Boala Pneumococică

Boli

Rogalski Grigoriu PR

Infecţiile respiratorii sunt prima cauză de îmbolnăvire a copiilor. Pneumococul este cea mai importantă cauză a infecţiilor respiratorii de cauză bacteriană la copii. Procentul de copii purtători ai pneumococului variază la nivel mondial.

CE ESTE BOALA PNEUMOCOCICĂ?

Boala Pneumococică este o infecţie datorată bacteriei numită Streptococcus pneumoniae (imagine alăturată), cunoscut sub numele de pneumococ. Infecţiile pneumococice includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie acută, sinuzita sau bronşita. Streptococcus pneumoniae este o bacterie care colonizează în mod normal tractul respirator superior (nazo-faringe). Procentajul de purtători  sănătoşi în populaţia globală variază astfel:

  • 10% -85% la copii < 5 ani
  • 4% – 45% la adult

Pneumococul este unul dintre principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, precum şi la persoanele vârstnice şi/sau care au boli cronice sau trăiesc în condiţii speciale.  

CUM SE MANIFESTĂ?

Copilul cu infecţie pneumococică prezintă simptome diverse cum ar fi: febra ridicată (> 39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, vărsături, cefalee, ameţeli, în funcţie de localizarea infecţiei. Formele de boală pot fi uşoare, medii sau grave, în funcţie de receptivitatea şi de imunitatea individuală. Copiii şi vârstnicii peste 60 de ani reprezintă categoriile de populaţie cele mai susceptibile la infecţiile pneumococice.

Formele clinice ale infecţiei pneumococice pot fi:  Invazive (Meningita, Pneumonia cu empiem şi/sau bacteriemie şi Bacteriemia febrila), dar şi Non-invazive (Pneumonia “comunitara” necomplicată şi fără bacteriemieOtita acută medieSinuzita şi Bronşita).

CUM SE DEPISTEAZĂ PNEUMOCOCUL?

  • Preventiv, prin exsudatul nazofaringian realizat la medic.

CUM SE POATE TRATA?

  • Este mai uşor să previi decât să tratezi. In situaţia în care copilul nu a fost vaccinat preventiv şi dezvoltă infecţie pneumococică, tratamentul care se aplica este cel cu antibiotice. In ultimul timp, s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a rezistenţei pneumococului la antibiotice. 40% dintre serotipuri au dezvoltat rezistenţă la antibiotice în Ungaria.

CE TREBUIE SĂ ŞTIE PĂRINŢII CÂND COPILUL A CONTACTAT BOALA PNEUMOCOCICĂ?

  • Copilul trebuie hrănit corespunzător;
  • Evitarea aducerii copilului în spaţii închise unde există riscul transmiterii bacteriei prin aer;
  • Evitarea trimiterii copilului în colectivităţi;
  • Evitarea automedicaţiei;
  • Necesitatea controlului medical de specialitate (medic pediatru sau medic de familie).

CARE SUNT SEROTIPURILE PNEUMOCOCICE?

  • Există 91 de serotipuri diferite de pneumococ în funcţie de antigenul polizaharidic capsular*
  • Prevalenţa serotipurilor diferă în funcţie de vârstă şi de aria geografică
  • Serotipurile conţinute în vaccin:

o    PREVENAR 7v:  4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F şi 23F;

o    PREVENAR 13v: cele 7 serotipuri din Prevenar 7 + 6 serotipuri adiţionale 1, 3, 5, 6A, 7F, 19A.

INCIDENŢA BOLII LA NIVEL MONDIAL:

Pneumococul este cauza principală a mortalităţii infantile în întreaga lume, reprezentând 28% din totalul deceselor între 0 şi 1 an, pe locul doi, într-un procent de 21%, se situează Rujeola. România are cel mai mare procent al mortalităţii infantile de pe continent, de 13,9%, după Moldova şi Ucraina.  În România, 2250 de copii cu vârsta mai mică de 1 an au murit anul trecut. Aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de către Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie.

Streptococcus pneumoniae,  este unul dintre principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, transmisibil pe cale aeriană de la om la om. Pericolul este cu atât mai grav cu cât, conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sanatăţii, există o rezistenţă din ce în ce mai mare  a acestei bacterii  la  antibiotice.

La copiii cu vârsta sub 5 ani, Boala Pneumococică provoacă moartea acestora mai mult decât orice altă afecţiune, incluzând aici şi SIDA, malaria sau rujeola cumulativ. 2 copii, cu vârstă mai mică de 5 ani, mor în fiecare oră în Statele Unite datorită bolii pneumococice. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu,  este singura alternativă de prevenţie a bolii pneumococice. În Statele Unite a fost inclus  în Programul Naţional de Vaccinare  cel mai nou vaccin pneumococic conjugat, cu 13 serotipuri ce îl va înlocui treptat pe cel  cu 7 serotipuri. Acesta poate preveni boli pneumococice precum: pneumonia meningita, bacteriemia şi otita medie provocate atât de cele 7 serotipuri deja incluse în vaccinul pneumococic existent, cât şi de cele 6 serotipuri adiţionale. Se estimează ca noul vaccin cu 13 serotipuri acoperă_ 73-100% (în funcţie de ţară) dintre serotipurile care determină boala pneumococică invazivă (BPI) la copiii cu vârstă sub 5 ani precum şi peste 90% dintre serotipurile care cauzează infecţii invazive rezistente la antibioterapie. Poate fi administrat concomitent cu celelalte vaccinuri pediatrice în acord cu schema de vaccinare obligatorie.