Boli de memorie

Boli

Bolile de memorie reprezinta cauzele de dementa a persoanelor de varsta a treia, fiind boli degenerative ale Sistemului Nervos Central. Pentru multi oameni, tulburarile de memorie devin suparatoare pe masura ce imbatranesc. Aproximativ 40% din persoanele de peste 65 de ani prezinta alterari de memorie asociate inaintarii in varsta. Cele mai frecvenete boli de memorie ale varstei a treia sunt: Deficitul cognitiv lejer, Dementa Alzheimer, Dementa vasculara, Dementa mixta, Dementa fronto-temporala, Dementa cu corpi Lewi, Dementa Parkinson. Dementa este o boala serioasa a creierului, caracterizata prin modificari cognitive si comportamentale.

Cele mai recente studii denota faptul ca afectiunile care vor ocupa un loc principal in ingrijirile pe termen lung ale populatiei varstnice sunt de tip cognitiv si in planul disfunctiilor neurovasculare. Majoritatea bolnavilor cu dementa nu pot trai independent si pe masura ce boala progreseaza este necesara o ingrijire din ce in ce mai complexa.

Din simptomatologia bolilor de memorie mentionam:

– pierderea memoriei care afecteaza viata de zi cu zi (uitarea cuvintelor uzuale)

– probleme de limbaj (inlocuirea unor cuvinte cu substitute neadecvate)

– dezorientare in timp si spatiu

– judecata redusa (haine groase intr-o zi torida),

– alterarea gandirii abstracte (neintelegerea semnificatiei zilei de nastere)

– probleme cu plasarea obiectelor in locurile adecvate

– schimbari de atitudine si comportament (treceri rapide de la calm la furie)

– dificultati in realizarea sarcinilor familiale

– schimbari ale personalitatii (pot deveni suspiciosi, apatici)

– pierderea initiativei (apare o pasivitate accentuata).

Frecventa tipurilor de dementa in Romania, pe segmentul populational cuprins intre 55 de ani si peste 80:

Dementa mixta = 39%

Dementa vasculara = 33%

Dementa de tip Alzheimer = 28%

In etiologia bolilor de memorie sunt implicati atat factori genetici, cat si factori de mediu. In privinta factorilor genetici ce au un rol determinant in aparitia bolii de memorie, s-a constatat ca rudele de gradul intâi ale persoanelor ce sufera de o boala de memorie au un risc crescut de imbolnavire. Referitor la factorii de mediu, trebuie amintiti infectiile virale, alimentatia, conditiile de stres ca avind o contributie importanta la aparitia bolii de memorie. Pe de alta parte, o dieta bogata in lipide creste, in general, riscul de a face boala. Unii acizi grasi din alimente se asociaza cu prezenta tulburarilor cognitive la vârstnici, in timp ce altii (cum sunt, de exemplu, cei din uleiurile de peste) au un rol protector. Conditiile de stres determina instalarea depresiilordepresia netratata constituind un factor major de risc al deficitului cognitiv lejer si al bolilor de memorie. In Romania, se constata o prevalenta mai mare a depresiei la barbati (54,55%) fata de femei (45,45%) (in aceeasi grupa de varsta).

In ceea ce priveste repartitia factorilor de risc pentru bolile de memorie, in functie de sex si varsta, in Romania femeile sunt mai afectate decat barbatii, pe segmentele de varsta 60-69 de ani, 70-79 de ani si peste 80 de ani .