AMGEN – Fragilitatea nu este o opțiune: noi oportunități pentru un management adecvat al pacienților cu osteoporoză

Stiri

 Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de oseoporoză,având un risc major de fracturi osoase de fragilitatei.
 În perioada 2017 – 2030 se estimează că incidența fracturilor de fragilitate în Uniunea Europeană va crește cu 23%, afectand peste 46 milioane de oameni.
 Aproximativ 195.000 de pacienți cu vârsta de peste 40 de ani, cu fractura osteoporotică de șold au fost înregistrați în spitalele din România în ultimii 11 ani ( 2008-2018)ii.
 Noi opțiuni terapeutice, soluții inovatoare pentru osteoporoză, sunt disponibile în regim compensat în România de la 1 iunie 2020.iii

Compania farmaceutică Amgen România, parte a uneia dintre cele
mai importante companii de biotehnologie din lume, lansează campania de informare Fragilitatea nu este o opțiune, prin care își propune să crească gradul de informare și educare al populației din România cu privire la osteoporoză și la nevoia unui management adecvat al acestei boli.
Milioane de oameni din întreaga lume suferă de osteoporoză. Aparent invizibilă, silențioasă,această boală afectează ireversibil calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora,manifestându-se atât la femei cât și la bărbați. De aceea, un management adecvat al acestei boli,în special al fracturilor de natură osteoporotică, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli.

Osteoporoza este o boală gravă. De aceea accesul pacienților la tratamente de ultimă generație,cu administrare facilă, este esențial. Amgen și-a asumat un rol activ la nivel mondial, dar și în România ultimilor 10 ani, în a pune la dispoziția medicilor și pacienților cu osteoporoză soluții de tratament inovative, medicamente biologice care prin utilizarea lor să ajute pe de o parte pacienții pentru o calitate a vieții cât mai ridicată, și, pe de altă parte, să vină în ajutorul sistemului de sănătate din România în vederea scăderii costurilor unor afecțiuni asociate, cum ar fi fracturile provocate de această boală. De asemenea, rolul nostru, asumat cu responsabilitate, este de a
parteneria cu Societățile Medicale și cu Asociațiile de Pacienți pentru o bună și corectă informare cu privire la povara acestei boli și la nevoile pacienților, a declarat Alina Culcea, Director General Amgen România.

La finalul lunii aprilie 2020 Guvernul a decis introducerea, începând cu 1 iunie 2020, a 31 de molecule noi în lista medicamentelor compensate și gratuite, printre acestea aflându-se și noi opțiuni terapeutice pentru tratamentul osteoporozei la femeile în postmenopauză cu risc crescut de fracturi, soluții care au demonstrat beneficii pentru pacienții cu risc de fracturi de fragilitate.

Potrivit datelor oficiale, în 2017, în Franța, Germania, Suedia, Italia, Marea Britanie osteoporoza afecta peste 20 de milioane de femei și bărbați, fiind înregistrate 2,7 milioane de fracturi de fragilitate. Se estimează că, în perioada 2017 – 2030, în Uniunea Europeană, incidența fracturilor de fragilitate va crește cu 23%, afectând peste 46 de milioane de oameni.
Impactul acestei boli este major, dizabilitățile provocate de osteoporoză generând costuri extrem de mari pentru sistemele de sănătate, cât și pentru bugetele familiilor celor care suferă de această boală. Astfel, la un an de la apariția unei fracturi de șold, 40% din pacienți nu mai pot merge autonom și 80% au nevoie de asistență pentru activități uzuale. Zilele de spitalizare generate de osteoporoză le depășesc pe cele pentru pentru cancer de sân, infarct sau diabet.

După o fractură de fragilitate, pacienții sunt de 5 ori mai expuși la o a doua fractură în următorii 2 ani.iv
În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză. Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro,aceaste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025.
Numită și boala oaselor fragile, osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase,determinată de un proces de demineralizare (pierderea calciului și fosforului din os). Prin alterarea microarhitecturii țesutului osos, crește fragilitatea osoaselor și, în consecință, crește și riscul de fractură. Fracturile legate de osteoporoză pot apărea în orice os al scheletului cu un grad de invaliditate mai mare sau mai mic, cu posibilitatea de intervenție chirurgicală sau nu.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook