Anticorpi anti-U1RNP

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Anticorpii anti-U1RNP sunt indreptati impotriva particulelor ribonucleoproteice nucleare mici (snRNPs); spre deosebire de anticorpii anti-Sm, acestia recunosc numai ribonucleoproteinele din clasa U1. Anticorpii anti-U1RNP, de obicei in concentratie mare, constituie un marker serologic pentru boala mixta de tesut conjunctiv, prezenta lor fiind absolut necesara pentru diagnostic (sensibilitate clinica de100%). Aceasta afectiune se caracterizeaza clinic prin prezenta simultana de manifestari asociate mai multor boli reumatismale: sclerodermie, LES, polimiozita si poliartrita reumatoida.

In momentul depistarii anti-U1RNP, boala de tesut conjunctiv este adesea nediferentiata.

In cursul evolutiei bolii, pacientii incep sa intruneasca treptat criteriile de diagnostic ale uneia sau mai multora din bolile mai sus mentionate. La majoritatea pacientilor cu nivele mari de anticorpi se regasesc simptomele principale a doua afectiuni; HLA-DR4 se asociaza cu aceasta categorie. La pacientii care au concentratii mici de anticorpi, predomina manifestarile de boala lupica.

Anti-U1RNP persista indelungat, concentratia lor fiind variabila, in functie de gradul de activitate a bolii. Acest tip de autoanticorpi mai poate aparea cu prevalenta redusa (25-40%) si in LES, adesea, impreuna cu anti-Sm. Pacientii cu boala lupica care prezinta anti-U1RNP au o evolutie clinica mai usoara, afectarea renala fiind mai rar intalnita3.

Recomandari pentru deterninarea anticorpilor anti-U1RNP

Suspiciune de:

  • boala mixta de tesut conjunctiv;
  • LES;
  • sclerodermie ;
  • poliartrita reumatoida ;
  • polimiozita2;3

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1. 

Specimen recoltat  sange venos1 

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai indelungat la -20°C3.

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA)1.

Reactivii sunt reprezentati de proteine umane recombinate de inalta specificitate1.

Valori de referinta:

<5 U/mL : negativ

5-10 U/mL : echivoc

>10 U/mL: pozitiv1

Limite si interferente :

Desi sensibilitatea anticorpilor anti-U1RNP pentru boala mixta de tesut conjunctiv este de 100%, specificitatea clinica este redusa, in special in cazul concentratiilor mici. Unii pacienti, la care se depisteaza anti-U1RNP nu intrunesc criteriile de diagnostic pentru boala mixta de tesut conjunctiv3

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  2. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Antiextractable nuclear antigens. www.labcorp.com . 2010 Ref Type: Internet Communication
  3. Rudolf Mierau, Ekkehard Genth. Autoantibodies in Systemic Rheumatic Diseases. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 831.