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.