Bronhopneumopatia Obstructiva Cronica (BPOC) 

Boli

LaMedic

BPOC este o afectiune pulmonara inflamatorie permanenta a cailor aeriene care se îngusteaza si a plamânilor care nu se mai golesc complet de aer. În general, boala apare dupa vârsta de 40 ani, putând fi însa întâlnita si la vârste mai tinere. Cel mai important factor de risc în boala pulmonara obstructiva cronica îl reprezinta fumul de tigara. “România face parte de 4 ani din tarile care încearca sa completeze, în cadrul programului GOLD, actiunile de educatie medicala continua si sa avertizeze populatia asupra necesitatii depistarii precoce a bolii”, a declarat Conf. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, Presedintele Societatii Române de Pneumologie.

BPOC reprezinta o cauza majora de morbiditate cronica si mortalitate, afectând pe plan mondial 1 din 10 adulti cu vârsta de peste 40 de ani (GOLD, 2004). Se estimeaza ca BPOC omoara în întreaga lume 250 de persoane la fi ecare ora, iar rata anuala de deces a BPOC este mai mare decât a pacientilor cu cancer pulmonar si cancer de sân la un loc (potrivit rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii). În plus, OMS considera BPOC ca fiind a patra cauza de mortalitate la nivel mondial (dupa afectiunile coronariene, bolile cerebro-vasculare si infectiile respiratorii acute).

BPOC afecteaza preponderent fumatorii cu vârste de peste 40 de ani, însa inhalarea fumului produs de diversi combustibili folositi la gatit si încalzirea locuintelor, cu precadere în tarile sub-dezvoltate, constituie de asemenea un factor de risc pentru aceasta afectiune. Primele simptome ale BPOC sunt tusea, sputa (flegma) si respiratia greoaie aparuta în urma efortului fi zic.

BPOC este o boala progresiva, astfel încât, în lipsa unui tratament adecvat, pacientii nu vor putea sa desfasoare activitati fi zice obisnuite, cum ar fi : urcatul scarilor, cumparaturi si chiar spalatul si îmbracatul de dimineata. Cu cât boala continua sa evolueze, aceste disabilitati fi zice se accentueaza, iar pacientii necesita terapii din ce în ce mai complexe si mai costisitoare (ex. oxigeno-terapia).

BPOC determina consecinte negative importante si pe plan economic. Costurile bolii sunt foarte mari, 40-65% dintre aceste costuri datorându-se spitalizarilor pentru formele severe de boala. Costurile acestei afectiuni scad daca este depistata si tratata mai devreme.

Pâna la 50% din pacienti ramân nedepistati, în ciuda faptului ca prezinta importante simptome datorate BPOC. “În România sunt aproximativ 1 milion de pacienti cu BPOC, dintre care numai 200.000 sunt diagnosticati”, a declarat Conf. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, Presedintele Societatii Române de Pneumologie.

Vestea buna este ca, pentru pacientii diagnosticati cu BPOC, exista tratamente eficiente care îmbunatatesc semnificativ starea pacientilor si încetinesc evolutia bolii.