Pancreatita cronica

Boli

Solvay

 

Ce este pancreatita cronica?

Pancreatita cronica este o afectiune inflamatorie persistenta a pancreasului, caracterizata prin fibroza (cicatrizarea) si modificarea tesutului glandular a pancreasului, ceea ce duce la deficiente de secretie a enzimelor digestive si a hormonilor.

Acestea fac ca pacientii cu pancreatita cronica sa sufere de perturbari in digestia alimentelor, malabsorbtie si diabet.

Cat de frecventa este?

Nu este o afectiune frecventa, totusi, in ultimii 20 de ani, s-a observat o crestere usoara a numarului cazurilor de pancreatita cronica, mai ales in tarile unde consumul de alcool este mare. In Europa de Vest, incidenta pancreatitei cronice este intre 4 si 10-12 cazuri la 10.000 locuitori/an.

Care este cauza pancreatitei cronice?

Cea mai frecventa cauza de pancreatita cronica este calcifierea, cel mai frecvent cauzata de consumul de alcool. Este impresionant ca alcoolul este implicat in 70-90% dintre calcifierile cronice pancreatice.

Dar alcoolul nu este implicat ca factor independent in determinarea pancreatitei cronice; consumul excesiv de alcool este deseori asociat cu consumul simultan de mese bogate in proteine si grasimi. Fumatul creste de asemenea riscul de pancreatita cronica.

Cauze mai putin frecvente ale calcificarilor pancreatice: hiperparatiroidism, predispozitia genetica, malnutritia pe termen lung, fiind probabil cea mai frecventa cauza a asa numitelor pancreatite cronice tropicale, observate in India si tarile din Africa.

Al doilea grup de pancreatite cronice este constituit de formele mai putin comune ale acestei afectiuni, numite pancreatite obstructive. Pancreatita obstructiva poate avea multe cauze: unele tipuri de cancer pancreatic, tumori benigne ale ductului pancreatic, ingustarea orificiului de varsare a ductului pancreatic in duoden, cicatrizarea ductului biliar dupa pancreatite acute si compresia externa ca si leziunile determinate de traume.

Care sunt simptomele pancreatitei cronice?

Simptomele precoce ale pancreatitei cronice sunt: durerile abdominale, perioade de slabire si icter. Principalul simptom al pancreatitei cronice este durerea abdominala, aparuta brusc si care dureaza cateva ore sau zile. Este destul de intensa ca sa deturneze pacientul de la activitatile curente, de fiecare zi. Consumul excesiv de alcool, ca si mesele bogate in grasimi, pot provoca durerea.

Un alt semn precoce al pancreatitei cronice este prezenta unor perioade de ingalbenire a tegumentelor (icter), aparute dupa criza de durere. Simptomele pancreatitei cronice care apar mai tarziu sunt semne ale insuficientei pancreatice: malabsorbtie caracterizata prin diaree uleioasa, scadere in greutate progresiva si constanta si diabet.

Cum se stabileste diagnosticul de pancreatita cronica?

Istoricul si evolutia imagistica a pancreasului sunt cele mai importante pentru diagnosticarea pancreatitei cronice.

Un istoric care cuprinde: consum de alcool, dureri epigastrice aparute brusc (paroxistice), perioade intermitente de pierdere in greutate si icter este caracteristic pentru aceasta afectiune (pancreatita cronica).

Confirmarea diagnosticului de pancreatita cronica in primele stadii de evolutie este dificila. In confirmarea acestui diagnostic sunt importante ultrasonografia si radiografia abdominala.

Pot fi necesare multe alte teste, in functie de situatie, cum ar fi: gastroscopie sau tomografie computerizata. Ele sunt necesare mai ales atunci cand trebuie facut diagnostic diferential cu alte afectiuni.  

Care ar putea fi complicatiile pancreatitei cronice?

Calcifierea zonelor de fibroza progresiva a pancreasului poate duce la ingustarea ductelor pancreatice, sau chiar la obturarea completa a acestora, ceea ce favorizeaza aparitia chistelor de retentie. La randul lor, acestea se pot infecta si pot crea abcese. Complicatiile acestora por fi perforarea in tesuturile si organele vecine, ceea ce cauzeaza peritonite, ascita, pleurezie sau chiar – foarte rar – mediastinita (o inflamatie foarte periculoasa a zonei de centru a toracelui).

Alte complicatii posibile includ: ascitele (retentia de apa in abdomen) si icter dat de ingustarea ductului biliar comun; aproximativ 10% dintre pacienti au simptome ale sangerarii gastrointestinale.

Ingustarea (stenoza) duodenului este intalnita deseori si poate duce (in cazuri exceptionale) la obstructia tractului gastrointestinal. Exista si alte complicatii care pot sa apara, dar sunt mult mai rare.

Care este tratamentul pancreatitei cronice?

Tratamentul de baza al pancreatitei cronice este eliminarea cauzei afectiunii.

In caz de pancreatita cronica calcifiata abstinenta de la consumul de alcool este obligatorie. S-a demonstrat ca, daca se mentine consumul de alcool, creste nu doar frecventa si intensitatea durerilor abdominale, dar si incidenta complicatiilor.

Unii pacienti primesc tratamentul in clinicile sau spitalele specializate in tratarea adictiei la alcool.

Diagnosticul de pancreatita obstructiva cronica este de cele mai multe ori o indicatie pentru tratament chirurgical.

Tratamentul conservativ al pancreatitei cronice consta in special in tratarea principalelor doua simptome: durerea si insuficienta pancreatica.

Este necesara stabilirea unei diete adecvate pentru ca, de obicei, apar mai multe perturbari metabolice la pacientii cu pancreatita cronica. Ele sunt determinate de digestia si absorbtia deficitara la nivelul tractului gastrointestinal, ca si de ingestia deficitara (cantitativ sau calitativ) de alimente, ceea ce duce inevitabil la malnutritie.

Dieta trebuie sa fie hipercalorica, pentru a preveni scaderea masei corporale. Datorita scaderii abilitatii de a digera si de a absorbi, ratia alimentara zilnica trebuie fractionata in 5-6 mese/zi. Cantitatea de grasimi din alimente trebuie sa nu depaseasca 60-80 g/zi.

Aceasta pentru ca mesele abundente, in special cele bogate in lipide, pot creste durerea.

Daca este diagnosticat si un diabet, trebuie recomandata o dieta specifica diabeticilor, impreuna cu un tratament farmacologic.

Una dintre trasaturile tipice ale pancreatitei cronice este durerea acuta, sub forma de atacuri aparute brusc. Durerea poate sa fie determinata de multe cauze. Cea mai frecventa cauza a durerii din pancreatita cronica este cresterea presiunii in ductele pancreatice, datorita ingustarii lor si datorita prezentei in lumen a calculilor, care impiedica circulatia sucului pancreatic. Durerea poate deasemenea sa apara datorita unei complicatii a pancreatitei cronice. In functie de cauza care o determina, exista diferite metode de tratament, cum ar fi dieta, preparatele de substitutie enzimatica pancreatica, antialgice, tratament chirurgical si altele.
Daca simptomele sindromulului de malabsobtie devin manifeste clinic, prima masura trebuie sa fie reducerea ingestiei de grasimi, pana la un maxim de 60g pe zi, ca si administrarea de vitamine liposolubile (A, D, E, K), vitamine din grupul B si folati. Daca aceste masuri nu duc la normalizarea miscarilor abdominale si a greutatii corporale si/sau continutul de grasimi eliminat in scaun depaseste 15 g/zi, pacientii ar trebui sa primeasca medicamente care contin enzime pancreatice. In cazuri rare de insuficienta pancreatica exocrina severa, pentru a echilibra lipidele pe care pacientul le pierde prin maldigestie, este necesar sa se administreze trigliceride cu lant mediu (MCT – medium chain triglycerides).

Incercarile de imbunatatire a tratamentului pancreatitei cronice din ultimii ani sunt reprezentate de compusii antioxidanti (vitamina C, E, selenium, caroten).

Pronostic

In lipsa unui tratament adecvat, speranta de viata a pacientilor cu pancreatita cronica este mai scazuta fata de medie (cu ceva mai mult de 10 ani). Principala cauza de mortalitate nu este boala in sine sau complicatiile acesteia, ci cancerul sistemului respirator (pulmonar, de laringe), tuberculoza, bolile cardiovasculare. In medie doar 50% dintre pacientii diagnosticati cu pancreatita cronica supravietuiesc 20 de ani dupa aparitia simptomelor. Pronosticul este mai bun pentru pacientii care opresc consumul de alcool.