Acid vanilmandelic

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale si recomandari pentru determinarea acidului vanilmandelic

Acidul 3-metoxi-4-hidroximandelic, cunoscut sub numele de acid vanilmandelic, constituie principalul metabolit al al epinefrinei si norepinefrinei. Este produs aproape in exclusivitate prin indepartarea si degradarea de catre ficat a catecolaminelor si metabolitilor acestora din circulatia sangvina, enzima hepatica responsabila fiind alcool-dehidrogenaza. Cea mai mare cantitate de acid vanilmandelic provine din produsii MHPG (3-metoxi-4-hidroxifenilglicol) si DHPG (3,4-dihidroxifenilglicol) circulanti, care rezulta in principal din metabolismul neuronal al norepinefrinei, ceea ce explica de ce acidul vanilmandelic este un marker relativ insensibil pentru feocromocitom, in comparatie cu metanefrina si normetanefrina. La pacientii cu feocromocitom peste 94% din cantitatea plasmatica de normetanefrina si metanefrina deriva din metabolizarea catecolaminelor in interiorul celulelor tumorale sub actiunea enzimei COMT (catecol-O-metiltransferaza) si doar o cantitate mica din actiunea enzimei COMT extra-adrenaliene asupra catecolaminelor eliberate in circulatie de catre tumora3.

Desi larg folosit in trecut in screening-ul feocromocitomului, o data cu introducerea testului pentru metanefrinele libere plasmatice, acidul vanilmandelic urinar nu mai constituie decat un element adjuvant in evaluarea pacientilor suspectati de aceasta afectiune (vezi anexa 10.1), avand relevanta mai mare daca recoltarea probei se efectueaza in cursul unui puseu hipertensiv1;3;6.

Pe de alta parte testul are utilitate atat in diagnosticul cat si in monitorizarea copiilor cu neuroblastom6;7.

Pregatire pacient­  se va evita consumul de cafea, ceai, ciocolata, fructe (in special banane) si substante care contin vanilie cu 72 ore inaintea recoltarii. De asemenea pe perioada recoltarii se vor evita fumatul, stresul fizic si psihic.

Este de preferat sa se intrerupa medicatia care poate produce interferente cu 1 saptamana inaintea recoltarii5;6.

Specimen recoltat­  urina din 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate  emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2-8ºC in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv5.

Recipient de recoltare – vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore5.

Cantitate recoltata – 10 mL5.

Cauze de respingere a probei – specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C; utilizarea de substante conservante (produc interferente)5.

Prelucrare necesara dupa recoltare – este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C sau la -20°C, dupa ce in prealabil se adauga acid clorhidric concentrat pana se ajunge la un pH 1-35;6.

Stabilitate proba – 5 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C5.

Metoda – cromatografica-spectrofotometrica5.

Valori de referinta

Adulti: 1-11 mg/24h.

Copii: 0.10-0.18 mg/kgcorp/24h5.

Raport acid vanilmandelic/creatinina:  – adulti: 1-8 mg/g creatinina

                                                                       – copii: 2-12 mg/g creatinina4.

Limite si interferente

Un procent de 20-32% din pacientii cu neuroblastom nu prezinta excretie urinara crescuta de acid vanilmandelic. Acestia prezinta alte anomalii de laborator, cum ar fi: valori crescute de metanefrine, acid homovanilic sau dopamina5. Astfel pentru diagnosticul neuroblastomului se recomanda determinarea simultana de acid vanilmandelic si acid homovanilic. S-a constatat ca daca aceste teste s-ar efectua in scop de screening la copiii de varste mai mici, numarul de copii diagnosticati cu aceasta tumora ar fi mai mare – pana la 80% (mentiune: neuroblastomul este a treia tumora a copilariei, dupa leucemie si gliom). La copiii mici determinarea urinara a respectivilor metaboliti se poate face pe spoturi urinare si se raporteaza la valorile creatininei urinare, deoarece urina din 24 ore este mai dificil de recoltat5.

Valori crescute ale excretiei de acid vanilmandelic pot fi intalnite in caz de hipoglicemie, de aceea  se va evita efectuarea testului la pacientii care nu se alimenteaza per os.

Valori scazute ale excretiei de acid vanilmandelic pot aparea in caz de: urina alcalina, uremie (alterarea excretiei), administrarea de substante radiologice de contrast6.

  • Medicamente

Cresteri: acid aminosalicilic, alfa-metildopa, bronhodilatatoare, clorpromazina, dezobstruante nazale, disulfiram, guanetidina,insulina, levodopa, litiu, nifedipina, nitroglicerina, prazosin, preparate pentru tuse, proclorperazin, rezerpina2.

Scaderi: clonidina, disulfiram, fenotiazine, guanetidina, imipramina, inhibitori de MAO, levodopa, morfina, rezerpina2

Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Urine Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Test. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 264-266.
  2. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 Ed., 2004, 1257.
  3. Graeme Eisenhofer et al. Plasma Metanephrines: A Novel and Cost-Effective Test for Pheocromocytoma. In Brazilian Journal Of Medical and Biological Research (2000) 33:1157-1169.
  4. Hermann Wisser. Catecholamines,Catecholamine Metabolites. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 1039-1050.
  5. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  6. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Vanillylmandelic Acid (VMA), 24-Hour Urine. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  7. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Vanillylmandelic Acid (VMA), Urine. www.mayomedicallaboratories.com Ref Type: Internet Communication.