Alfa 1 microglobulina in urina

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Alfa1-microglobulina este o glicoproteina cu greutate moleculara mica (26 kDa) sintetizata la nivelul ficatului, ce face parte din superfamilia proteinelor lipocalin. In plasma formeaza complexe cu IgA. Forma nelegata este filtrata la nivel glomerular si reabsorbita partial in tubii proximali, unde este metabolizata. In conditii normale, datorita reabsorbtiei tubulare, doar o mica parte se gaseste in urina finala, de aceea, orice crestere a excretiei urinare a alfa1-microglobulinei indica fie o modificare morfologica, fie una functionala la nivelul tubului proximal.

Cresterile serice ale alfa 1-microglobulinei sunt asociate cu cresteri ale IgA sau afectiuni hepatice, nefiind semnificative in depistarea modificarilor tubulo–interstitiale1;2;4.

Recomandari pentru determinarea de alfa1-microglobulina

– screening-ul  tubulopatiilor;

– monitorizarea evolutiei leziunilor sau disfunctiilor tubulare;

– detectarea disfunctiilor renale cronice asimptomatice;

– nefrite interstitiale;

– pielonefrite;

– tubulopatii ereditare;

– sindrom Fanconi;

– guta;

– nefropatii induse de medicamente;

– boala Wilson;

– sindrom Sjőgren;

– evaluarea functiei renale dupa transplant3.

Pregatire pacient – nu este necesara2.

Specimen recoltat – a) urina din 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2- 3 litri toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aproximativ 100 ml, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina; proba se tine la 2- 8°C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv; b) o proba de urina spontana (preferabil prima urina de dimineata)2.

Recipient de recoltare

a)vas de 2 – 3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore;

b)eprubeta pentru urina2.

Prelucrare necesara dupa recoltare  nu se adauga acizi sau conservanti2; specimenul se centrifugheaza la temperatura camerei2;4.

Cantitate recoltata – a) aproximativ 100 mL; b) 10 mL2.

Cauze  de respingere a probei  specimene congelate2.

Stabilitate proba  7 zile la 2-8ºC2.

Metoda  nefelometrica2.

Valori de referinta – < 14 mg/L; < 1,58 mg/mmol creatinina /24 h2.

Interpretarea rezultatelor

Modificari ale excretiei urinare de alfa1-microglobulina se inregistreaza in afectiuni tubulare, nefrite interstitiale, pielonefrite, tubulopatii ereditare, intoxicatii cu metale grele sau expunere la medicamente nefrotoxice.

Glomerulopatiile si vasculopatiile renale se asociaza adesea cu leziuni tubulare determinand cresteri ale concentratiei urinare de alfa1-microglobulina.

La pacientii cu infectii urinare, prezenta alfa1-microglobulinei in urina indica o afectare renala (pielonefrita).

O cale alternativa la dozarea alfa1-microglobulinei este determinarea proteinei transportoare a retinolului (RBP), deoarece nu exista studii care sa demonstreze superioritatea unui test fata de celalalt4.

Limite si interferente

Rezultatele testului pot fi modificate daca specimenele contin particule (celule, cristale etc.) sau au turbiditatea modificata1

Bibliografie

  1. ARUP Laboratories. Test Directory: Alpha-1-Microglobulin, 24 Hour, Urine. www.aruplab.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  3. Lothar Thomas. Urinary Proteins. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 382-399.
  4. www.mayomedicallaboratories.com. Test Catalog. Alpha-1-Microglobulin, 24 Hour, Urine. Ref Type: Internet Communication