Sondaj: mulţi români nu ştiu cum se transmite virusul HIV

Stiri

Un studiu realizat în 12 ţări, printre care şi România, arată că 35% dintre români cred că se pot îmbolnăvi dacă folosesc aceeaşi periuţă pe care un bolnav cu HIV a folosit-o, iar 6 din 10 români spun că nu s-ar simţi confortabil să lucreze alături de o persoană infectată. De asemenea, doar 3 din 10 români au făcut testul HIV vreodată, 1 din 5 români cred că virusul HIV se poate transmite prin sărut, iar 5 din 6 români nu s-ar simţi confortabil cu ideea de a avea un partener diagnosticat cu HIV.

La studiul „Is HIV Sorted“ realizat de Asociaţia Internaţională a Cadrelor Medicale Specializate în Tratamentul SIDA au răspuns 24.000 de participanţi din Europa, 2012 dintre aceştia fiind români. În urma centralizării răspunsurilor s-a concretizat că România „continuă să înregistreze cifre îngrijorătoare în ceea ce priveşte lipsa de informare a publicului cu privire la transmiterea virusului HIV şi riscurile acestuia“, plasând astfel ţara noastră pe ultimul loc la capitolul educaţie. Studiul a fost prezentat de Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) în cadrul unui eveniment organizat de Centrul de Jurnalism Independent în luna decembrie a anului trecut. Au fost prezentate şi o serie de declaraţii colectate de la pacienţi în ultimul an, acestea reflectând gradul de informare al celor cu care pacienţii interacţionează, de la părinţi şi chiar până la medici.

„M-au tratat ultimul spunând că după ce mă tratează trebuie să distrugă instrumentele“, „La stomatologie, medicul mi-a spus că nu mă tratează pentru că şi-ar pierde pacienţii dacă se află“, sau „Părinţii mi-au spus că aşa îmi trebuie dacă umblu prin străinăta­te“, sunt câteva dintre mărturisirile pacienţilor. De asemenea, o problemă cu care se confruntă aceştia este legată de faptul că angajatorii se feresc să colaboreze cu ei, invocând diferite motive, totul pornind de la lipsa de informare. Astfel, specialiş­tii în domeniu spun că doar medicul curant trebuie să ştie exact diagnosticul, iar angajatorul nu ar trebui să aibă dreptul să concedieze sau să refuze să angajeze o persoană din cauză că are HIV-SIDA. Însă, pentru a ascunde aceste practici, de obicei, concedierile se fac pe alte criterii, invocând diverse motive, cele mai dese fiind nemulţumirile legate de munca pe care o desfăşoară. „Am avut de curând o situaţie cu o tânără care era educatoare, iar pentru cei care lucrează în colectivităţi de copii testul se face periodic. Ea ştia că este infectată, ştia că este nedetectabilă, pentru că făcea tratament care mergea foarte bine, testul a ieşit pozitiv. A adus de la medicul curant o adeverinţă din care reieşea că este nedetectabilă, că nu poate să transmită boala. Fiind o şcoală privată, atunci când conducerea şcolii a aflat, educatoarea a fost concediată pe motiv că nu face treabă“, a povestit Liana Velica, reprezentant al ARAS. Un alt pacient a relatat modul în care a fost îndepărtat de la locul de muncă după ce angajatorul a aflat diagnosticul.

„Acum un an a trebuit să mă internez în spital şi când m-am întors la serviciu pe concediul medical scria SIDA. Patronul nu m-a dat afară, dar mi-a băgat maşina în service şi o ţinea numai acolo. După două luni am plecat singur pentru că nu mai câştigam niciun ban“. Tot prin intermediul studiului s-a descoperit că deşi există o lipsă generală de informare în rândul românilor, aceştia consideră că „tratarea şi prevenţia acestei maladii trebuie să rămână pe lista priorităţilor autorităţilor din domeniul sănătăţii“. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.