Calcitonina

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Calcitonina umana, un hormon peptidic secretat de celulele parafoliculare C din glanda tiroida, inhiba resorbtia osoasa prin reglarea numarului si activitatii osteoclastelor. Este secretata ca raspuns direct la nivelurile serice crescute de calciu. Hormonul impiedica aparitia schimbarilor bruste in concentratiile serice de calciu si pierderile excesive ale acestuia.

Constituie un marker tumoral specific si sensibil pentru diagnosticul si monitorizarea carcinomului tiroidian medular1;3.

Recomandari pentru determinarea calcitoninei

  1. Diagnosticarea carcinomului tiroidian medular clinic manifest la pacientii cu: 
  • noduli tiroidieni care au aspect “rece” pe scintigrama tiroidiana, sunt hipoecogeni la ecografie si cu examen citologic dubios (aceasta forma de neoplazie reprezinta 10% din cancerele tiroidiene);
  • diaree refractara la tratament. (10-20% din pacientii cu carcinom tiroidian medular avansat sufera de acest tip de diaree);
  • cancer tiroidian caracterizat prin lipsa iodocaptarii si cu histologie neconcludenta: ex. cancer tiroidian anaplazic cu o perioada de supravietuire indelungata.
  1. Screening-ul familial in cazurile de carcinom tiroidian medular ereditar:
  • Rudele pacientilor cu sindromul neoplaziilor endocrine multiple ereditare tip 2 (MEN2 – in literatura engleza). Se masoara calcitonina dupa stimularea cu pentagastrina. In 25% din cazuri carcinomul tiroidian medular face parte din sindromul MEN tip 2 cu transmitere autozomal dominanta.
  • Pacientii cu feocromocitom bilateral/unilateral si/sau familial. 50% din pacientii cu MEN2 vor dezvolta feocromocitom care poate preceda manifestarile clinice de carcinom tiroidian medular3.
  1. Monitorizarea postoperatorie a carcinomului tiroidian medular. Concentratia calcitoninei se coreleaza cu masa tumorala. Dublarea concentratiei se asociaza cu recidiva tumorala1.
  2. Indicatii relative:
  • Tumori neuroendocrine: carcinoid, insulinom, VIP-om, carcinomul pulmonar cu celule mici. Acestea se pot asocia cu secretie paraneoplazica de calcitonina., situatie in care determinarile  de calcitonina pot  servi in monitorizare3.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial2;3.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat in maxim 2 ore; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la -20°C sau la -70°C1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei  

  • specimen hemolizat;
  • specimen expus la temperatura ridicata;
  • specimen contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 15 zile la -20°C; timp indelungat la -70°C2. 

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin chemiluminiscenta2.

Valori de referinta2 – <13 pg/mL.  Factor de conversie: pg/mL x 0.2926 = pmol/L.

Limita de detectie – 2pg/mL (0.6 pmol/L)1.

Limite si interferente

Nivelurile de calcitonina sunt crescute in mod normal in sarcina la termen si la nou-nascuti.

Peptidul este adesea crescut in sindroamele leucemice si mieloproliferative. De asemenea calcitonina poate fi produsa ectopic de catre tumori mamare sau pulmonare. Cresteri ale calcitoninei mai pot fi observate in hiperparatiroidism, hipergastrinemie, insuficienta renala si boli inflamatorii cronice1;2.

  • Interferente analitice

Anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imunoglobulinele incluse in componentele kit-ului si duce la rezultate neconcludente2.

Bibliografie

  1. Frances Fischbach.Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostics Tests, Ed.8, 2009, 466-468.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  3. Lothar Thomas.Tumor Markers. In Clinical Laboratory Diagnostics. 1998, 941-945.