Laborator Synevo
Informatii generale
HTLV (Human T-cell Lymphotropic Viruses) este un oncovirus ARN care face parte din familia retrovirusurilor si este responsabil de leucemiile cu celule T, limfoamele cutanate, pareza spastica tropicala si alte afectiuni caracterizate prin demielinizare. Tumorile sunt provocate de expansiunea clonala a unei celule care contine genomul proviral integrat. Oncogeneza HTLV este initiata de o alterare a genomului gazda mediata de o proteina virala tax. Modificarile procesului de reglare a proliferarii determina o susceptibilitate crescuta a celulelor infectate la mutatii si transformare maligna. Numarul redus de tumori determinate de HTLV arata ca infectia virala este necesara dar nu suficienta pentru oncogeneza.
Au fost descrise doua tipuri virale: HTLV-1 si 2. Acestea au tropism pentru limfocitele CD4 si se pot transmite prin contact sexual, produse de sange, administrare intravenoasa de droguri, transplacentar si prin laptele matern.
HTLV-1 a fost izolat in 1980 de la un pacient cu limfom cutanat cu celule T, in timp ce HTLV-2 a fost identificat la un pacient cu leucemie cu celule paroase in 19821.
Infectia cu HTLV-1 este endemica in Japonia de sud-vest, Caraibe, Malaezia, si o anumita parte din Africa, unde procentul de pacienti seropozitivi este de 15% din populatia generala. Un procent mai mic de bolnavi au un istoric de administrare intravenoasa de droguri sau transfuzii de sange. Infectia HTLV-1 poate cauza doua boli: leucemia /limfomul cu celule T a/al adultului si o boala neurodegenerativa cronica, cunoscuta sub numele de mielopatie asociata cu HTLV-1 (HAM) sau parapareza spastica tropicala (TSP). Mai recent, infectia cu HTLV de tip 1 a fost asociata cu leucemii limfocitare cronice cu celule T si B (LLC), mielom multiplu, unele cazuri de limfom non-Hodgkin, mycosis fungoides, polimiozita, artrita, sarcom Kaposi, uveita, strongiloidoza.
Tipul 1 de HTLV este neomogen raspandit in intreaga lume, spre deosebire de tipul 2, care se gaseste mai frecvent in America de Nord, de Sud si Centrala. Acesta din urma a fost izolat pentru prima data de la un pacient cu leucemie limfocitara cu celule paroase, insa lipsesc dovezile stiitifice care sa stabileasca relatia de cauzalitate dintre virus si boala. Studii clinice efectuate recent sugereaza ca HTLV-2 este asociat cu leucemii si limfoame, dar si afectiuni neurodegenerative, ca parapareza spastica sau ataxia. Un numar semnificativ de persoane HTLV-2 seropozitive se inregistreaza in randul consumatorilor de droguri intravenoase1;4.
Recomandari pentru determinarea HTLV – pacienti cu tablou clinic de leucemie/limfom cu celule T a/al adultului sau HAM care prezinta factori de risc pentru infectia HTLV (consumatori de droguri iv, persoane cu parteneri sexuali multipli sau provenite din zone endemice); miopatie sau mielopatie de cauza neprecizata1;4.
Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)2.
Specimen recoltat – sange venos2.
Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.
Volum proba – 1 mL ser2
Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat; specimen expus la temperaturi ridicate; specimen contaminat bacterian2.
Stabilitate proba – serul este stabil 3 zile la 25°C;10 zile la 2-8°C; timp indelungat la -20°C; evitati decongelarea/recongelarea2.
Metoda – imunoenzimatica (EIA)2.
Valori de referinta – anti-HTLV 1+2 negativ2.
Interpretarea rezultatelor
Un rezultat pozitiv al testului de screening este sugestiv pentru o infectie cu HTLV-1 sau HTLV-2, dar cu toate acestea infectia nu poate fi confirmata cu certitudine si nici nu se poate face diferentierea intre cel doua tipuri de virus, din acest motiv fiind necesare teste suplimentare4.
Limite si interferente
Acest test nu este destinat pentru screening-ul donatorilor de celule umane, tesuturi sau organe solide.
Un rezultat negativ la testele de screening nu exclude posibilitatea prezentei infectiei cu HTLV-1 sau HTLV-2, deoarece in perioada timpurie de infectare nivelele de anticorpi pot fi nedetectabile4.
Bibliografie
- Cernescu C. Retroviridae. In Virusologie medicala, Editura medicala, 2008, 186-188.
- Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
- Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Human T-Cell Lymphotropic Virus 1, 2 (HTLV-1/HTLV-2) Antibodies, Preliminary Test With Confirmation www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
- Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. HTLV-I/II Antibody, WB (CSF). www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.