Boala varicoasa / Varice

Boli

Centrul de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”

Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial – dispus imediat sub tegument si unul profund – inconjurat de muschi. Varicele afecteaza sistemul venos superficial determinand aparitia de dilatatii la nivelul acestei retele. Este important de stiut ca varicele nu sunt doar o problema de estetica. Desi de multe ori privite ca „simple” dilatatii venoase, ele au un rasunet important asupra intregului organism. In ortostatism (stat in picioare), aceste varice sunt pline cu sange, sange care este „furat” din circulatia sanguina normala, determinand aparitia de complicatii atat locale cat si generale care afecteaza intregul organismul, de unde si necesitatea de a denumi aceasta afectiune boala varicoasa si nu doar varice hidrostatice.

Boala varicoasa – varicele – este o boala transmisa genetic in 95 % din cazuri si evolueaza diferit de la persoana la persoana. Acest lucru face ca tratamentul sa fie unul diferentiat pentru fiecare pacient in parte. Varice secundare – apar ca o manifestare secundara, adesea dupa o tromboza venoasa. Exista situatii in care cele doua tipuri de varice coexista.

In stadiile incipiente acuzele sunt nespecifice : dureri in gambe si senzatie de presiune manifestata seara, picioare grele, oboseala gambelor, cu aparitia ulterioara a venelor dilatate.

Este stiut faptul ca boala varicoasa nu determina dureri direct proportionale cu volumul varicelor si mai ales cu stadiul bolii. Acest lucru explica de ce pacientii cu boala varicoasa nu se prezinta in stadiile incipiente direct la o consultatie de chirurgie vasculara, ci de cele mai multe ori apeleaza la tot felul de remedii si tratamente „miraculoase”.

Prin intermediul ecografiei Doppler venoase, se vor decela pachetele varicoase care nu sunt vizibile prin transparenta pielii, prezenta si localizarea valvelor incompetente. Ecografia Doppler venoasa este o investigatie nedureroasa, neinvaziva, cu cost redus, care poate fi repetata ori cate ori este nevoie, fara a avea riscul de iradiere. Aparatele de ultima generatie permit vizualizarea cu acuratete a venelor superficiale si profunde, directia fluxurilor de sange si valvele incompetente.

Complicatiile locale ale bolii varicoase sunt : celulita, pigmentarea, dermatita, tromboflebita, ulcerul venos, insuficienta sistemului venos profund, complicatii care se manifesta in principal la nivelul pielii si care sunt incorect indrumate spre dermatologie. Oricat de corect ar fi tratamentul dermatologic aplicat pielii el nu are rezultate spectaculoase daca nu se rezolva cauza generatoare de la nivelul sistemului venos.

Complicatiile generale sunt : afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica), hepatice.

Informarea corecta va permite pacientului cu boala varicoasa (varice) sa evite pierderea de timp pe trasee intortocheate intre diverse specialitati : boli interne, dermatologie, cardiologie, medicina de familie. Indiferent de tipul de tratament propus pacientului este importanta informarea corecta a lui despre evolutia bolii varicoase si mai ales evitarea multiplelor tratamente inutile stadiului bolii in care se afla.

Ce trebuie sa faceti daca aveti varice :

 • sa reduceti eventualul exces de greutate printr-o alimentatie rationala;
 • sa practicati o activitate fizica regulata: mers pe jos, inot, ciclism, gimnastica;
 • in timpul perioadelor de repaus si noaptea sa tineti picioarele mai sus decat corpul;
 • sa purtati tocuri de inaltime medie (3 cm);
 • sa faceti dusuri cu apa rece la nivelul gambelor;
 • sa purtati ciorapi medicinali;
 • sa evitati sporturile brutale : tenis, calarie, volei, baschet;
 • sa evitati sauna si baile fierbinti

Ce nu trebuie sa faceti daca aveti varice :

 • sa stati toata ziua in picioare, evitati sedentarismul
 • sa faceti plaja prea mult timp, nu va epilati cu ceara fierbinte
 • sa purtati imbracaminte prea stramta, ciorapi care se fixeaza cu banda adeziva, pantofi cu tocuri prea inalte sau cizme elastice