Anticorpi anti-mieloperoxidaza p-ANCA

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Mieloperoxidaza (MPO) este o enzima ce se gaseste in granulatiile primare ale neutrofilelor si in lizozomii monocitelor. MPO catalizeaza conversia peroxidului de hidrogen in hipoclorit si acid hipocloros; sunt necesare modificari postranslationale pentru a genera enzima activa din leucocite.

Anticorpii anti-MPO pot sa apara in cateva afectiuni mediate imun si ar putea fi implicati in patogenia inflamatiei vasculare asociate cu poliangeita microscopica.

Astfel, pacientii cu poliangeita microscopica dezvolta adesea anti-MPO si pot prezenta azotemie secundara glomerulonefritei (forma necrotizanta pauciimuna).

Anti-MPO nu sunt specifici pentru poliangeita microscopica fiind detectati de asemenea la pacienti cu lupus eritematos sistemic, cu sau fara nefrita lupica, sindrom Goodpasture sau sindrom Churg-Strauss.

Nivelul anticorpilor se coreleaza cu activitatea bolii, fiind crescut in puseele de activitate si scazut in perioadele de remisiune3.

In imunofluorescenta indirecta ce foloseste ca substrat neutrofile umane fixate cu etanol acesti anticorpi dau o fluorescenta perinucleara inelara omogena (aspect p-ANCA)4.

Recomandari pentru determinarea anti-MPO

  • evaluarea pacientilor suspectati de vasculita sistemica;
  • monitorizarea evolutiei bolii si a raspunsului terapeutic in poliangeita microscopica;
  • confirmarea rezultatelor ANCA pozitive obtinute la imunofluorescenta indirecta (in special aspect p-ANCA)2;3.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1. 

Specimen recoltat – sange venos1. 

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 7 zile  la 4°C; timp mai indelungat la -20°C1.

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA). Antigenul folosit este reprezentat de enzima MPO purificata obtinuta din neutrofile umane1.

Valori de referinta

<7   U/mL : negativ

7-10 U/mL : echivoc

>10  U/mL: pozitiv1.

Interpretarea rezultatelor

Un rezultat pozitiv are o valoare predictiva mare pentru poliangeita microscopica la pacientii fara anticorpi anti-nucleari sau anti-membrana bazala glomerulara.

Un rezultat negativ reduce semnificativ probabilitatea unei poliangeite microcopice3.

Limite si interferente

Desi determinarile seriate pot fi utilizate pentru monitorizarea activitatii bolii si a raspunsului la tratament in poliangeita microscopica, deciziile clinice nu trebuie sa se bazeze numai pe nivelul anti-MPO3

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  2. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Antimyeloproxidase (MPO) Antibodies. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  3. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Myeloperoxidase Antibodies, IgG, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
  4. Werner J.Mayet.Autoantibodies in Systemic Vasculitis. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 842-845.